Konstnärer under beskjutning: undersökning av AI:s inverkan på kreativiteten

9 februari 2024

Ai konst

De kreativa branscherna kommer utan tvekan att störas av generativ AI, men i vilken utsträckning? Och vart kommer det att leda?

Tidslinjer och utvecklingsvägar är fortfarande flytande, men när dessa tekniker efterliknar det som vi trodde var unikt mänskliga färdigheter sprider sig oron bland kreatörer.

Generativ AI:s förestående påverkan på den kreativa sektorn uppmärksammades i början av 2023 när Writers Guild of America (WGA) gick ut i strejk i USA.

WGA representerar landets författarindustri inom underhållning och media; strejken förespråkade rättvisare regler kring streamingbetalningar och skydd mot AI-jobbförluster. 

Virginia Doellgast, professor i anställningsförhållanden och tvistlösning vid Cornell University i New York, sa om WGA-strejken"Rädslan är att AI skulle kunna användas för att producera första utkast till program, och sedan skulle ett litet antal författare arbeta utifrån dessa manus."

Vid den tidpunkten växte intresset för generativ AI inom Hollywoods film- och TV-industri, med Evenemanget AI on the Lot i LA med hundratals utställningar om hur AI kommer att forma branschen.

Bland annat gavs några ganska obscena exempel på AI-verktyg som genererade tecknade serier, filmscener, animationer och andra konstverk. 

En deltagare fångade stämningen: "Energi på topp, men också ångest. Det är så här innovation känns."

Senare under 2023 anslöt sig fackföreningen Screen Actors Guild och American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) till WGA i Första dubbla Hollywood-strejken på 60 år.

AI var en frontlinjefråga, med Hollywoods A-lister som deklarerade ett slut på teknikens inflytande över den kreativa sektorn.

Både WGA och SAG-AFTRA har så småningom träffade överenskommelser för att begränsa AI:s inverkan på jobben under de närmaste åren, men dessa kan visa sig vara kortlivade eftersom generativ AI fortsätter att utvecklas obevekligt. 

Mitt i denna bakgrund av arbetstvister brottas underhållningsindustrin också med en våg av uppsägningar. Högprofilerade företag inom sektorn, inklusive jättar som Riot Games, Unity Software, Amazon MGM Studios, Pixar och Universal Music Group, meddelade nedskärningar under de första veckorna 2024. 

Dessa uppsägningar var tillskrivs en rad olika faktorerbland annat ekonomiska påfrestningar, förändrade affärsstrategier och behovet av att effektivisera verksamheten i takt med den tekniska utvecklingen. 

Företagen förnekar vanligtvis att AI skulle vara inblandat i deras beslut att dra ner på antalet anställda - eller åtminstone att det skulle vara en kortsiktig katalysator snarare än en avgörande faktor. 

När Duolingo till exempel avskedade anställda för att ersätta AI bolaget uppgav, "Vi kan bekräfta att vissa Duolingo-anställda inte har förnyats när deras projekt slutfördes i slutet av 2023. Men detta är inte uppsägningar. Detta påverkade en liten minoritet av Duolingo-medarbetarna, eftersom majoriteten har behållits."

För åskådare i den kreativa industrin är tidiga uppsägningar den rykande pistolen som utlöser en överhängande lavin av jobbförluster. 

Ett kollektivt stön av obehaglig acceptans har hörts i de kreativa branscherna: "Det börjar."

Förstå omfattningen av AI-jobbförlusterna för den kreativa industrin

Vilka bevis har vi för AI-relaterade jobbförluster inom de kreativa branscherna, förutom anekdoter? 

Uppgifterna om AI:s inverkan på jobben är fortfarande knapphändiga, men det finns flera studier som vi kan titta på.

En nyligen genomförd studie, Framtid utan manustog hjälp av 300 ledare inom underhållningsindustrin och fann att att Kalifornien ensamt kommer att drabbas hårt av AI-relaterade jobbförluster i USA, där 62.000 jobb inom film, tv, musik och spel kommer att försvinna under de kommande tre åren. 

Denna siffra uppgår till uppskattningsvis 204.000 arbetstillfällen i hela landet, vilket belyser en bredare trend med tekniska omvälvningar inom hela sektorn.

The Animation Guild beställde studien och avser att använda den för att stärka sitt försvar mot AI, vilket indikerar att det inte är den mest objektiva analysen.

Förutsägelser är dock det bästa vi har att komma med tills jobbförlusterna tar fart och objektiva bevis kommer fram. Siffrorna verkar inte hyperboliska eller orealistiska. 

Rapporten berör också specifika sektorer inom underhållningsindustrin. Film-, tv- och animationssektorn, med en arbetsstyrka på nästan 550.000, kommer att drabbas av några av de värsta effekterna, med 21% jobb som försvinner fram till 2026 på grund av integreringen av generativ AI i uppgifter som 3D-modellering, karaktärsdesign och röstgenerering. 

Omkring 44% av företagen inom denna sektor använder redan generativ AI för 3D-modellering och 39% för karaktärs- och miljödesign. 

Inom musik och ljudinspelning går införandet av generativ AI långsammare, med en förväntad risk på 1.800 jobb fram till 2026. Röstgenerering, ett område som leds av företag som ElevenLabs, kommer att ha en viktig inverkan här. 

Spelindustrin, som kännetecknas av snabb teknisk utveckling, anammar generativ AI, och 86,7% av företagen identifieras som tidiga användare. År 2026 kan AI påverka 13,4% av sektorns arbetskraft, eller 52.400 jobb. Vi har sett generativa AI-produkter från ledande speldesignplattformar som Unitysom förra året kritiserades för att stjäla artisternas data i ett försök att ersätta dem. 

Brandon Jarratt, en framträdande person i Animation Guilds styrelse och dess AI-arbetsgrupp, sa om rapporten: "Uppgifterna är ett fönster in i attityderna och avsikterna hos de mäktigaste människorna i branschen när det gäller AI." 

Han redogjorde vidare för de underliggande farhågor som är förknippade med AI och förklarade dem med filmbolagens ständiga strävan efter kostnadsbesparingar för att uppfylla de finansiella prognoserna, vilket potentiellt skulle kunna utnyttja AI-teknik.

Nicole Hendrix, medgrundare av Concept Art Association, som tyckte att resultaten var "kyliga", sa också: "När du tittar på någon teknik som i huvudsak ersätter [eller konsoliderar] en junior- eller nybörjarroll ... skadar det ekosystemet." 

Ett fåtal andra studier har utvärderat AI-relaterade jobbförluster. Enligt en nyligen genomförd MIT-studie skulle AI-relaterade jobbförluster inom "synrelaterade" områden uppgå till 40% i vissa sektorer till 2030, och WEF hittade några 60% av jobb i "avancerade ekonomier" skulle kunna påverkas utan åtgärder.

Låglönejobben i USA kan vara praktiskt taget eliminerade 2030, säger en annan rapportoch IBM sa att vissa 40% av människor i vissa sektorer kommer att behöva omskola sig.

3.900 av 80.000 uppsägningar i företag tillskrevs AI i maj förra året, enligt en sysselsättningsrapport.

Det kommer säkert att finnas mer konkreta bevis i år.

Kreativa filosofier i den generativa AI-eran

En annan incident kastades in i smältdegeln när Midjourney, som utvecklar AI-bildgenereringsmodeller, avslöjades för att ha använt stilar från 16.000 konstnärer utan deras samtycke.

Konstnärerna var i full gång med att bearbeta konsekvenserna av detta avslöjande när en studie avslöjade Midjourneys skicklighet i att skapa nästan perfekta kloner av upphovsrättsskyddat arbete.

Kognitionsforskaren Dr. Gary Marcus och konceptkonstnären Reid Southen släppte deras studie i IEEE med titeln "Generativ AI har ett visuellt plagiatproblem". Det avslöjade att även vaga uppmaningar kunde se MidJourney exakt återskapa uppenbart upphovsrättsskyddat arbete.

Dr. Marcus sa nyligen på X: "När jag började arbeta med AI för fyra decennier sedan tänkte jag helt enkelt inte på att ett av de största användningsområdena skulle vara derivativ imitation, att överföra värde från konstnärer och andra kreatörer till megaföretag med hjälp av enorma mängder energi. Det här är inte den AI jag drömde om."

Generativ AI väcker tankar om vad kreativitet och konst innebär i en tid när nästan perfekta kopior av alla digitala verk bara är ett ögonblick bort.

Digitala konstnärer lägger redan ner sin verksamhet och omskolar sig, inte bara för att deras jobb är under press utan för att själen i deras hantverk har fått dåligt rykte.

Detta sätter fokus på djupare, mer existentiella frågor om kreativitetens väsen, konstnärlig integritet och immaterialrättens helgd, och vinder den här debatten har vi fått en inblick i de djupare filosofiska grunderna för konst och estetik i en tid med generativ AI. 

Det för tankarna till Hannah Arendts banbrytande verk "Det mänskliga tillståndet," där hon delar in mänskliga aktiviteter i arbete, arbete och handling. Arendt kategoriserar "arbete" som att skapa hållbara föremål som bidrar till den värld som människan skapat - en värld där AI nu kan bidra. 

Arendts filosofi får oss att ifrågasätta om skapelser som saknar mänsklig avsiktlighet och levd erfarenhet verkligen kan förkroppsliga det djup och den rikedom som definierar ett konstnärligt uttryck. Kontroversen kring Midjourneys appropriering av konstnärsstilar utan samtycke speglar hennes oro över konstens värde och äkthet i en tid av AI-reproduktion.

Oro för generativ AI:s urholkning av mänsklig kreativitet ekar i verk av andra postmodernistiska tänkare som Michel Foucault, Jean-François Lyotard och, på senare tid, Neil Postman, vars "Technopoly: Kulturens kapitulation inför tekniken" kritiserar den okontrollerade teknikutvecklingen och menar att den undergräver kritiskt tänkande, reducerar komplexa kulturella praktiker till rena transaktioner och urholkar grunden för sociala institutioner. 

I linje med detta sade Arendt om den industriellt moderniserade tidsåldern: "Alla de värden som är karakteristiska för tillverkningsvärlden - varaktighet, stabilitet, hållbarhet ... offras till förmån för värdena liv, produktivitet och överflöd."

Som professor Roger Berkowitz, som skriver för Hannah Arendt Center for Politics and Humanities, förklarade"Vi arbetar av nödvändighet; vi arbetar för att skapa en mänsklig verklighet."

Det är en ironisk ödets nyck, eftersom AI ofta har marknadsförts som motsatsen: att automatisera hårt arbete så att människor kan fokusera på sina mer personliga och kreativa sysslor.

OpenAI:s VD Sam Altman sa till och med att han hade fel om detta och erkände att han inte trodde att AI skulle ta över kreativa arbetsflöden så effektivt.

"Kreativitet har varit lättare för AI än man trott" Altman sade på Wall Street Journals Tech Live-konferens i oktober 2023. 

Naturligtvis finns det en motbild som säger att AI kommer att öka den mänskliga upplevelsen och överskrida vad det innebär att vara människa - något som framkallar både eutopiska drömmar och dystopiska mardrömmar.

På samma sätt som verktyg som ordbehandlare och Adobe-sviter förbättrade arbetsflöden och inte helt ersatte författare och designers, är tanken att AI kan lösa arbetsuppgifter utan att ersätta mänsklig idéskapande förmåga inom en snar framtid.

För att ge en rättvis bild till dem som inte är så positivt inställda till AI-relaterade förluster av arbetstillfällen, så har mänskligheten bevittnat liknande övergångar som utmanat kreativitetens väsen och dess medier.

Ta musikindustrin som exempel, när sampling och elektronisk musikproduktion demokratiserade musikskapandet. Kritikerna kritiserade samplingsprocessen (och gör det fortfarande), men den utvecklade musikgenrer som vi nu tar för givna.

Sedan kom CD-skivan, MP3-spelaren och så vidare och så vidare. Vinyl är starkare än för 20 år sedan, och kassettband gör comeback.

Man kan inte bara döda olika former av konkret kreativt arbete. Åtminstone inte permanent. Kreativitet är antifragil. AI är ett annat test, åtminstone i filosofisk mening, för allt detta kommer inte att lindra rädslan hos dem som står inför jobbförluster.

Det finns också en potential för AI att frigöra en ny kreativ ordning genom att koncentrera ännu större ansträngningar, uppskattning och värde i autentiskt mänskligt arbete.

Brian Eno, pionjär inom elektronisk och ambient musik, beskrev det så här: "Det som du nu tycker är konstigt, fult, obekvämt och otäckt med ett nytt medium kommer säkert att bli dess signum. CD-distorsionen, den digitala videons skakighet, 8-bitarsskitljudet - allt detta kommer att omhuldas och efterliknas så snart det går att undvika."

"Det är ljudet av misslyckande: så mycket modern konst är ljudet av saker som går överstyr, av ett medium som pressas till sina gränser och bryts sönder."

Kommer generativ AI att följa detta mönster? Möjligen, men konstnärer har fortfarande rätt att vara skeptiska. De tar saken i egna händer och använder verktyg som University of Chicago's Nightshade för att "förgifta" AI-modeller från insidan. 

Kan vi se bildandet av någon form av anarko-primitiv rörelse bestående av nyomvända ludditer som har förlorat sina jobb - mer - deras livsverk och mening - till generativ AI? 

Historien visar oss att kreativitet övervinner till synes obevekliga objekt. Den har utvecklats trots de tuffaste realiteter som moderna människor har mött under vår 100 000-åriga historia.

AI kan så småningom skapa en ny historia, men kreativiteten förblir under mänsklig kontroll, åtminstone än så länge.

Bli en del av framtiden


PRENUMERERA IDAG

Tydlig, kortfattad och heltäckande. Få grepp om AI-utvecklingen med DagligaAI

Sam Jeans

Sam är en vetenskaps- och teknikskribent som har arbetat i olika AI-startups. När han inte skriver läser han medicinska tidskrifter eller gräver igenom lådor med vinylskivor.

×

GRATIS PDF EXKLUSIV
Ligg steget före med DailyAI

Registrera dig för vårt veckovisa nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till DailyAI:s senaste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide till förbättrad produktivitet".

*Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev accepterar du vår Integritetspolicy och våra Villkor och anvisningar