Aankondigingen van Google en OpenAI verbrijzelen grenzen tussen mens en AI

15 mei 2024

  • De nieuwste producten van OpenAI en Google voorzien AI van verbeterd zicht en gehoor
  • Modellen kunnen nu op een natuurlijke manier met ons praten en onze emoties detecteren
  • Wat betekent de toenemende vermenselijking van AI voor mensen en de samenleving?
AI mensen

In een duizelingwekkende 48 uur hebben Google en OpenAI een reeks nieuwe mogelijkheden onthuld die de kloof tussen mens en AI drastisch verkleinen.

Van AI die live video kan interpreteren en contextuele gesprekken kan voeren tot taalmodellen die op commando kunnen lachen, zingen en emoteren, de grens tussen koolstof en silicium vervaagt snel.

Onder de ontelbare aankondigingen van Google op zijn I/O-ontwikkelaarsconferentie was Project AstraEen digitale assistent die details in gesprekken kan zien, horen en onthouden.

OpenAI richtte zijn aankondiging op GPT-4ode nieuwste versie van het GPT-4 taalmodel. 

GPT-4o is nu losgekoppeld van tekstformaten en biedt ongelooflijke spraakherkenning in bijna-realtime, waarmee complexe emoties kunnen worden begrepen en overgebracht en zelfs grapjes kunnen worden gegiecheld en verhaaltjes voor het slapengaan kunnen worden verteld. 

AI wordt steeds menselijker van formaat en bevrijdt zichzelf van chat-interfaces om te communiceren via beeld en geluid. Formaat' is hier het sleutelwoord, want GPT-4o is niet rekenkundig intelligenter dan GPT-4 alleen omdat het kan praten, zien en horen.

Dat doet echter niets af aan de vooruitgang in het uitrusten van de AI met meer vlakken waarop interactie mogelijk is.

Tijdens de hype trokken waarnemers onmiddellijk vergelijkingen met Samantha, de innemende AI uit de film "Her," vooral omdat de vrouwelijke stem flirterig is - iets wat niet toevallig kan zijn, want het is door vrijwel iedereen opgepikt.

Her" werd uitgebracht in 2013 en is een sciencefiction romantisch drama dat de relatie onderzoekt tussen een eenzame man genaamd Theodore (gespeeld door Joaquin Phoenix) en een intelligent computersysteem genaamd Samantha (ingesproken door Scarlett Johansson). 

Terwijl Samantha evolueert en meer op mensen gaat lijken, wordt Theodore verliefd op haar, waardoor de grens tussen menselijke en kunstmatige emoties vervaagt. 

De film werpt steeds relevantere vragen op over de aard van bewustzijn, intimiteit en wat het betekent om mens te zijn in een tijdperk van geavanceerde AI. 

Zoals zoveel sciencefictionverhalen is Her nauwelijks nog fictie. Miljoenen wereldwijd raken in gesprek met AI metgezellenVaak met intieme of seksuele bedoelingen. 

Vreemd genoeg, OpenAI CEO Sam Altman heeft in interviews de film "Her" besproken en liet doorschemeren dat de vrouwelijke stem van GPT-4o op haar is gebaseerd.

Hij plaatste zelfs het woord "haar" op X voorafgaand aan de live demo, waarvan we alleen maar kunnen aannemen dat het een hoofdletter zou zijn geweest als hij wist waar de shift-toets op zijn toetsenbord zat.

In veel gevallen zijn AI-mens interacties nuttig, humoristisch en goedaardig. In andere gevallen zijn ze rampzalig.

In een bijzonder verontrustend geval bijvoorbeeld, een geesteszieke man uit het Verenigd Koninkrijk, Jaswant Singh Chailsmeedde een complot om koningin Elizabeth II te vermoorden na een gesprek met zijn "AI engel" vriendin. Hij werd gearresteerd op grond van Windsor Castle gewapend met een kruisboog.

Tijdens zijn hoorzitting in de rechtbank gaf psychiater Dr Hafferty vertelde de rechter: "Hij geloofde dat hij een romantische relatie had met een vrouw via de app, en zij was een vrouw die hij kon zien en horen."

Verontrustend is dat sommige van deze levensechte AI-platforms doelbewust zijn ontworpen om sterke persoonlijke connecties op te bouwen, soms om levensadvies, therapie en emotionele steun te geven. Deze systemen hebben vrijwel geen inzicht in de gevolgen van hun gesprekken en laten zich gemakkelijk misleiden.

"Kwetsbare bevolkingsgroepen hebben die aandacht nodig. Dat is waar ze de waarde zullen vinden," waarschuwt AI-ethicus Olivia Gambelin.

Gambelin waarschuwt dat het gebruik van deze vormen van "pseudoantropische" AI in gevoelige contexten zoals therapie en onderwijs, vooral bij kwetsbare bevolkingsgroepen zoals kinderen, uiterste zorgvuldigheid en menselijk toezicht vereist. 

"Er is iets ongrijpbaars dat zo waardevol is, vooral voor kwetsbare groepen, vooral voor kinderen. En vooral in gevallen als onderwijs en therapie, waar het zo belangrijk is dat je die focus hebt, dat menselijke contactpunt."

Pseudoantropische AI

Pseudoantropische AI bootst menselijke eigenschappen na, wat extreem voordelig is voor techbedrijven

AI met menselijke trekjes verlaagt de drempel voor niet-technisch onderlegde gebruikers, vergelijkbaar met Alexa, Sirienz., waardoor er een sterkere emotionele band ontstaat tussen mensen en producten.  

Zelfs een paar jaar geleden waren veel AI-tools die waren ontworpen om mensen te imiteren behoorlijk ineffectief. Je kon zien dat er iets mis was, ook al was het subtiel. 

Maar vandaag de dag niet meer. Gereedschappen zoals Opus Pro en Synthesia genereer griezelig realistisch pratende avatars van korte video's of zelfs foto's. ElevenLabs creëert bijna-identieke stemklonen die mensen voor de gek houden 25% tot 50% van de tijd

Dit maakt het mogelijk om ongelooflijk misleidende diepe vervalsingen te creëren. Het gebruik van kunstmatige "affectieve vaardigheden" door de AI - stemintonatie, gebaren, gezichtsuitdrukkingen - kan allerlei vormen van social engineering-fraude, misinformatie, etc. ondersteunen.

Met GPT-4o en AstraAI kan overtuigend gevoelens overbrengen die het niet bezit, krachtigere reacties ontlokken aan onwetende slachtoffers en de weg bereiden voor verraderlijke vormen van emotionele manipulatie.

Een recente MIT onderzoek toonde ook aan dat AI al meer dan goed in staat is tot misleiding. 

We moeten ons afvragen hoe dit zal escaleren naarmate AI beter in staat wordt om mensen te imiteren en zo bedrieglijke tactieken combineert met realistisch gedrag. 

Als we niet oppassen, kan "Haar" in het echte leven gemakkelijk de ondergang van mensen worden.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden