Elon Musk trekker søksmål mot OpenAI, står overfor anklager om innsidehandel

12. juni 2024

  • Elon Musk har sendt inn et søksmål mot OpenAI med kritikk av profittmotiver
  • Det har han nå trukket tilbake, men har ennå ikke gitt noen offisiell forklaring
  • Musk kritiserte nylig OpenAI og Apples nye partnerskap
OpenAI X

Elon Musk har avvist søksmålet om kontraktsbrudd mot OpenAI og administrerende direktør Sam Altman. 

Den søksmålsom ble innlevert i februar 2023, anklaget OpenAI for å ha forlatt sin grunnleggende misjon om å utvikle kunstig intelligens til fordel for menneskeheten snarere enn for profitt. 

Den hevdet at "OpenAI, Inc. har blitt forvandlet til et de facto datterselskap med lukket kildekode av verdens største teknologiselskap: Microsoft. Under det nye styret utvikler det ikke bare, men foredler faktisk en AGI for å maksimere profitten for Microsoft, snarere enn til fordel for menneskeheten."

Musks advokater oppga ikke noen grunn for å droppe saken, som var satt til å bli hørt av en dommer i San Francisco Superior Court på onsdag.

Den juridiske striden mellom Musk og selskapet han var med på å grunnlegge i 2015, har pågått i flere måneder. Musk hevdet at OpenAI hadde avveket fra sine altruistiske mål og beveget seg langt bort fra fra sine grunnleggende prinsipper

Det er tvilsomt at søksmålet noen gang hadde ben. Musks feide med OpenAI og Altman har varmet opp gjennom årene, og søksmålet, selv om det sannsynligvis var rettferdig i sin følelse, så mer ut som en nyhet enn en ekte juridisk utfordring. 

OpenAI kontret med at Musk tidligere hadde støttet ideen om en profittstruktur og til og med foreslått en sammenslåing med Tesla. 

"Vi er triste over at det har gått så langt med en person som vi har beundret dypt - en person som inspirerte oss til å sikte høyere, så fortalte oss at vi ville mislykkes, startet en konkurrent, og deretter saksøkte oss da vi begynte å gjøre meningsfulle fremskritt mot OpenAIs oppdrag uten ham", skrev OpenAI i en blogginnlegg etter søksmålet.

Den stadig mer offentlige feiden mellom Musk og andre Big Tech-protagonister innen generativ AI ble intensivert tidligere denne uken da Apple kunngjorde et partnerskap for å forbedre stemmeassistenten Siri og operativsystemene sine med ChatGPT.

I en kommentar til AppleOpenAI partnerskapPå X kritiserte Musk både OpenAI og Apple, og uttalte: "Apple har ingen anelse om hva som faktisk skjer når de overleverer dataene dine til OpenAI. De selger deg ned elva." 

Til tross for Musks bekymring for at Apple skulle samarbeide med OpenAI, reagerte investorene positivt, og Apples børsverdi steg til over $3 billioner og nådde rekordhøye nivåer.

Hvorfor Musk trakk tilbake OpenAI-søksmålet sitt

Dette kan ha vært et søksmål for mye for Musk.

Tidligere i uken ble det avslørt at Musk står overfor et annet søksmål anlagt av Employees' Retirement System of Rhode Island (ERSRI), en institusjonell investor i Tesla.

Søksmålet hevder at Musk og broren Kimbal, en Tesla-direktør, urettmessig solgte aksjer for til sammen $30 milliarder kroner mellom slutten av 2021 og slutten av 2022, og angivelig tjente penger i forkant av en utvikling som ville ha fått aksjen til å falle i verdi.

Den ERSRI-søksmål hevder videre at Musk solgte aksjene til overpris ved å skjule sin plan om å bruke inntektene til å kjøpe Twitter.

Det er også hevder at Musk solgte Tesla-aksjer da han visste at leveringsplanene var forsinket. Det gir også grunn til bekymring for dårlig styring, som å omdirigere Tesla-ansatte til å jobbe hos X og tvinge Tesla skal begynne å betale for reklame på X.

Og vent, det er mer. Tesla-aksjonær Michael Perry anla et nytt søksmål i forrige måned, og hevdet at Musk drev med innsidehandel. 

Det er begrenset hvor mange søksmål en teknologisjef kan håndtere, selv en som er så tykkhudet for offentlig kritikk som Musk.

Men selv med dette søksmålet til side, vil OpenAI's lederskap er fortsatt under press. Etter fjorårets lederstrid har Altman ikke helt forlatt rampelyset i den generative AI-industrien, og han har selv fått mer kritikk. 

Altman ble nylig fordømt av innsidere i OpenAI, og kort tid etter at ledende AI-forskere forlot selskapet, ble det innført en kontroversiell klausul i de ansattes kontrakter som forbyr dem å snakke stygt om selskapet ble skrotet. Dette kastet en stadig lengre skygge over Altmans lederstil. 

Ansatte fra OpenAI og Google gikk senere sammen om å sette videreføre sin "rett til å advare hvis de støter på KI-relaterte risikoer i selskapene sine. 

OpenAI-søksmålet er avvist, men stemningen er fortsatt til stede. Musk og advokatene hans vil i mellomtiden holde seg opptatt med andre, potensielt mer alvorlige saker.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser