USA forbyr Nvidia å selge sine AI-brikker til Midtøsten

31. august 2023

Midtøsten Kina AI

Amerikanske myndigheter har blokkert Nvidia fra å selge A100- og H100 AI-brikkene sine til Midtøsten som svar på den økende bekymringen over Kinas AI-ambisjoner.

Nvidia har allerede restriksjoner på å selge sine toppklassebrikker direkte til Kina og Russland. De siste eksportlisensrestriksjonene kommer fordi amerikanske myndigheter er bekymret for at enkelte land i Midtøsten kan komme til å reeksportere brikkene de kjøper til Kina.

Nvidia avslørte begrensningene i en forskriftsmessig arkivering men sa at de ikke ville ha noen "umiddelbar vesentlig innvirkning" på virksomheten.

I en egen uttalelse sa Nvidia at lisenskravet "ikke påvirker en meningsfull del av inntektene våre. Vi jobber med den amerikanske regjeringen for å løse denne saken."

Selv om det høres ut som om selskapet prøver å avfeie dette som et ikke-problem, ignorerer det absolutt ikke det kinesiske markedet. I et forsøk på å blidgjøre amerikanske myndigheter har de solgt sine A800- og H800-brikker med redusert funksjonalitet til Kina.

Da den første eksportrestriksjonen ble pålagt Nvidia i 2022, forklarte amerikanske myndigheter at den "vil adressere risikoen for at produkter kan bli brukt i, eller videresendt til, en 'militær sluttbruker' eller 'militær sluttbruker' i Kina".

Andre brikkeprodusenter, som AMD, har blitt pålagt lignende eksportrestriksjoner, noe som har resultert i svartebørshandel i Kina.

USA bekymret over Kinas samarbeid med Midtøsten

Gulf-landene som De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, har brukt milliarder av dollar på Nvidia-maskinvare for å bygge opp sine egne AI-kapasiteter.

Bekymringen er at mye av pengene som strømmer inn i De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia til disse prosjektene, kommer fra Kina. I slutten av 2022 undertegnet Saudi-Arabia en strategisk partnerskapsplan med Kina for å samarbeide tett om utviklingen av AI-teknologi. Land som De forente arabiske emirater følger etter.

En høytstående amerikansk handelsadvokat sa at USA var bekymret "ikke bare for eksporten av chips til Kina, men også for kinesiske selskapers evne til å trene opp AI-programvaren sin utenfor Kina og ta den med tilbake til Kina".

Det er sannsynligvis et realistisk scenario. En talsperson for De forente arabiske emirater sa at landet hans har et "juridisk rammeverk for eksportkontroll og kontinuerlig overvåker eksporten av produkter med dobbelt bruk". Det kan gjelde maskinvare, men ikke IP som blir sendt tilbake til Kina.

Det som kompliserer saken ytterligere, er at mange av Nvidias avanserte brikker produseres i Taiwan, som Beijing ser på som en del av sitt territorium. Kina må føle seg spesielt fornærmet over å ikke få tilgang til produkter som er produsert i det de anser som sitt eget land.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Eugene van der Watt

Eugene har bakgrunn som elektroingeniør og elsker alt som har med teknologi å gjøre. Når han tar en pause fra AI-nyhetene, finner du ham ved snookerbordet.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser