George R.R. Martin og 17 andre forfattere går til søksmål mot OpenAI

21. september 2023

George R R Martin AI

OpenAI står overfor nok et søksmål fra prominente forfattere, deriblant George R.R. Martin, John Grisham og 17 andre, med påstand om brudd på opphavsretten under opplæringen av AI-systemene.

Dette er det mest profilerte søksmålet av sitt slag. George R.R. Martin, den anerkjente forfatteren av serien "A Song of Ice and Fire", som inspirerte HBO-suksessen "Game of Thrones", og andre kjente forfattere som John Grisham, Jonathan Franzen, Jodi Picoult og George Saunders, hevder at deres opphavsrettsbeskyttede verk ble brukt uten tillatelse.

De slutter seg til blant andre Sarah Silverman, Christopher Golden, Richard Kadrey, Mona Awad og Paul Tremblay, som allerede har gått til søksmål av samme grunn. 

Språkmodeller som ChatGPT trenes opp ved å skrape store mengder data, ofte hentet fra internett. Blant treningsdataene er såkalte "skyggebiblioteker" med åpen kildekode - databaser som inneholder store mengder ulovlig kopierte bøker. 

I likhet med tidligere saksøkere hevder saksøkerne at deres opphavsrettsbeskyttede bøker ble brukt i denne prosessen uten deres samtykke. 

Authors Guild, en amerikansk bransjeorganisasjon som representerer denne siste gruppen på 17 forfattere, har tatt saken til den føderale domstolen på Manhattan i New York. Gruppen anklager OpenAI for "systematisk tyveri i stor skala".

Den fullstendige listen over saksøkere inkluderer David Baldacci, Mary Bly, Michael Connelly, Sylvia Day, Jonathan Franzen, John Grisham, Elin Hilderbrand, Christina Baker Kline, Maya Shanbhag Lang, Victor LaValle, George R.R. Martin, Jodi Picoult, Douglas Preston, Roxana Robinson, George Saunders, Scott Turow og Rachel Vail.

I en innlegg på Authors Guild På nettsiden til generisk AI uttalte administrerende direktør Mary Rasenberger: "Det er viktig at vi stopper dette tyveriet i sin lindring, ellers vil vi ødelegge vår utrolige litterære kultur, som gir næring til mange andre kreative bransjer i USA. For å bevare litteraturen vår må forfatterne ha muligheten til å kontrollere om og hvordan verkene deres blir brukt av generativ AI."

I en uttalelse understreket OpenAI sin respekt for opphavsmenns rettigheter: "Vi mener at de bør dra nytte av AI-teknologien." 

I forrige måned sa OpenAI opphavsrettslige påstandene var "grunnløse", og juridiske eksperter mener det vil bli vanskelig for saksøkerne å bevise at de opphavsrettslige verkene deres faktisk finnes og replikeres i treningsdataene. 

Søksmål i massevis

Tidligere i år, digitale kunstnere gikk til søksmål mot AI-selskapene Stability AI og Midjourney, med påstand om opplæring i opphavsrettslig beskyttet kunst. 

OpenAI, sammen med Microsoft og GitHub, er også under lupen for angivelig å ha brukt opphavsrettsbeskyttet kode til å trene opp et AI-verktøy ved navn Copilot.

Amerikanske lovgivere har også vært involvert, og de har møtt representanter fra de kreative bransjene for å diskutere konsekvensene av kunstig intelligens. Dette er et globalt spørsmål, og lignende debatter pågår også i Europa og Storbritannia. 

Den pågående debatten understreker utfordringene og mulighetene som ligger i kunstig intelligens i den kreative sektoren, og det er fullt mulig at kunstig intelligens vil bli dobbeltregulert av en mosaikk av både søksmål og lover

Foreløpig har ingen av søksmålene blitt avsluttet, og det er fortsatt uvisst hvordan de vil bli løst.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser