George R.R. Martin en 17 andere schrijvers spannen rechtszaak aan tegen OpenAI

21 september 2023

George R R Martin AI

OpenAI wordt opnieuw geconfronteerd met een rechtszaak van prominente auteurs, waaronder George R.R. Martin, John Grisham en 17 anderen, die beweren dat ze auteursrechten schenden tijdens het trainen van hun AI-systemen.

Dit is de meest geruchtmakende rechtszaak in zijn soort. George R.R. Martin, de veelgeprezen auteur van de "A Song of Ice and Fire" serie, die de inspiratie vormde voor de HBO hitserie "Game of Thrones", en andere bekende auteurs zoals John Grisham, Jonathan Franzen, Jodi Picoult en George Saunders, beweren dat hun auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming zijn gebruikt.

Ze sluiten zich aan bij onder andere Sarah Silverman, Christopher Golden, Richard Kadrey, Mona Awad en Paul Tremblay die om identieke redenen al rechtszaken hebben aangespannen. 

Taalmodellen zoals ChatGPT worden getraind door het schrapen van enorme hoeveelheden gegevens, vaak afkomstig van het internet. Onder de trainingsgegevens bevinden zich zogenaamde open-source "schaduwbibliotheken" - databases die enorme hoeveelheden illegaal gekopieerde boeken bevatten. 

Net als degenen voor hen beweren de eisers dat hun auteursrechtelijk beschermde boeken zonder hun toestemming in dit proces zijn gebruikt. 

De Authors Guild, een Amerikaanse handelsgroep die deze laatste groep van 17 schrijvers vertegenwoordigt, heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de federale rechtbank in Manhattan, New York. De groep beschuldigt OpenAI van "systematische diefstal op grote schaal".

Op de volledige lijst van eisers staan David Baldacci, Mary Bly, Michael Connelly, Sylvia Day, Jonathan Franzen, John Grisham, Elin Hilderbrand, Christina Baker Kline, Maya Shanbhag Lang, Victor LaValle, George R.R. Martin, Jodi Picoult, Douglas Preston, Roxana Robinson, George Saunders, Scott Turow en Rachel Vail.

In een bericht over de auteursgilde CEO Mary Rasenberger: "Het is absoluut noodzakelijk dat we deze diefstal stoppen, anders vernietigen we onze ongelooflijke literaire cultuur, die vele andere creatieve industrieën in de VS voedt. Om onze literatuur te behouden, moeten auteurs de mogelijkheid hebben om te bepalen of en hoe hun werken worden gebruikt door generatieve AI."

In een verklaring benadrukte OpenAI het respect voor de rechten van auteurs: "Wij vinden dat zij moeten kunnen profiteren van AI-technologie." 

Vorige maand zei OpenAI beschuldigingen van auteursrecht waren "ongegrond," en juridische experts denken dat het lastig zal zijn voor eisers om te bewijzen dat hun auteursrechtelijk beschermde werken inderdaad in de trainingsgegevens zitten en gerepliceerd worden. 

Rechtszaken in overvloed

Eerder dit jaar, digitale kunstenaars spanden rechtszaak aan tegen AI-bedrijven Stability AI en Midjourney, op beschuldiging van training op auteursrechtelijk beschermd kunstwerk. 

OpenAI ligt, samen met Microsoft en GitHub, ook onder vuur omdat het auteursrechtelijk beschermde code zou hebben gebruikt om een AI-tool genaamd Copilot te trainen.

Er zijn ook wetgevers uit de VS bij betrokken, die vertegenwoordigers van de creatieve industrieën hebben ontmoet om de gevolgen van AI te bespreken. Dit is een wereldwijde kwestie, met soortgelijke debatten in Europa en het Verenigd Koninkrijk. 

Het voortdurende debat onderstreept de uitdagingen en kansen die AI in de creatieve sector met zich meebrengt, en het is heel goed mogelijk dat AI dubbel gereguleerd zal worden door een mozaïek van zowel rechtszaken als wetten

Tot nu toe zijn er nog geen rechtszaken afgerond en het is zeker nog niet duidelijk hoe ze zullen worden opgelost.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden