Fremkomsten af AI på arbejdspladsen: indsigt fra en ny MIT-undersøgelse

22. januar 2024

AI-jobs

Er AI virkelig på nippet til at erstatte menneskelige jobs? Hvis ja, i hvilket omfang?

Forskningen, der er udført af MIT's Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, undersøger potentialet i AI til at overtage vores job med fokus på computersyn (CV), en gren af AI, der beskæftiger sig med behandling og analyse af visuelle data.

Undersøgelsen vurderede AI's evne til at udføre opgaver og undersøgte den økonomiske mulighed for at erstatte menneskelig arbejdskraft i forskellige sektorer. Den har ikke gennemgået peer review endnu, men er tilgængelig her.

Et vigtigt resultat er, at mens AI er i stand til at automatisere opgaver, der udgør 1,6% af de amerikanske arbejdstageres lønninger (eksklusive landbrug), er det kun økonomisk rentabelt at erstatte ca. 23% af disse lønninger med AI. Det udgør kun 0,4% af den samlede amerikanske økonomi.

Så selv om AI kan erstatte job, er det ikke sikkert, at det er billigere eller mere effektivt.

Forfatterne af undersøgelsen siger: "Samlet set tyder vores resultater på, at AI-jobudskiftning vil være betydelig, men også gradvis - og derfor er der plads til [regeringens] politik og omskoling for at afbøde virkningerne på arbejdsløsheden."

Forskerne anslår desuden, at kun 3% af "synsassisterede" opgaver kan automatiseres omkostningseffektivt i dag, men det kan stige til 40% i 2030, hvis dataomkostningerne falder, og nøjagtigheden forbedres.

Den fremhæver områder som detailhandel, transport, oplagring og sundhedspleje som sektorer, hvor AI til computersyn er mest økonomisk rentabelt.

Flere undersøgelser af AI-jobudskiftninger, senest fra IMFDet tyder på, at op til 40% jobs på verdensplan kan blive ødelagt. 

Sammenligning af CV AI med sprogmodeller

MIT-forskningen undersøger primært AI til computersyn og afdækker ikke indsigter i mere fleksible AI-systemer som OpenAI's GPT-4. 

Mens undersøgelsen anslår en mere konservativ indvirkning af AI på job, OpenAI's forskning sidste år antydede en bredere indflydelse, idet 19% af de amerikanske arbejdstagere potentielt kunne se betydelige ændringer i deres arbejdsopgaver på grund af fremskridt inden for AI som GPT-4.

Omkostningerne ved at tilpasse AI-systemer til specifikke opgaver er en væsentlig barriere for jobskifte, som det fremgår af undersøgelsen. 

Tilpasning er økonomisk muligt for store virksomheder, men ofte ikke for mindre virksomheder, som måske finder det mere omkostningseffektivt at beholde kvalificeret arbejdskraft.

 I modsætning hertil kan det være enklere og billigere at finjustere sprogmodeller som GPT-4 til specifikke opgaver, hvilket indikerer et potentiale for bredere anvendelse i forskellige økonomiske sektorer.

Neil Thompson, undersøgelsens hovedforfatter, kommenterede til TIME"Det er bestemt plausibelt, at det kan være lettere at tilpasse store sprogmodeller end at tilpasse computersynssystemer, og at dette kan føre til en større udbredelse i økonomien." 

Der er et andet lag i dette, da AI også er ressourcekrævende. OpenAI's CEO Sam Altman sagde for nylig, at teknologien ikke kunne udvikle sig uden et "gennembrud" inden for energiproduktion.

Deltag i fremtiden


TILMELD DIG I DAG

Klar, kortfattet, omfattende. Få styr på AI-udviklingen med DailyAI

Sam Jeans

Sam er videnskabs- og teknologiforfatter og har arbejdet i forskellige AI-startups. Når han ikke skriver, kan han finde på at læse medicinske tidsskrifter eller grave i kasser med vinylplader.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIVT
Vær på forkant med DailyAI

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få eksklusiv adgang til DailyAI's seneste e-bog: 'Mastering AI Tools: Din 2024-guide til forbedret produktivitet'.

*Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores Politik for beskyttelse af personlige oplysninger og vores Vilkår og betingelser