Elon Musk avduker mystisk ny satsing xAI

12. juli 2023

Musk AI

Elon Musk kunngjorde i dag et nytt AI-selskap, xAI, med mål om å forstå "universets sanne natur". 

Prosjektet ledes av AI-eksperter fra en lang rekke organisasjoner, deriblant DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft, Tesla og University of Toronto.

xAI, som i dag består av et team på 12 personer, vil arbeide under ledelse av Dan Hendrycks, direktør ved Senter for KI-sikkerhet (CAIS), en ideell organisasjon for AI-forskning. 

CAIS har tidligere kommet med en illevarslende uttalelse om kunstig intelligens: "Å redusere risikoen for utryddelse som følge av kunstig intelligens bør være en global prioritet på linje med andre samfunnsmessige risikoer som pandemier og atomkrig."

Musk ser for seg å samarbeide med Twitter og Tesla for å utføre sitt ennå ikke fullstendig avslørte oppdrag. Svært lite er imidlertid avslørt ennå, og flere detaljer kommer i løpet av Twitter Spaces-økt på fredag.

Tilbake i april bekreftet Musk at Twitter hadde kjøpt så mange som 10 000 Nvidia GPUer, "Det virker som om alle og deres hund kjøper GPUer på dette tidspunktet," sa han. "Twitter og Tesla kjøper i hvert fall GPU-er."

Flere i xAI-teamet har spesialisert seg på store språkmodeller (LLM) som ligner på OpenAIs GPT-4, og det virker sannsynlig at LLM-er vil bli en del av xAIs repertoar. Men til hvilket formål er foreløpig hemmelig. 

Hva er xAIs oppdrag?

"Målet med xAI er å forstå universets sanne natur." Hva det betyr, finner vi ut på fredag. 


I et intervju med Tucker Carlson i april avslørte Musk at han hadde til hensikt å utvikle det han kalte "TruthGPT", en "maksimalt sannhetssøkende AI". Noen spekulerer i at Musk har til hensikt å bygge AI-er som er mer "sannferdige" enn dagens modeller, noe som kanskje ikke ville være like bemerkelsesverdig som xAIs nåværende slagord

Mange har påpekt Musks innbitte holdning til AI - han har vært et fast medlem av anti-AI-brigaden. Musks AI-inspirerte dommedagsvisjoner har blitt spredd over hele Twitter, blant annet i debatter med andre innflytelsesrike personer som Yann LeCun.

Men dette er en administrerende direktør som for tiden planlegger en burkamp med Mark Zuckerberg - selv hans nærmeste tilhengere vet å ta tweetsene hans med en klype salt. 

xAI henter navnet sitt fra X Corp, Twitters betegnelse siden begynnelsen av april, og "X" -navnet Musk tilskriver sitt konsept om en "alt-app". De sier imidlertid: "Vi er et separat selskap fra X Corp, men vil jobbe tett med X (Twitter), Tesla og andre selskaper for å gjøre fremskritt mot vårt oppdrag."

Musks komplekse forhold til AI er i ferd med å ta en ny vending. Han brøt ut av OpenAI, som ble grunnlagt i 2015 med en donasjon på $1 milliard fra Musk og andre. 

Musk rekrutterte senere OpenAI-ansatte til Teslas Autopilot-prosjekt og var åpent kritisk til OpenAI, som han beskrev som en "profittmaksimerende demon fra helvete". Han trakk seg offisielt fra OpenAI-styret i 2018. 

Men det er slik det er i Silicon Valley - dette kan være et tilfelle av "hvis du ikke kan slå dem, så slå deg sammen med dem".

Hvordan Musk har tenkt å forhindre AI-risikoer mens han undersøker universets hemmeligheter, vil kreve en del mental gymnastikk. Kritikerne vil hevde at rett mann sitter ved roret for å utføre dem. 

På den annen side er tilhengerne allerede begeistret for xAI, og fredag kan bli en av årets mest monumentale milepæler innen AI.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser