De 10 beste kvinnene innen AI i 2024

28. februar 2024

Kunstig intelligens kommer til å omforme alle aspekter av livene våre i årene som kommer. I 2023 begynte AI for alvor å bli vanlig med lanseringen av ChatGPT og en rekke andre AI-teknologier.

Allerede to måneder ut i 2024 begynner vi å se hva mer denne teknologien kan begynne å endre i samfunnet.

Alle som bruker litt tid på dette området, vil innse at kvinner er sterkt underrepresentert innen AI. Ifølge World Economic Forum er det bare 22% av den globale AI-utviklingen er kvinner.

Men når det er sagt, finnes det kvinner i AI-bransjen som baner vei for mer kvinnestyrt teknologi i fremtiden. Fra gründere til forskere og alt derimellom - kvinnene som tar plass i AI-bransjen, gjør virkelig ekstraordinære ting - og er fantastiske forbilder for den yngre generasjonen som utvilsomt vil ha størst nytte av utviklingen av AI i fremtiden.

For å feire den internasjonale kvinnedagen har teamet vårt på DagligAI har samlet 10 av de ledende kvinnene i AI-verdenen i dag.

Denne listen er ikke en rangering av de beste kvinnene innen kunstig intelligens - det er rett og slett en presentasjon av 10 fantastiske kvinner som gjør utrolige ting innen kunstig intelligens.

1. Allie Miller

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/alliekmiller/
Nettsted: https://www.alliekmiller.com/

Allie Miller er en anerkjent AI-leder, gründer og rådgiver, kjent for sin ekspertise innen maskinlæring, forretningsstrategi og offentlige foredrag. Med fokus på naturlig språkbehandling, datasyn og dataanalyse har hun blitt en sentral skikkelse innen digital transformasjon og AI-investeringer. Millers innsikt og strategiske veiledning er svært ettertraktet blant Fortune 500-selskaper, der hun gir råd om AI, maskinlæring, Web3 og blokkjedeteknologi.

Som en av de mest fulgte og applauderte AI-virksomhetene stemmer på LinkedInMillers bidrag til feltet strekker seg utover bedriftsrådgivning. Hun var Global Head of Machine Learning Business Development for Startups and Venture Capital hos Amazon, der hun var ansvarlig for å gi råd til de beste ML-forskerne og -grunnleggerne. Tidligere skrev Miller historie i IBM ved å bli den yngste kvinnen som utviklet et AI-produkt, og hun bidro til å forbedre produktutviklingen på tvers av ulike AI-applikasjoner.

Miller er opptatt av å fremme mangfold i teknologibransjen, og hun var med på å grunnlegge Girls of the Future og støtter organisasjoner som har som mål å fremme kvinner i bransjen. Hun har en MBA fra The Wharton School og en BA i kognitiv vitenskap fra Dartmouth College, noe som viser at hun har et solid grunnlag innen både forretningsvirksomhet og AI-teknologi.

2. Dr. Fei-Fei Lei


LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/fei-fei-li-4541247/
Nettsted: https://profiles.stanford.edu/fei-fei-li

Dr. Fei-Fei Li, professor ved Stanford University og meddirektør for Human-Centered AI InstituteLi er kjent for sitt banebrytende arbeid innen kunstig intelligens (AI), særlig når det gjelder å gjøre AI inkluderende og fordelaktig for hele samfunnet. Li er anerkjent av Forbes som en ledende kvinne innen AI, og var med på å grunnlegge AI4ALLHun har som mål å demokratisere AI-utdanningen og sikre mangfold innenfor feltet. Hennes innsats understreker hvor viktig det er å utvide tilgangen til AI-teknologi og -kunnskap, og fremme en mangfoldig generasjon av AI-innovatører.

Li har blant annet bidratt til utviklingen av ImageNet, et viktig datasett som har bidratt til å utvikle avansert datasynsteknologi. Hun har også jobbet i teknologibransjen, blant annet som visepresident og sjefforsker for kunstig intelligens hos Google. Li er medlem av prestisjetunge akademier som National Academy of Engineering og National Academy of Medicine, og hennes forskning omfatter kunstig intelligens, maskinlæring og kognitiv nevrovitenskap.

Gjennom sitt ideelle arbeid med AI4ALL legger Li vekt på utdanning og mangfold innen kunstig intelligens, og hun tar til orde for en menneskesentrert tilnærming til teknologi. Til tross for utfordringer, blant annet at hun har trukket seg fra Twitters styre, er Li fortsatt innflytelsesrik i sitt arbeid for etisk AI og sitt engasjement for å fremme en inkluderende fremtid innen teknologi, noe som gjør henne til en nøkkelfigur i utviklingen av AI.

3. Dr. Joy Buolamwini


LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/buolamwini/
Nettsted: http://www.unmasking.ai/

Dr. Joy Buolamwini er en fremtredende forsker, kunstner og forkjemper for AI-etikk, kjent for sin bok "Unmasking AI". Hun grunnla Algoritmisk Justice League for å fremme rettferdig og ansvarlig teknologi. TED-foredraget hennes om algoritmiske skjevheter har fått stor oppmerksomhet, og har avslørt rase- og kjønnsskjevheter i AI-systemer fra store selskaper. Buolamwinis forskning har fått internasjonal anerkjennelse, og hun har holdt foredrag om algoritmisk rettferdighet i viktige fora som World Economic Forum og FN.

Prosjektene hennes, inkludert den visuelle revisjonen "AI, Ain't I A Woman?" har blitt utstilt over hele verden, og har satt søkelyset på AIs manglende evne til å anerkjenne fargede kvinner. Buolamwini er Rhodes-stipendiat og Fulbright-stipendiat, og har blitt omtalt på lister av Bloomberg, Forbes og Tech Review for sine bidrag til etikk innen kunstig intelligens. Hun har utdannelse fra Oxford University, MIT og Georgia Tech. Fortune Magazine har kåret henne til en av verdens største ledere, og anerkjenner hennes rolle som forkjemper for etisk AI-praksis.

4. Mira Murati


Nettsted/X: https://twitter.com/miramurati

Som Chief Technology Officer (CTO) i OpenAIMira Murati sto bak utviklingen av banebrytende AI-teknologier som DALL-E og ChatGPT. Hun ble født i Albania i 1988, og hennes fremragende akademiske resultater førte henne fra et stipend ved en internasjonal eliteskole i Canada til ingeniørstudier ved Dartmouth University, der hun bygde en hybrid racerbil som sitt avgangsprosjekt. Muratis karriere tok henne fra romfartsindustrien til Tesla, der hun jobbet med Model X og utviklet en sterk interesse for kunstig intelligens gjennom Autopilot.

Senere, i Leap Motion og til slutt OpenAI, utnyttet hun ekspertisen sin til å inngå viktige partnerskap, blant annet med Microsoft. Som teknologidirektør har Murati ledet lanseringen av ChatGPT, noe som har posisjonert henne som en sentral skikkelse i utviklingen av kunstig intelligens og vist at hun spiller en avgjørende rolle i utformingen av fremtidens kunstige intelligens. Murati har blitt tilskrevet for "lanserer kunstig intelligens i mainstream".

5. Claire Delaunay


LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/clairedelaunay/
Nettsted: https://blogs.nvidia.com/blog/author/cdelaunay/

Claire Delaunay er en fremtredende skikkelse innen AI og robotikk, kjent for sitt lederskap i NVIDIA som Vice President of Engineering fra 2017 til 2022. Hos NVIDIA ledet hun Isaac-robotikkinitiativet, som revolusjonerte robotikk- og AI-plattformer for globale utviklere. Før NVIDIA gjorde Delaunay en betydelig innsats i Uber som Director of Engineering etter oppkjøpet av Otto, en oppstartsbedrift hun var med på å grunnlegge, og hun var robotikkleder i Google.

Delaunay har mer enn 15 års erfaring fra teknologibransjen, fra oppstartsbedrifter, forskningslaboratorier og Fortune 500-selskaper, og hun har spilt en viktig rolle i utviklingen av robotteknologi og selvkjørende kjøretøy. Hun har en mastergrad i datateknikk fra École Privée des Sciences Informatiques (EPSI). Delaunays arbeid er et uttrykk for skjæringspunktet mellom innovasjon og lederskap, noe som gjør henne til en viktig påvirkningsfaktor innen AI og robotikk.

6. Shivon Zilis


LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/shivonzilis/
Nettsted: http://www.shivonzilis.com/ og https://neuralink.com/

Shivon Zilis er en ledende skikkelse i AI-bransjen, og har hatt sentrale roller i anerkjente selskaper som OpenAI, Bloomberg Beta og Tesla. Hennes arbeid, spesielt som prosjektdirektør for Teslas Autopilot og chipdesign, viser hennes betydelige bidrag til AI og teknologi. Zilis er anerkjent som det yngste styremedlemmet i OpenAI og Neuralink, og hun har vært med på å drive frem fremskritt innen maskinintelligens.

Hun fikk tidlig anerkjennelse da hun i 2015 ble kåret til Forbes 30 under 30 listen for risikokapital, noe som understreker hennes innflytelse i økosystemet for AI-risikokapital. For tiden jobber Zilis som prosjektdirektør på kontoret til administrerende direktør i Neuralink. Neuralink er et oppstartsselskap som bygger en enhet som er utviklet for å koble menneskehjerner direkte til datamaskiner, og er rådgiver for OpenAI, som fokuserer på etisk bruk av maskinintelligens. Zilis er også fortsatt aktivt involvert i Bloomberg BetaHan er en av grunnleggerne av CDL AI og CDL Quantum Machine Learning, og støtter en portefølje som omfatter en rekke AI-selskaper.

7. Rana el Kaliouby


LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kaliouby/
Nettsted: https://ranaelkaliouby.com/

Rana el Kaliouby, en pioner innen Emotion AI, var med på å grunnlegge Affectiva, som har som mål å revolusjonere hvordan AI forstår menneskelige følelser, kognitive tilstander og interaksjoner. Hennes reise og visjon om en teknologi som gir gjenklang i menneskers emosjonelle opplevelser, er skildret i memoarboken "Girl Decoded".

El Kaliouby, som er en av de ledende innen kunstig intelligens og maskinlæring, har gått over til å bli viseadministrerende direktør i Smart Eye, der hun fortsetter sitt arbeid med å menneskeliggjøre teknologien. Hennes arbeid med å utvikle kunstig intelligens som viser empati med brukerne, understreker en transformativ tilnærming til hvordan vi samhandler med maskiner, der teknologisk innovasjon kombineres med ekte menneskelig kontakt. Rana har en doktorgrad fra Computer Laboratory ved University of Cambridge og en postdoktorgrad ved MIT. BSc og MSc i informatikk fra det amerikanske universitetet i Kairo, Egypt.

8. Regina Barzilay


LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/reginabarzilay/
Nettsted: https://www.regina.csail.mit.edu/

Regina Barzilay er en fremtredende israelsk informatiker og professor ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), hvor hun er en sentral skikkelse i MIT Laboratorium for datavitenskap og kunstig intelligens (CSAIL). Hennes ekspertise spenner over naturlig språkbehandling og anvendelse av kunstig intelligens i helsevesenet, særlig for å forbedre metoder for kreftdiagnostisering.

Barzilays banebrytende arbeid har ikke bare bidratt til å utvikle AI-feltet, men har også gitt betydelige bidrag til medisinsk vitenskap, blant annet ved å utvikle maskinlæringsmodeller for oppdagelse av legemidler og tidlig oppdagelse av brystkreft. Hennes innsats på disse områdene ble anerkjent med prestisjetunge priser som MacArthur Fellowship, National Science Foundation's CAREER-pris og AAAI Squirrel AI Award for Artificial Intelligence for the Benefit of Humanity, noe som understreker hennes rolle i å utnytte kunstig intelligens til å løse viktige helseproblemer for mennesker.

I tillegg til sine akademiske og forskningsmessige prestasjoner, sitter Barzilay i styret for Dewpoint Therapeutics og er medlem av flere anerkjente akademier, blant annet National Academy of Engineering, American Academy of Arts and Sciences og National Academy of Medicine.

9. Cynthia Breazeal


LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/cynthia-breazeal-1792317/
Nettsted: https://www.media.mit.edu/people/cynthiab/overview/

Som professor ved MIT og grunnlegger av Personal Robots-gruppen har Breazeals arbeid innen sosial robotikk og hennes lederskap innen ansvarlig AI for sosial myndiggjøring og utdanning gjort henne til en banebrytende skikkelse i AI-samfunnet. Hennes fokus på "å leve med AI" og de langsiktige virkningene av sosiale roboter på dagliglivet fremhever hennes betydelige bidrag til feltet, noe som gjør henne anerkjent i Forbes 2023 50 over 50 listen i kategorien Innovasjon.

Cynthia var også med på å grunnlegge selskapet Job Inc. som jobber med sosial robotikk for forbrukere, og hun har vært Chief Scientists og Chief Experience Officer. Boken hennes, Designing Sociable Robots, har fått bred anerkjennelse som et landemerke innen sosial robotikk og menneske-robotikk.

10. Daphne Koller


LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/daphne-koller-4053a820/
Nettsted: http://www.insitro.com/

Daphne Koller, hedret med prisen MacArthur Foundation's "genius grant" og anerkjent som en av Time Magazines mest De mest innflytelsesrike personeneer en av de fremste ekspertene innen maskinlæring - med anerkjennelser som går langt tilbake i tid, lenge før kunstig intelligens ble mainstream.

Kollers blanding av akademisk ekspertise og gründerånd, illustrert gjennom hennes tid ved Stanford og som medstifter av Coursera, viser hennes innflytelse innen både AI-utdanning og -anvendelse. Hennes rolle som administrerende direktør og grunnlegger av insitro, som tar sikte på å revolusjonere oppdagelsen av legemidler ved hjelp av maskinlæring, understreker hennes innovative tilnærming til å løse virkelige problemer med kunstig intelligens.

Flere kvinner gjør fremskritt innen kunstig intelligens:

11. Cynthia Rudin
https://www.linkedin.com/in/cynthia-rudin-yergler-20a11126/
Cynthia Rudin er professor i informatikk ved Duke University, kjent for sitt banebrytende arbeid innen ML, anvendt ML og kausal inferens. Hun har vunnet INFORMS Innovative Applications in Analytics Award tre ganger, og i 2022 ble hun tildelt Squirrel AI Award for Artificial Intelligence for the Benefit of Humanity fra Association for the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI).

12. Nina Schick
LinkedIn: https://uk.linkedin.com/in/ninaschick
Nina Schick er grunnleggeren av Tamang Ventures og Synthesia. Hun ble omtalt blant LinkedIns Top Voices in AI 2023.

13. Kate Crawford
https://www.linkedin.com/in/kate-crawford-a66574/
Kate Crawford har de siste 20 årene vært en av bransjens globale tankeledere når det gjelder spørsmålet om de politiske og sosiale konsekvensene av kunstig intelligens. Hun har en rekke prestisjefylte stillinger i akademia, blant annet som seniorforsker ved MSR-NYC, forskningsprofessor ved USC Annenberg og æresprofessor ved University of Sydney.

14. Kay Firth Butterfield
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kay-firth-butterfield/
Kay Firth-Butterfield ble kjent som verdens første Chief AI Ethics Officer for World Economic Forum.

15. Yuka Kojima
https://www.linkedin.com/in/yuka-kojima-793a4756/
Yuka Kojima var med på å grunnlegge FOVE Inc. et selskap som utvikler VR-hodesett med øyesporing.

16. Karen Silverman
https://www.linkedin.com/in/karenesilverman/
Karen Silverman er administrerende direktør og grunnlegger av Cantellus Group, et konsulentselskap som arbeider for å operasjonalisere retningslinjer og tilsyn med kunstig intelligens. Karen er en ledende global ekspert på styringsstrategier for kunstig intelligens.

17. Toju Duke
https://www.linkedin.com/in/tojuduke/
Toju har over 18 års erfaring fra reklame, detaljhandel, ideelle organisasjoner og teknologi, og hun er en populær foredragsholder, forfatter, tankeleder og rådgiver innen ansvarlig kunstig intelligens. Toju har jobbet i Google i 10 år, hvorav de siste tre årene som programleder for ansvarlig AI, der hun ledet ulike programmer for ansvarlig AI på tvers av Googles produkt- og forskningsteam, med hovedfokus på storskalamodeller og prosesser for ansvarlig AI. Hun er også grunnlegger og administrerende direktør i Diverse AI, en ideell organisasjon som har som mål å støtte og fremme underrepresenterte grupper for å bygge en mangfoldig og inkluderende AI-fremtid. Hun gir konsultasjoner og råd om ansvarlig AI-praksis over hele verden.

18. Wendy Hall
https://www.linkedin.com/in/wendy-hall-2652655/
Dame Wendy Hall er Regius-professor i informatikk ved University of Southampton. Hun var med på å grunnlegge Web Science Research Initiative og har vært medformann for den britiske regjeringens Artificial Intelligence Review.

19. Samantha Edds
https://www.linkedin.com/in/samanthaedds/
Samantha Edds er ledende dataforsker hos Yelp, appselskapet som samler inn anmeldelser av bedrifter.

20. Rumman Chowdhury
https://www.linkedin.com/in/rumman/
Rumman er sjefsforsker i Parity Consulting og samarbeider med fremtredende organisasjoner som Europakommisjonen og DeepMind, med vekt på transparente AI-løsninger.

21. Lisa Falzone
https://www.linkedin.com/in/lisafalzone/
Lisa Falzone og Chris Ciabarra grunnla Athena Security for å gjøre skoler, bedrifter og lokalsamfunn tryggere. Falzone er administrerende direktør og har hentet inn over $200 millioner kroner fra ledende venturekapitalister og private equity-selskaper. Athena Securitys mål er å sørge for sikkerhet ved å implementere programvareløsninger som sporer og registrerer personer som beveger seg gjennom inngangspartier og dører.

22. Chelsea Finn
https://www.linkedin.com/in/cbfinn/
Chelsea Finn er assisterende professor ved Stanford University, med spesialisering innen informatikk og elektroteknikk. Hun leder forskning innen intelligens gjennom robotinteraksjon i stor skala, og er også en nøkkelperson i Googles bransjeledende Google Brain-team.

23. Nichol Bradford
https://www.linkedin.com/in/nicholbradford/
Nichol Bradford er grunnlegger og administrerende direktør for den globale ideelle organisasjonen Transformative Tech.org - et globalt økosystem som er dedikert til å utdanne, samle og aktivere gründere, investorer og innovatører innen velferdsteknologi

24. Stephanie Hare
https://www.linkedin.com/in/stephaniehare/
Stephanie Hare er forfatter av boken "Technology Is Not Neutral: A short guide to technology ethics", som gir innsikt i hvordan vi kan sikre at teknologien tjener samfunnet uten å gå på akkord med våre etiske grenser. Stephanie Hare har tidligere jobbet som Principal Director i Accenture, Senior Analyst for Oxford Analytica og Deployment Strategist for Palantir Technologies.

25. Dr. Brandeis Marshall
https://www.linkedin.com/in/brandeis-marshall/
Dr. Brandeis Marshall leder DataedX Group-organisasjonen, der hun veileder nåværende teknologimedarbeidere i å bygge opp ferdigheter innen data equity. Brandeis Marshall har en doktorgrad og en mastergrad i informatikk fra Rensselaer Polytechnic Institute og en bachelorgrad i informatikk fra University of Rochester.

26. Karine Perset
https://www.linkedin.com/in/karineperset/
Karine Perset leder AI-enheten i OECDs avdeling for politikk for digital økonomi. Hun leder OECD.AI Policy Observatory og OECD.AI Network of Experts (ONE AI), samt den nyopprettede OECD Working Party on AI Governance (AIGO). Perset fokuserer på muligheter og utfordringer som kunstig intelligens skaper for offentlig politikk, på politikk som kan bidra til å implementere OECDs prinsipper for kunstig intelligens, og på trender innen utviklingen av kunstig intelligens.

27. Sue Turner
https://www.linkedin.com/in/sue-turner-ned/
Sue Turner OBE er administrerende direktør i AI Governance, og hun har over to tiår med forretningsforståelse som gir gjenklang hos et internasjonalt publikum. Hun ble kåret til en av de 100 fremste kvinnene innen AI-etikk, og har som mål å inspirere og støtte styrer til å bruke AI og data for å oppnå fortjeneste og sosial effekt.

28. Anna Patterson
https://www.linkedin.com/in/anna-patterson-15921ba/
Anna Patterson er grunnlegger og managing partner i Gradient Ventures, der hun i dag investerer i nystartede AI-virksomheter i tidlig fase. Patterson har lang fartstid i Google, der hun begynte i 2004, og ledet arbeidet med kunstig intelligens i en årrekke som selskapets VP of Engineering.

29. Mary-Anne Williams
https://www.linkedin.com/in/maryanne/
Mary-Anne Williams har den høyt respekterte tittelen Michael J Crouch Chair in Innovation, og jobber sammen med et team for å utforme nye kurs i forretningsinnovasjon. Hun var også en del av teamet som opprettet UNSW Business AI Lab i 2022, som nå har mer enn 80 forskere som fokuserer på å skape forretningsverdi ved hjelp av AI-teknologi.

30. Ivana Bartoletti
https://www.linkedin.com/in/ivana-bartoletti-77b2b29/
Ivana Bartoletti er Global Data Privacy Officer hos Wipro, det ledende internasjonale selskapet innen informasjonsteknologi, rådgivning og forretningsprosesstjenester. Ivana er medredaktør av The AI Book, en håndbok for investorer, gründere og fintech-visjonære, og er forfatter av An Artificial Revolution, om makt, politikk og kunstig intelligens.

31. Sunita Grote
https://www.linkedin.com/in/sunitagrote/
Sunita Grote leder Ventures-teamet i UNICEFs Office of Innovation og var med på å grunnlegge Venture Fund, som tilbyr såkornfinansiering i fiat- og kryptovalutaer - det første i FN-systemet. Hun har en MBA fra INSEAD og bor i New York City sammen med sin partner og datter.

32. Alicia Kavelaars
https://www.linkedin.com/in/alicia-kavelaars/
Alicia er medstifter og teknologidirektør i OffWorld, og er banebrytende innen revolusjonerende AI-drevne industrielle svermrobotiske gruvesystemer. Alicia har en doktorgrad i luftfart og romfart fra Stanford University, og hennes overordnede mål er at menneskeheten skal fortsette å utvikle seg ut i verdensrommet for å kunne vite mer, bruke mer og være mer i rommet.

33. Hind Azegrouz
https://www.linkedin.com/in/hindazegrouz/
Hind Azegrouz (PhD) er EMEA Lead for Edge Inference hos INTEL. Før hun begynte i sin nåværende rolle, jobbet hun som data- og AI-arkitekt for olje- og gasselskapet Repsol, Advanced analytics manager i Avanade, Advanced research fellow ved Massachusetts Institute of Technology og som forsker ved det spanske nasjonale senteret for kardiovaskulær forskning.

34. Catherine Harrison Culp
https://www.linkedin.com/in/catherine-culp-1077b491/
Catherine Harrison Culp er CCO i Aiera, den ledende plattformen for finansiell event intelligence og generativ AI som betjener institusjonell finans.

35. Tulsee Doshi
https://www.linkedin.com/in/tulsee-doshi/
Tulsee er produktleder for Googles arbeid med ML Fairness og Responsible AI, og jobber for en dypere forståelse av hvordan vi kan bygge brukeropplevelser som er mangfoldige, inkluderende og etiske.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Rhoda Adeoye

I tillegg til å være ansvarlig for partnerskapsutviklingen vår, laster Rhoda opp innhold på vegne av flere forfattere.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser