Western Sydney University maakt zich klaar om haar DeepSouth supercomputer aan te zetten

17 december 2023

Onderzoekers van de Universiteit van Western Sydney in Australië bereiden zich voor op de lancering van DeepSouth, een nieuwe supercomputer die ontworpen is om het menselijk brein na te bootsen.

DeepSouth wil de beperkingen van traditionele computers overwinnen, met name hun kolossale energiebehoefte. Het is die in april 2024 operationeel moet worden. 

Dit is in het kort hoe DeepSouth werkt:

  • Prestaties: DeepSouth kan 228 triljoen synaptische operaties per seconde uitvoeren, een snelheid die overeenkomt met de geschatte operationele capaciteit van het menselijk brein.
  • Neuromorfische architectuur: In tegenstelling tot traditionele supercomputers maakt DeepSouth gebruik van een neuromorf systeem dat biologische processen nabootst. Het gebruikt hardware die speciaal is ontworpen om grote netwerken van spickende neuronen efficiënt na te bootsen. Er zijn weinig details over welke hardware er precies wordt gebruikt, hoewel er wel een aantal zijn. weinig neuromorfische chip projecten wereldwijd. Het team zei dat DeepSouth "kant-en-klare configureerbare hardware" gebruikt.

Professor André van Schaik, die het project leidt als directeur van het International Centre for Neuromorphic Systems aan de universiteit, legt uit: "Dit is niet de grootste supercomputer die getallen kraakt. Maar het bijzondere aan deze is dat hij echt gericht is op het simuleren van hoe ons neurale systeem en onze hersenen rekenen."

AI is enorm intelligent en krachtig, maar het vereist kolossale rekenkracht. Toonaangevende AI-ontwikkelaars zoals OpenAI, Microsoft, Google, Inflection, Anthropic, etc., hebben tienduizenden high-end AI-specifieke hardware op voorraad. Deze benadering is immobiel en extreem energieverslindend.

Van Schaik wijst ook op de huidige beperkingen van AI-modellen zoals ChatGPT, die immense energie nodig hebben voor training en nog steeds fouten maken. Een recent onderzoek schatte het gebruik van AI-trainingsoperaties op vergelijkbaar energie naar heel Nederland

"We hebben op dit moment echt goede AI met de grote taalmodellen die echt de verbeelding en angsten van mensen vastleggen. Maar ze rekenen helemaal niet zoals een brein," stelt hij. Hij verwacht dat inzicht in de efficiënte rekenmethoden van het brein zal leiden tot slimmere AI-systemen.

Als we ons superintelligente AI voorstellen, stellen we ons vaak biologische robots voor die rondlopen en draadloos met de omgeving communiceren. Ze bootsen de machinerie van de natuur na, maar met elektronische componenten, en lopen onder ons rond. 

Tot nu toe leent de ontwikkeling van AI zich simpelweg niet voor deze vormen van bio-geïnspireerde technologieën, maar met technologieën als DeepSouth en neuromorfische chipsDit is aan het veranderen. 

Neuromorfisch computergebruik probeert de geïntegreerde verwerkings- en geheugenfuncties van neuronen en synapsen na te bootsen om inefficiëntie aan te pakken. Recente experimenten zijn verder gegaan door machine-learning taken uit te voeren in biologische hersenachtige organoïden.

De potentiële toepassingen van neuromorfische technologie zijn enorm. Het zou kunnen leiden tot krachtigere mobiele apparaten die onafhankelijk van cloud-netwerken werken en tot betere mogelijkheden voor zoek- en reddingsoperaties op afstand en verkenning van de diepe ruimte.

We kunnen deze geavanceerde robots gebruiken om kolonies bouwen op andere planetenbijvoorbeeld. 

De lancering van DeepSouth belooft een belangrijke stap voorwaarts in het begrijpen van de werking van de hersenen en het bevorderen van AI-technologie. 

Soortgelijke projecten zijn in het verleden gelanceerd en stuitten op uitdagingen, zoals de Human Brain Project (HBP)maar DeepSouth zal ongetwijfeld een aantal unieke inzichten oproepen.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden