Avtalen mellom OpenAI og News Corp setter fart i kappløpet om betalte data

28. mai 2024

  • OpenAI og News Corp har inngått en avtale om betalt datatilgang til nyhetskilder
  • Det inkluderer Wall Street Journal, New York Post, The Times og The Sunday Times
  • AI-selskaper sikrer seg nyhetsdata for å trene og oppdatere modellene sine
AI-nyheter

OpenAI har inngått en flerårig avtale på $250 millioner kroner med Rupert Murdoch’s News Corp, som inkluderer The Wall Street Journal, New York Post, The Times, and The Sunday Times.

I likhet med en inngått avtale med Financial Times for ikke mange dager siden, vil OpenAI få tilgang til aktuelt og arkivert innhold for å trene og forbedre sine AI-modeller, samtidig som det inneholder lenker tilbake til kildeartikler. 

Disse avtalene blir vanligvis omtalt som et "samarbeid", men først og fremst er det ganske enkle transaksjoner. OpenAI får skriftlig arbeid av høy kvalitet, og News Corp får godt betalt for det. 

Så sent som i fjor ble News Corp og flere andre ledende utgivere sluttet seg til en koalisjon for å beskytte tjenestene sine mot uautorisert AI-skraping. Nå er det store penger på bordet.

News Corp-sjef Robert Thomson innledet alliansen som et historisk øyeblikk, og uttalte i en pressemelding"Vi tror at denne avtalen vil sette nye standarder for sannferdighet, dyd og verdi i den digitale tidsalderen. Vi er glade for å ha funnet prinsippfaste partnere i Sam Altman og hans talentfulle team, som forstår den kommersielle og sosiale betydningen av journalister og journalistikk."

OpenAIs administrerende direktør, Sam Altman, delte Thomsons synspunkter og uttalte: "Vårt partnerskap med News Corp er et stolt øyeblikk for journalistikk og teknologi", sa Altman. "Vi setter stor pris på News Corps historie som en ledende nyhetsformidler over hele verden, og vi er glade for å kunne gi brukerne våre bedre tilgang til deres kvalitetsrapportering."

Avtalen med News Corp er den siste i rekken av avtaler OpenAI har inngått med store utgivere, inkludert Axel Springer (Politico, Business Insider), The Associated Press, Financial Times, og Dotdash Meredith (Investopedia). 

Disse partnerskapene kommer samtidig som Microsoft, OpenAI og Google i økende grad blir gransket på grunn av deres bruk av opphavsrettsbeskyttet innhold for å trene AI-modeller uten riktig kompensasjon eller samtykke.

Data har lenge blitt kalt "den nye oljen", men denne betegnelsen har begynt å virke enda mer passende etter hvert som AI-selskapene står i kø for å kjøpe data i stedet for å skrape dem fritt fra internett mens de vasser i et hav av søksmål. 

AI-selskaper risikerer dessuten at modellene deres blir stadig mer utdaterte, noe som kan fryse dem fast i tid og påvirke deres evne til å oppdatere modellens "kunnskapsgrense".

Nyhetsdata er blant de beste dataene for å trene opp og optimalisere modeller, samtidig som de holder dem oppdatert på aktuelle hendelser. 

Skillet mellom AI-opplæringsdata

Mens noen medieorganisasjoner har valgt å samarbeide med AI-selskaper, har andre tatt rettslige skritt. 

The New York Times og en gruppe på åtte store aviser eid av Alden Global Capital har anlagt søksmål mot mot OpenAI og Microsoftog krever milliarder i erstatning for angivelig å ha brukt ulisensiert innhold til å trene opp AI-systemene sine.

I mellomtiden har journalister og fagforeninger uttrykt frykt for at ledelsen kan utnytte kunstig intelligens til å generere innhold for merkevarene sine, noe som kan føre til nedskjæringer og dårligere kvalitet og nøyaktighet i rapporteringen. 

Eksperimenter med AI-generert innhold i publikasjoner som Sports Illustrated og CNET  har allerede møtt massive motreaksjoner på grunn av mange feil og uoverensstemmelser.

Fagforeningen Independent Association of Publishers' Employees (IAPE), som representerer Dow Jones-ansatte i USA og Canada, uttrykte skuffelse over at det ikke var inngått noen avtale om AI-beskyttelse for byline-arbeid før kunngjøringen av News Corp-OpenAI-samarbeidet. 

Det er et viktig poeng. Nyhetsselskaper drives av menneskelige skribenter som i ettertid ser arbeidet sitt bli solgt under føttene på dem.

Juridisk? Ja visst. Etisk? Kanskje ikke så mye - i hvert fall ikke uten at forfatterne får lov til å reservere seg. 

Til syvende og sist vil AI-selskapene fortsette å kjøpe opp data, noe som er en forutsetning for å skape de beste modellene. Nyhetsselskapene kan komme til å angre på det hvis nettstedene deres blir overflødige i hendene på generativ AI.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser