Unge journalister spør medstudenter om AIs rolle i utdanning

31. oktober 2023

AI-klasserom

En spesialrapport fra BBC laget av to unge reportere belyser AIs rolle i unge menneskers utdanning. 

Snakker til BBC-reporterne Theo og BenEn elev fortalte om sin erfaring med å bruke ChatGPT til en viktig geografioppgave: "En geografioppgave skulle leveres i neste time, og jeg brukte ChatGPT til å skrive ut hele talen for meg. Da jeg sa den høyt og fikk spørsmål, hadde jeg ingen anelse om hva jeg sa. Jeg fikk gjensitting." 

En annen student understreket AIs evne til å klargjøre og forenkle: "Jeg visste ikke hva spørsmålet betydde ... så jeg skrev inn ChatGPT, og så forenklet den det bare." Dette svaret viser hvordan kunstig intelligens kan fungere som en verdifull ressurs for å avmystifisere komplekse spørsmål.

En tredje elev sa at kunstig intelligens kan hjelpe til med læringen: "Når du gjør lekser, er det ingen lærer i klasserommet. Det er som en lærer når du er hjemme." 

Alt sammen interessante poenger - poenger som avslører AIs evne til både å berike læringen og forringe den.

Theo og Ben organiserte en anonym spørreundersøkelse i formgruppene sine. Av 33 deltakere var det hele 31 som innrømmet at de brukte kunstig intelligens i sitt akademiske arbeid, og 27 tok til orde for opplæring i kunstig intelligens i skolen.

De fleste studentene som ble intervjuet, hadde brukt ChatGPT til idégenerering, research og forbedring av oppgavestruktur og oppgaveformuleringer.

Noen få innrømmet likevel å ha brukt det som et middel til å jukse.

En balansert tilnærming ble fremhevet av en student, som sa: "Du kan få et veldig strukturert svar fra slike som ChatGPT og deretter støtte det opp med annen utvidet forskning." Det er nettopp slik AI-utviklerne har tenkt at den skal brukes, men det er selvsagt ikke alltid tilfellet. 

Men alt er ikke bare solskinn og roser. En undersøkelse avslørte et stort antall YouTube-kanaler som publiserte AI-generert innhold med feilinformasjon, de fleste rettet mot barn. Noen kanaler fremmet ideer som at pyramidene var bygget av romvesener. 

De som bruker kunstig intelligens til å bestå eksamen, bør ikke stole på det. ChatGPT slo bare mennesker i ni av 32 emner i én test, og dens matematikkferdigheter har blitt eksponert like bedrøvelig. 

I mellomtiden har studenter og lærere ikke alltid enige om AILærerne fordømmer ofte bruken, mens elevene fremmer den.

Det må imidlertid sies at det er urealistisk å fjerne teknologien helt fra klasserommet, så oppmerksomheten rettes nå mot å lære barna å bruke den på riktig måte. 

I tillegg har noen fremhevet at AIs innvirkning på barn har gått under radaren, særlig når det gjelder risikoen for å påføre skade gjennom desinformasjon og dype forfalskninger.

Skolene må ta tak i den økende bruken av kunstig intelligens i utdanningen og sørge for at elevene ikke bare er klar over hva den kan, men også er rustet til å bruke den på en etisk og effektiv måte.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser