DARPA vil bruke kunstig intelligens til å ta bedre beslutninger på slagmarken

2. oktober 2023

AIs dobbeltbruk kommer i fokus etter hvert som land presser på for å få AI-drevet forsvars- og etterretningsteknologi.

Det amerikanske forsvarets Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) har bevilget millioner av dollar til forskning på hvordan kunstig intelligens kan brukes til å ta bedre strategiske beslutninger på slagmarken.

Prosjektet kalles Strategic Chaos Engine for Planning, Tactics, Experimentation and Resiliency, eller SCEPTER. Det er ikke kjent hvor mye av finansieringen som gikk til å oppnå dette akronymet.

I DARPAs budsjettforslagProsjektet har som uttalt mål å "utvikle maskingenererte strategier for strategisk planlegging". I krigens tåke er det ekstremt utfordrende å sammenstille alle tilgjengelige data og deretter ta strategiske beslutninger.

DARPA håper at SCEPTER vil hjelpe det amerikanske militæret med å "oppdage nye og overraskende handlingsalternativer (CoAs) ved å utforske det høykomplekse tilstands- og handlingsrommet for militære engasjementer ved høye maskinhastigheter".

Krigsspill har lenge vært en del av den militære strategiutviklingen, men å kjøre disse scenariene krever mye komplisert infrastruktur og prosessering.

Med SCEPTER håper man at AI-modeller kan kjøre flere scenarier på en mer effektiv måte og produsere "best guess"-strategier mye raskere. I første omgang vil SCEPTER bli brukt til å sjekke menneskegenererte planer for å se etter sårbarheter.

Når AI-verktøyet er tatt i bruk, vil det "kontinuerlig evaluere krigsplanene etter hvert som det skjer endringer i området" for å finne "nye muligheter og svakheter og bidra til å forhindre overraskelser fra konkurrentene".

En av disse "konkurrentene" er Kina. Til tross for at USA innstramming i eksporten av AI-teknologi til Kina, fortsetter hovedrivalen å tette teknologigapet mellom de to supermaktene.

Kinas store fokus på AI-forsvarsteknologi

Det kinesiske PLA har arbeidet med et prosjekt som ligner på SCEPTER. China Daily skrev at prosjektet, kalt "War Skull", kan "utarbeide operasjonsplaner, gjennomføre risikovurderinger og levere backup-planer på forhånd basert på ufullstendige taktiske data".

Prosjektet fikk et tilbakeslag da det mistet sin teamleder oberst Feng Yanghe, som tilsynelatende omkom i en bilulykke i juli.

Feng har studert ved Department of Statistics ved Harvard University, noe som får en til å lure på om USA vil vurdere å inkludere universitetskurs i sine handelsrestriksjoner.

Det er vanskelig å anslå hvor langt Kina er kommet i utviklingen av AI-forsvarsteknologi. Det som synes klart, er at landet bruker mye mer på utvikling av AI til forsvarsformål, mens USA har større fokus på kommersielle bruksområder.

Alexander Wang, grunnlegger av Scale AI, sa: "Hvis du sammenligner som en prosentandel av deres samlede militære investeringer, bruker PLA et sted mellom én og to prosent av sitt samlede budsjett på kunstig intelligens, mens forsvarsdepartementet bruker et sted mellom 0,1 og 0,2 prosent av budsjettet vårt på kunstig intelligens."

Geopolitiske stridsspørsmål som Kinas krav på Taiwan kan til syvende og sist bli avgjort av hvem som bruker mest penger på å utvikle AI-våpen og strategiske forsvarssystemer. For øyeblikket ser det ut til at Kina har som mål å toppe denne utgiftslisten.

Det amerikanske forsvaret ser nå ut til å overvinne motforestillingene enkelte i Kongressen har mot å bruke kunstig intelligens som våpen. Utviklingen i Kina gjør amerikansk AI-forsvarsteknologi som SCEPTER og dødelige autonome våpen (LAW) til en uunngåelig, om enn usmakelig, realitet.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Eugene van der Watt

Eugene har bakgrunn som elektroingeniør og elsker alt som har med teknologi å gjøre. Når han tar en pause fra AI-nyhetene, finner du ham ved snookerbordet.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser