Store teknologibedrifter var langt større enn risikokapitalistene i 2023

28. desember 2023

Ai investering

I 2023 har store teknologiselskaper som Microsoft, Google og Amazon ledet an i investeringene, særlig i oppstartsbedrifter som satser på generativ AI. 

Utviklingen av generativ AI har akselerert big tech-teknologiens opptur etter Covid, med ledende selskaper som Amazon, Meta, Microsoft, Apple og Alphabet som alle har sett aksjene sine stige i et eksplosivt år for AI-relatert teknologi. 

Metas aksjer har steget til 188% i desember 2023, bare slått av Nvidias økning på 246% i S&P 500. I mellomtiden har oppstartsbedrifter som Inflection, Anthropic, Mistral og OpenAI steget langt utover milliardene. Mistral, grunnlagt i mai 2023var verdt $2 milliarder kroner i løpet av fire måneder etter grunnleggelsen. 

Microsofts investering på $10 milliarder i OpenAI og betydelige midler fra Inflection og Anthropic har særlig bidratt til å drive Finansiering av kunstig intelligens nesten tredoblet den tidligere rekorden på $11 milliarder som ble satt for to år siden. 

Disse industrigigantene har til sammen stått for svimlende to tredjedeler av de $27 milliarder kronene som nye AI-selskaper har samlet inn i år, ifølge data fra PitchBook. Det understreker Silicon Valleys dominans over tradisjonelle teknologiinvestorer når det gjelder å sikre seg de beste avtalene innen AI-bransjen.

I denne investeringshysterien har venturekapitalforetakene havnet i skyggen. I stedet for å kaste seg raskt inn i raskt voksende oppstartsbedrifter, har de store teknologibedriftene vist seg å være best posisjonert til å samordne sine interesser finansielt og strategisk. 

Dette har ført til en rekke avtaler på kryss og tvers som gjør at konkurrenter som Google og Amazon investere milliarder i de samme selskapene (Anthropic, i dette eksempelet) i løpet av bare noen uker. 

Store teknologiaktører er dessuten i en ideell posisjon til å støtte disse mindre AI-utviklerne med maskinvaren og ressursene de trenger for å skalere. Det inkluderer å dedikere enorme skyressurser som en del av avtalene. Igjen kan ikke VC-er matche disse forslagene.

Nina Achadjian, partner i Index Ventures"I løpet av det siste året har vi sett at markedet raskt har konsolidert seg rundt en håndfull grunnmodeller, og store teknologiaktører har kommet inn og investert milliarder av dollar i selskaper som OpenAI, Cohere, Anthropic og Mistral." 

Hun understreket utfordringen for tradisjonelle venturekapitalister: "For tradisjonelle venturekapitalister måtte man være tidlig ute, og man måtte ha overbevisning - noe som betydde at man måtte være oppdatert på den nyeste forskningen innen kunstig intelligens og vite hvilke team som var i ferd med å spinne ut av Google DeepMind, Meta og andre."

Patrick Murphy, grunnlegger og partner i Tapestry VCfremhevet konkurranseforskjellene: "Selv verdens største ventureinvestorer, med titalls milliarder under forvaltning, kan ikke konkurrere om å holde disse AI-selskapene uavhengige og skape nye utfordrere som kan vippe de etablerte Big Tech-selskapene av pinnen. I dette skiftet av AI-plattform har de fleste av de potensielt én-av-en-million-selskapene som har dukket opp så langt, allerede blitt fanget opp av de etablerte Big Tech-selskapene."

VC er imidlertid ikke helt satt på sidelinjen. For eksempel har den franske oppstartsbedriften Mistral samlet inn rundt $450 millioner fra investorer som Andreessen Horowitz, General Catalyst og Nvidia siden oppstarten i mai. Open source-prosjekter er kanskje mer skjermet fra store teknologiselskaper som fokuserer på å sikre konkurransefortrinn i sin lukkede, proprietære programvare. 

Et annet alternativ er å fokusere på selskaper som utvikler applikasjoner over grunnmodeller skapt av selskaper som OpenAI og Anthropic. 

Sarah Guo, grunnleggeren av det AI-fokuserte ventureselskapet Conviction, forklarte: "Det finnes et enormt område med fortsatt uutforskede bruksområder for AI, og mange av de mest verdifulle AI-selskapene kommer til å være fundamentalt nye." 

Dette perspektivet åpner for innovasjon og investeringer utover klasseledende modeller.

Uansett vil 2024 helt sikkert by på en rekke nye og spennende muligheter.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser