OpenAI fjerner seg stadig mer fra sitt navn og sine grunnprinsipper

25. januar 2024

OpenAI FTC

OpenAI, det en gang så transparente forskningslaboratoriet for kunstig intelligens, har trukket seg ytterligere tilbake fra sine grunnprinsipper.  

Dette vil ikke være noen nyhet for mange, men en annen holdningsendring kom frem i lyset etter en nylig interaksjon med WIREDsom oppdaget at OpenAI nå holder tilbake viktige dokumenter fra innsyn. 

Selskapet har tidligere uttalt at "offentligheten kan se kopier av selskapets styringsdokumenter, regnskaper og regler for interessekonflikter".

Det er uvanlig å gjøre slike dokumenter åpne og tilgjengelige, så hvorfor er det et problem for OpenAI? 

En ledetråd ligger i selskapets navn - som bevisst er valgt for å indikere et brudd med den lukkede utviklingen i teknologibransjen. Det er en svunnen æra i selskapet som mange savner. 

I desember 2015 lanserte vellykkede teknologigründere som Sam Altman og Elon Musk og selskaper som AWS og Infosys OpenAI, og lovet over $1 milliard kroner.

De satset på åpent samarbeid, og lovet å dele patenter og forskning offentlig. Det opprinnelige teamet, som inkluderte talenter som Ilya Sutskever og Wojciech Zaremba, satte høye forventninger, og den tidlige forskningen var militant åpen og tilgjengelig. 

2019 markerte et avgjørende år for OpenAI, som gikk over til å bli en "begrenset" profittdrevet enhet. Denne modellen, som begrenser overskuddet til 100 ganger investeringen, hadde som mål å tiltrekke seg mer kapital og tilby de ansatte eierandeler i selskapet. Microsofts investering på $1 milliard fulgte snart etter, noe som økte ambisjonene om å utvikle og kommersialisere OpenAI-teknologier.

I mellomtiden fikk generativ AI innpass i teknologiverdenen, og OpenAI begynte å få stadig større gjennomslagskraft. Fra å være et eksperimentelt og nyskapende selskap var selskapet i ferd med å definere AIs utvikling og bruk i hele samfunnet. 

Elon Musks avgang fra OpenAIs styre i 2018 markerte en ny vending. Musk var bekymret for å sakke akterut i forhold til Google og for interessekonflikter med Tesla, og Musks avgang etterlot et tomrom. Hans opprinnelig lovede finansiering på $1 milliard ble redusert til $100 millioner, noe som forverret de økonomiske utfordringene og presset OpenAI i retning av en profittdrevet inkarnasjon.

Microsofts kapitalinnsprøytning i 2019 var nok en milepæl, og banet vei for banebrytende verktøy som ChatGPT og DALL-E. Men dette partnerskapet slapp ikke unna gransking. 

Musk uttrykte sin forferdelse og stilte spørsmål ved lovligheten og etikken i denne transformasjonen. 

"OpenAI ble opprettet som en åpen kildekode ... for å fungere som en motvekt til Google, men nå har det blitt et lukket selskap med maksimal profitt som i praksis kontrolleres av Microsoft. Ikke det jeg hadde tenkt i det hele tatt", tvitret Musk 17. februar 2023.


Senere sa han: "Jeg er fortsatt forvirret over hvordan en ideell organisasjon som jeg donerte $100 millioner til, på en eller annen måte ble et selskap med en markedsverdi på $30 milliarder. Hvis dette er lovlig, hvorfor gjør ikke alle det?"

I begynnelsen av 2023 steg OpenAIs verdi kraftig, og det ble snakket om finansiering som ville doble verdsettelsen i 2021 til $29 milliarder. Microsofts ytterligere investering på $10 milliarder sementerte selskapets innflytelse. 

Og så hadde vi Kontrovers om OpenAIs ledelse som førte til at administrerende direktør Sam Altman fikk sparken og ble ansatt på nytt, med en endring i selskapets styre, noe som sannsynligvis betyr lavere motstand mot selskapets mål, uavhengig av deres opplevde sikkerhet. 

Denne sagaen viste også at styret ikke kunne styrte Altman, noe som i stor grad gjorde formålet med selskapets grunnprinsipper - og saken om å beskytte mot utrygg AI-utvikling - foreldet. 

OpenAI stenger tilgangen til rapporter og dokumenter

Da WIRED ba om dokumentasjon fra OpenAI, var selskapets svar restriktivt. 

Niko Felix, en talsperson for selskapet, avklarte den nåværende policyen og sa: "Vi leverer regnskap når vi blir bedt om det. OpenAI tilpasser praksisen vår til bransjestandarder, og siden 2022 inkluderer det å ikke offentlig distribuere ytterligere interne dokumenter."

Wired uttalte også at innsyn i OpenAIs retningslinjer for interessekonflikter kunne ha gitt innsikt i maktdynamikken mellom Altman og det nye styret, særlig med tanke på hans personlige investeringer i AI-relaterte oppstartsbedrifter som Rain AI

Til tross for disse overlappende interessene forsikrer Felix at Altmans forretninger er åpne og godt håndtert, og sier: "Altman er åpen overfor styret om sine investeringer og følger en prosess for å håndtere potensielle konflikter."

Eventuelle endringer i selskapets vedtekter, særlig de som ble gjort i forbindelse med Altmans eksplosive avskjedigelse og tilbakekomst, er ikke offentliggjort.

Selskapets tilbaketrekning fra åpenhet, kontroverser om innkjøp, lederdebacle, rettssaker og partnerskap med det amerikanske forsvarsdepartementet signaliserer en glidning - eller rettere sagt et kraftig press - bort fra sitt opprinnelige etos.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser