Kunstnere under beskydning: Undersøgelse af AI's indvirkning på kreativiteten

9. februar 2024

Ai kunst

De kreative industrier står utvivlsomt over for forstyrrelser fra generativ AI, men i hvilket omfang? Og hvor vil det føre hen?

Tidslinjer og baner er stadig flydende, men efterhånden som disse teknologier efterligner det, vi troede var unikke menneskelige færdigheder, breder angsten sig blandt de kreative.

Generativ AI's forestående indvirkning på den kreative sektor blev anerkendt i begyndelsen af 2023, da Writers Guild of America (WGA) gik i strejke i USA.

WGA repræsenterer landets underholdnings- og medieforfatterindustri; strejken talte for mere retfærdige regler omkring streamingbetalinger og beskyttelse mod tab af AI-job. 

Virginia Doellgast, professor i ansættelsesforhold og konfliktløsning ved Cornell University i New York, sagde om WGA-strejken"Frygten er, at AI kan bruges til at producere første udkast til shows, og så vil et lille antal forfattere arbejde ud fra disse manuskripter."

På det tidspunkt voksede interessen for generativ AI på tværs af Hollywoods film- og tv-industri. AI on the Lot-begivenhed i LA med hundredvis af udstillinger om, hvordan AI vil forme branchen.

Det omfattede nogle ret uanstændige eksempler på AI-værktøjer, der genererede tegneserier, filmscener, animationer og andre kunstværker. 

En deltager indfangede stemningen: "Energi på et højt niveau, men også angst. Det er sådan, innovation føles."

Senere i 2023 sluttede Screen Actors Guild og American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) sig til WGA i Første dobbelte Hollywood-strejke i 60 år.

AI var et emne i frontlinjen, hvor Hollywoods A-lister erklærede, at det var slut med teknologiens indflydelse på den kreative sektor.

Både WGA og SAG-AFTRA endte med at indgik aftaler for at bremse AI's indflydelse på jobs i de næste par år, men det kan vise sig at være kortvarigt, da generativ AI fortsætter med at gøre ubarmhjertige fremskridt. 

Midt i denne kulisse af arbejdskonflikter kæmper underholdningsindustrien også med en bølge af fyringer. Højt profilerede virksomheder inden for sektoren, herunder giganter som Riot Games, Unity Software, Amazon MGM Studios, Pixar og Universal Music Group, annoncerede nedskæringer inden for de første par uger af 2024. 

Disse afskedigelser var tilskrives en række forskellige faktorerherunder økonomisk pres, skiftende forretningsstrategier og behovet for at strømline driften i lyset af teknologiske fremskridt. 

Virksomheder benægter typisk, at AI er involveret i deres beslutninger om at nedlægge arbejdspladser - eller nævner det i det mindste som en kortsigtet katalysator snarere end en afgørende faktor. 

Da Duolingo for eksempel afskedigede medarbejdere for at erstatte dem med AI, blev Virksomheden sagde"Vi kan bekræfte, at nogle Duolingo-medarbejdere ikke er blevet forlænget, når deres projekter afsluttes i slutningen af 2023. Men der er ikke tale om afskedigelser. Dette påvirkede et lille mindretal af Duolingo-medarbejdere, da flertallet er blevet fastholdt."

For tilskuere i den kreative branche er tidlige afskedigelser den rygende pistol, der udløser en forestående lavine af jobtab. 

Et kollektivt støn af ubehagelig accept har lydt på tværs af de kreative industrier: "Det begynder."

Forstå omfanget af AI-jobtab for den kreative industri

Hvilke beviser har vi for AI-relaterede jobtab i de kreative industrier ud over anekdoter? 

Data om AI's indvirkning på jobs er stadig tynde, men der er flere undersøgelser, vi kan se på.

En nylig undersøgelse, Fremtiden uden manuskripthar spurgt 300 ledere i hele underholdningsindustrien og fundet frem til at Californien alene vil mærke den fulde effekt af AI-relaterede jobtab i USA, hvor 62.000 job inden for film, tv, musik og spil vil blive ødelagt i løbet af de næste tre år. 

Dette tal stiger til anslået 204.000 jobs på landsplan, hvilket understreger en bredere tendens med teknologiske omvæltninger i hele sektoren.

The Animation Guild bestilte undersøgelsen og har til hensigt at bruge den til at styrke sit forsvar mod AI, hvilket indikerer, at det ikke er den mest objektive analyse.

Men forudsigelser er det bedste, vi har, indtil jobtabet tager fart, og objektive beviser kommer frem. Tallene virker ikke hyperbolske eller urealistiske. 

Rapporten berører også specifikke sektorer inden for underholdningsindustrien. Film-, tv- og animationssektoren med en arbejdsstyrke på næsten 550.000 vil lide under nogle af de værste konsekvenser, idet 21% af arbejdspladserne vil være forsvundet i 2026 som følge af integrationen af generativ AI i opgaver som 3D-modellering, karakterdesign og stemmegenerering. 

Omkring 44% af virksomhederne i denne sektor bruger allerede generativ AI til 3D-modelleringsopgaver og 39% til karakter- og miljødesign. 

Inden for musik og lydoptagelse går det langsommere med at indføre generativ AI, og det forventes, at 1.800 job er i fare i 2026. Stemmegenerering, et område, der ledes af virksomheder som ElevenLabs, vil have en afgørende indflydelse her. 

Spilindustrien, der er kendetegnet ved hurtig teknologisk udvikling, omfavner generativ AI, og 86,7% af virksomhederne er identificeret som tidlige brugere. I 2026 kan AI påvirke 13,4% af denne sektors arbejdsstyrke eller 52.400 job. Vi har set generative AI-produkter fra førende Platforme til spildesign som Unitysom sidste år blev kritiseret for at stjæle kunstneres data i et forsøg på at erstatte dem. 

Brandon Jarratt, en fremtrædende figur i Animation Guilds bestyrelse og dens AI-taskforce, sagde om rapporten: "Dataene er et vindue ind til holdningerne og intentionerne hos de mest magtfulde mennesker i branchen, når det gælder AI." 

Han uddybede den underliggende frygt, der er forbundet med AI, og tilskrev den studiernes ubarmhjertige jagt på omkostningsbesparende foranstaltninger for at opfylde de økonomiske prognoser, som potentielt kunne udnytte AI-teknologier.

Nicole Hendrix, medstifter af Concept Art Association, som fandt resultaterne "skræmmende", sagde også: "Når man ser på en teknologi, der i det væsentlige erstatter [eller konsoliderer] en junior- eller begynderrolle ... skader det økosystemet." 

Et par andre undersøgelser har vurderet AI-jobtab. En nylig MIT-undersøgelse viste, at AI-relaterede jobtab inden for 'synsrelaterede' områder ville ramme 40% i nogle sektorer inden 2030og WEF fandt omkring 60% jobs i 'avancerede økonomier' kunne blive påvirket uden indgriben.

Lavtlønsjob i USA kan praktisk talt være elimineret inden 2030, siger en anden rapportog IBM sagde, at nogle 40% af mennesker i nogle sektorer bliver nødt til at omskole sig.

3.900 ud af 80.000 virksomhedsfyringer blev tilskrevet AI i maj sidste år, ifølge en beskæftigelsesrapport.

Der vil helt sikkert komme flere konkrete beviser i år.

Kreative filosofier i den generative AI-æra

En anden hændelse blev kastet i smeltediglen, da Midjourney, som udvikler AI-billedgenereringsmodeller, blev afsløret i at bruge stilarter fra 16.000 kunstnere uden deres samtykke.

Kunstnere var ved at gå til af konsekvenserne af denne afsløring, da en undersøgelse afslørede Midjourneys evne til at skabe næsten perfekte kloner af ophavsretligt beskyttet arbejde.

Kognitionsforsker Dr. Gary Marcus og konceptkunstner Reid Southen udgav deres undersøgelse i IEEE med titlen "Generativ AI har et visuelt plagiatproblem". Den afslørede, at selv vage instruktioner kunne få MidJourney til præcist at genskabe åbenlyst ophavsretligt beskyttet arbejde.

Dr. Marcus sagde for nylig på X: "Da jeg begyndte at arbejde med AI for fire årtier siden, faldt det mig simpelthen ikke ind, at en af de største brugsscenarier ville være afledt efterligning, overførsel af værdi fra kunstnere og andre skabere til megakoncerner, der bruger enorme mængder energi. Det er ikke den AI, jeg drømte om."

Generativ AI provokerer til selvransagelse om, hvad kreativitet og kunst betyder i en tid, hvor næsten perfekte kopier af ethvert digitalt værk kun er et øjeblik væk.

Digitale kunstnere er allerede ved at lukke butikken og omskole sig, ikke kun fordi deres job er under pres, men fordi sjælen i deres håndværk er blevet bragt i miskredit.

Det sætter fokus på dybere, mere eksistentielle spørgsmål om kreativitetens væsen, kunstnerisk integritet og den intellektuelle ejendomsrets ukrænkelighed.ed denne debat har vi fået et glimt af det dybere filosofiske grundlag for kunst og æstetik i den generative AI's tidsalder. 

Det får mig til at tænke på Hannah Arendts banebrydende værk, "Den menneskelige tilstand,", hvor hun opdeler menneskelige aktiviteter i arbejde, arbejde og handling. Arendt kategoriserer "arbejde" som at skabe holdbare genstande, der bidrager til den menneskeskabte verden - en verden, hvor AI nu kan bidrage. 

Arendts filosofi får os til at sætte spørgsmålstegn ved, om kreationer uden menneskelig intentionalitet og levet erfaring virkelig kan rumme den dybde og rigdom, der definerer et kunstnerisk udtryk. Kontroversen omkring Midjourneys tilegnelse af kunstneriske stilarter uden samtykke afspejler hendes bekymringer om kunstens værdi og autenticitet i en tid med kunstig intelligens.

Bekymring for generativ AI's udhuling af menneskelig kreativitet giver genlyd i værker af andre postmodernistiske tænkere som Michel Foucault, Jean-François Lyotard og, for nylig, Neil Postman, hvis "Technopoly: Kulturens overgivelse til teknologien" kritiserer den ukontrollerede vækst i teknologien og mener, at den underminerer kritisk tænkning, reducerer komplekse kulturelle praksisser til simple transaktioner og udhuler grundlaget for sociale institutioner. 

I tråd med dette sagde Arendt om den industrielt moderniserede tidsalder: "Alle de værdier, der er karakteristiske for fabrikationens verden - varighed, stabilitet, holdbarhed ... ofres til fordel for værdierne liv, produktivitet og overflod."

Som professor Roger Berkowitz, der skriver for Hannah Arendt Center for Politics and Humanities, forklaret"Vi arbejder af nødvendighed; vi arbejder for at skabe en menneskelig virkelighed."

Det er skæbnens ironi, for AI er ofte blevet markedsført som det modsatte: at automatisere hårdt arbejde, så mennesker kan fokusere på deres mere personlige og kreative sysler.

OpenAI's CEO Sam Altman sagde endda, at han tog fejl og indrømmede, at han ikke havde forestillet sig, at AI ville overtage de kreative arbejdsgange så effektivt.

"Kreativitet har været lettere for AI, end folk troede." Altman sagde på Wall Street Journals Tech Live-konference i oktober 2023. 

Der er selvfølgelig det modsatte synspunkt, at AI vil øge den menneskelige erfaring og overskride, hvad det vil sige at være menneske - noget, der fremkalder både eutopiske drømme og dystopiske mareridt.

Ligesom værktøjer som tekstbehandlingsprogrammer og Adobe-suiter forbedrede arbejdsgange i stedet for helt at erstatte forfattere og designere, er tanken, at AI kan løse problemerne uden at overtage menneskets evner til at skabe ideer på kort sigt.

For at give dem, der ikke er så sympatiske over for AI-relaterede jobtab, ret, så har menneskeheden været vidne til lignende overgange, der har udfordret essensen af kreativitet og dens medier.

Tag f.eks. musikindustrien, hvor sampling og elektronisk musikproduktion demokratiserede musikskabelsen. Kritikere kritiserede samplingsprocessen (og gør det stadig), men den udviklede musikgenrer, som vi i dag tager for givet.

Så kom CD'en, MP3-afspilleren og så videre og så videre. Vinyl er stærkere end for 20 år siden, og kassettebånd er ved at få et comeback.

Man kan ikke bare slå former for håndgribeligt kreativt arbejde ihjel. I hvert fald ikke permanent. Kreativitet er ikke skrøbelig. AI er en anden test, i det mindste i filosofisk forstand, for alt det vil ikke lette frygten hos dem, der står over for jobtab.

Der er også potentiale for, at AI kan frigøre en ny kreativ orden ved at koncentrere endnu større indsats, påskønnelse og værdi i autentisk menneskeligt arbejde.

Som pioneren inden for elektronisk og ambient musik, Brian Eno, beskrev det: "Det, du nu synes er underligt, grimt, ubehageligt og ulækkert ved et nyt medie, vil helt sikkert blive dets signatur. CD-forvrængning, den digitale videos nervøsitet, 8-bit's lortelyd - alt dette vil blive værdsat og efterlignet, så snart det kan undgås."

"Det er lyden af fiasko: Så meget moderne kunst er lyden af ting, der kommer ud af kontrol, af et medie, der presser sig selv til det yderste og går i stykker."

Vil generativ AI følge dette mønster? Muligvis, men kunstnere har stadig ret til at være skeptiske. De tager sagen i egen hånd og bruger værktøjer som University of Chicago's Nightshade for at 'forgifte' AI-modeller indefra. 

Vil vi måske se dannelsen af en slags anarko-primitiv bevægelse bestående af nyomvendte ludditter, der har mistet deres job - mere - deres livsværk og mening - til generativ AI? 

Historien fortæller os, at kreativitet overvinder tilsyneladende ubevægelige objekter. Den har udviklet sig på trods af de hårdeste realiteter, som moderne mennesker har stået over for i løbet af vores 100.000-årige historie.

AI kan i sidste ende skabe en ny historie, men kreativiteten forbliver under menneskelig kontrol, i hvert fald indtil videre.

Deltag i fremtiden


TILMELD DIG I DAG

Klar, kortfattet, omfattende. Få styr på AI-udviklingen med DailyAI

Sam Jeans

Sam er videnskabs- og teknologiforfatter og har arbejdet i forskellige AI-startups. Når han ikke skriver, kan han finde på at læse medicinske tidsskrifter eller grave i kasser med vinylplader.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIVT
Vær på forkant med DailyAI

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få eksklusiv adgang til DailyAI's seneste e-bog: 'Mastering AI Tools: Din 2024-guide til forbedret produktivitet'.

*Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores Politik for beskyttelse af personlige oplysninger og vores Vilkår og betingelser