Pentagon vil ha 1 000 AI-piloterte mini-spøkelsesjagerfly

11. mars 2024

Et nytt Pentagon-prosjekt skal forsyne det amerikanske luftforsvaret (USAF) med 1 000 mini-jagerfly som styres autonomt ved hjelp av kunstig intelligens, i stedet for menneskelige piloter.

I fjor rapporterte vi at USAF testet et AI-pilotstyrt stealth-jetfly med suksess kalt XQ-58A Valkyrie. Planen om å ha svermer av disse små autonome "spøkelses"-jagerflyene får stadig mer fart, og stadig flere detaljer dukker opp.

Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Atomics og Anduril Industries er alle med i kampen om $6b-kontrakten. Listen vil bli kortet ned til to selskaper som vil begynne å bygge jetflyene i løpet av de neste månedene.

Jetflyene, også kjent som Collaborative Combat Aircraft (CCA), vil bære våpen og missiler, men trenger ikke å ha plass til menneskelige piloter. Det betyr at de kan være mye mindre, mellom 20 og 30 fot lange, og utføre manøvrer som ville vært for risikable for menneskelige piloter.

Jetflyene forventes å kunne fly så lavt som 30 fot over bakken i 600 km/t. Her er en titt på en av kandidatene, MQ-28 fra Boeing, som ble utviklet i Australia.

Å bruke kunstig intelligens til å fly disse jetflyene faller ikke i god jord hos noen jagerflypiloter som innser at de snart kan bytte ut flysetet med en skrivebordsjobb. De AI-systemers overlegenhet over menneskelige piloter har allerede blitt demonstrert og vil bare bli bedre.

Inntil videre vil disse jetflyene bli brukt som eskorte, snarere enn å erstatte alle menneskestyrte fly.

Kostnadene forbundet med tradisjonelle jagerfly og opplæring av piloter er viktige faktorer i dette prosjektet. De autonome jetflyene forventes å koste rundt $10 millioner hver, ti ganger mindre enn et F-35.

Den siste tidens fremskritt innen AI-teknologi har gitt oss stadig mer kapable flystyringssystemer. En stor aktør på dette feltet er Shield AI. De har utviklet Hivemind, en AI-pilot som gjør det mulig for svermer av droner og fly å operere autonomt uten GPS, kommunikasjon eller en pilot.

Ved hjelp av Hivemind kan en enkelt bakkekontrollør styre ti jetfly fra hvor som helst i verden. Jetflyene kan gis et mål og styre seg selv i en sverm uten menneskelig innblanding.

Det er lett å forstå hvorfor disse jetflyene appellerer til Pentagons stab, som har fått i oppgave å motvirke Kinas voksende militære makt. Hvor mye av budsjettet på $6b som er avsatt til etikken i et AI-drevet autonomt jagerfly med missiler, er uklart.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Eugene van der Watt

Eugene har bakgrunn som elektroingeniør og elsker alt som har med teknologi å gjøre. Når han tar en pause fra AI-nyhetene, finner du ham ved snookerbordet.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser