Mensen en bots delen web gelijk terwijl AI 'dood internet' voedt

6 mei 2024
  • Uit een nieuw rapport blijkt dat niet-menselijke bronnen verantwoordelijk zijn voor bijna 50% van het internetverkeer
  • Slechte bots maken bijna een derde van het internetverkeer uit en AI maakt ze geavanceerder en ontwijkender
  • AI maakt het eenvoudiger om simpele slechte bots te maken, wat theorieën over dood internet geloofwaardig maakt

Het 2024 Imperva Threat Research rapport zegt dat niet-menselijke bronnen, of bots, verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van al het internetverkeer.

De "dood internet theorie" begon als een samenzweringstheorie gepost op 4chan in 2019, maar wint aan geloofwaardigheid nu AI-aangedreven bots zich verspreiden.

De theorie beweert twee dingen: dat het meeste internetverkeer automatisch wordt gegenereerd en dat dit opzettelijk gebeurt om menselijke online activiteiten te manipuleren.

De laatste rapport van cyberbeveiliging Firma Imperva lijkt te bevestigen dat de eerste bewering waar is, met bots die goed zijn voor 49,6% van het internetverkeer in 2023.

Niet alle bots zijn slecht. We zijn afhankelijk van webcrawlers zoals de bot van Google om websites te indexeren voor het zoekplatform. ChatGPT is gebouwd op gegevens die van internet zijn geschraapt door OpenAIbot. Of het als goed of slecht moet worden geclassificeerd, wordt nog steeds besproken.

Bad bots zijn geautomatiseerde webagenten die kwaadwillende actoren gebruiken om fraude te plegen, gegevens te verzamelen of andere kwaadwillende activiteiten uit te voeren. Volgens het rapport van Imperva is 32% van al het internetverkeer bad bot-activiteit.

Dankzij de vooruitgang in AI overstijgt de technologie de grenzen van de chatinterface en neemt ze een bredere rol aan als AI-agenten. Deze AI-agenten kunnen communiceren met websites om nuttige taken uit te voeren die mensen normaal gesproken zouden moeten uitvoeren.

Ze kunnen slechte bots ook in staat stellen menselijke bewegingen en muisklikken na te bootsen om botdetectie te spoofen. Veel van deze bots zijn in staat om de steeds relevantere "bewijs dat je een mens bent" CAPTCHA-uitdagingen te verslaan.

AI maakt het makkelijker

Het rapport constateerde een toename van zowel geavanceerde als meer elementaire bad bots. Als commentaar op het toegenomen verkeer van slechte bots merkte het rapport op: "Het verkeer van slechte bots steeg voor het vijfde opeenvolgende jaar, wat wijst op een alarmerende trend."

Het rapport concludeert dat deze toename op zijn minst gedeeltelijk wordt veroorzaakt door de toenemende populariteit van AI en LLM's. Toegang tot AI-tools verlaagt de lat voor slechte actoren die voorheen niet over de vaardigheden beschikten om slechte bots te maken.

In het rapport staat: "De toenemende toepassing van AI-technologie heeft invloed op het volume van kwaadaardige bots op het internet en hun niveau van geavanceerdheid. Er is een duidelijke scheiding ontstaan tussen geraffineerde actoren die over de middelen beschikken om geavanceerde kwaadaardige bots in te zetten en actoren die vertrouwen op basistools, zoals het opvragen van AI, om een botscript te genereren."

Het resultaat is dat eenvoudige slechte bots goed waren voor 39,6% van al het slechte botverkeer in 2023, vergeleken met 33,4% in 2022 en 26,3% vijf jaar geleden.

Volgens het rapport van Imperva zijn API's een favoriet doelwit voor slechte bots. Naarmate meer bedrijven API's gebruiken om toegang te krijgen tot AI-modellen voor hun chatbots, Enterprise AI-oplossingen of AI-agenten, zal het risico dat slechte bots deze tools misbruiken alleen maar toenemen.

Er zitten menselijke actoren achter deze geautomatiseerde slechte bots. Ze zijn misschien niet de globalistische cabal die de auteurs van de dode-internettheorie voor ogen hebben, maar ze willen wel mensen uitbuiten en manipuleren.

Geautomatiseerde content zal de door mensen gegenereerde content overtreffen met door AI gegenereerde muziek, YouTube-video's en AI-influencers. We zien zelfs dat AI-accounts op sociale media zich bezighouden met andere AI-gegenereerde content en accounts.

Wikipedia verwijst nog steeds naar de dode internet theorie als een "samenzweringstheorie". Het begon misschien zo, maar het is hard op weg om een door AI gevoede realiteit te worden.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Eugene van der Watt

Eugene heeft een achtergrond in elektrotechniek en houdt van alles wat met techniek te maken heeft. Als hij even pauzeert van het consumeren van AI-nieuws, kun je hem aan de snookertafel vinden.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden