Western Sydney University forbereder seg på å slå på superdatamaskinen DeepSouth

17. desember 2023

Forskere ved Western Sydney University i Australia gjør seg klare til å lansere DeepSouth, en ny superdatamaskin som er utviklet for å etterligne den menneskelige hjerne.

DeepSouth har som mål å overvinne begrensningene som tradisjonelle datamaskiner har, særlig det enorme energibehovet. Det er som skal settes i drift i april 2024. 

Slik fungerer DeepSouth i korte trekk:

  • Ytelse: DeepSouth kan utføre 228 billioner synaptiske operasjoner i sekundet, en hastighet som tilsvarer den anslåtte operasjonskapasiteten til den menneskelige hjerne.
  • Nevromorfisk arkitektur: I motsetning til tradisjonelle superdatamaskiner bruker DeepSouth et nevromorfisk system som etterligner biologiske prosesser. Det bruker maskinvare som er spesielt utviklet for effektivt å emulere store nettverk av spikende nevroner. Det er få detaljer om nøyaktig hvilken maskinvare den bruker, men det finnes en noen få prosjekter med nevromorfe brikker over hele verden. Teamet sa at DeepSouth bruker "konfigurerbar maskinvare som er hyllevare".

Professor André van Schaik, som leder prosjektet som direktør for International Centre for Neuromorphic Systems ved universitetet, forklarer: "Dette er ikke den største superdatamaskinen som kan regne ut tall. Men det som er spesielt med denne, er at den virkelig er innrettet mot å simulere hvordan nervesystemet og hjernen vår beregner."

AI er enormt intelligent og kraftfullt, men det krever kolossal datakraft. Ledende AI-utviklere som OpenAI, Microsoft, Google, Inflection, Anthropic osv. har hamstret titusenvis av avansert AI-spesifikk maskinvare. Denne tilnærmingen er immobil og ekstremt kraftkrevende.

Van Schaik fremhever også de nåværende begrensningene ved AI-modeller som ChatGPT, som krever enorm energi til opplæring og likevel gjør feil. En fersk studie anslår at AI-treningsoperasjoner bruker tilsvarende energi til hele Nederland

"Vi har virkelig god AI for øyeblikket, med de store språkmodellene som virkelig fanger opp folks fantasi og frykt. Men de beregner ikke i det hele tatt som en hjerne", sier han. Han forventer at forståelsen av hjernens effektive beregningsmetoder vil føre til smartere AI-systemer.

Når vi forestiller oss superintelligent AI, ser vi ofte for oss biologisk-lignende roboter som beveger seg rundt og samhandler trådløst med omgivelsene. De replikerer naturens maskineri, men med elektroniske komponenter, og vandrer blant oss. 

Så langt har AI-utvikling rett og slett ikke egnet seg for disse formene for bioinspirert teknologi, men med teknologier som DeepSouth og nevromorfe brikkerDette er i ferd med å endre seg. 

Neuromorfisk databehandling søker å gjenskape de integrerte prosesserings- og minnefunksjonene til nevroner og synapser for å løse problemet med ineffektivitet. Nyere eksperimenter har gått lenger ved å kjøre maskinlæringsoppgaver i biologiske hjernelignende organoider.

De potensielle bruksområdene for nevromorfisk teknologi er enorme. Den kan føre til kraftigere mobile enheter som opererer uavhengig av skynettverk, og den kan forbedre kapasiteten i fjernstyrte søk- og redningsoperasjoner og utforskning av verdensrommet.

Vi kan bruke disse avanserte robotene til å bygge kolonier på andre planeterfor eksempel. 

Lanseringen av DeepSouth lover et betydelig fremskritt i forståelsen av hjernens virkemåte og i utviklingen av AI-teknologi. 

Lignende prosjekter har blitt lansert tidligere og møtt på utfordringer, som for eksempel Human Brain Project (HBP)men DeepSouth vil utvilsomt fremkalle noen unike innsikter.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser