Pentagon vil have 1.000 AI-styrede mini-spøgelsesjagere

11. marts 2024

Et nyt Pentagon-projekt vil forsyne det amerikanske luftvåben (USAF) med 1.000 mini-jagerfly, der styres autonomt ved hjælp af AI i stedet for menneskelige piloter.

Sidste år rapporterede vi, at USAF har med succes testet et AI-styret stealth-jetfly kaldet XQ-58A Valkyrie. Planen om at have sværme af disse små autonome "spøgelses"-jagerfly tager fart i takt med, at der kommer flere detaljer frem.

Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Atomics og Anduril Industries byder alle på $6b-kontrakten. Listen vil blive skåret ned til to virksomheder, som vil begynde at bygge jetflyene i løbet af de næste par måneder.

Jetflyene, også kendt som Collaborative Combat Aircraft (CCA), vil bære våben og missiler, men behøver ikke at rumme menneskelige piloter. Det betyder, at de kan være meget mindre, 20 til 30 meter lange, og udføre manøvrer, som ville være for risikable for menneskelige piloter.

Jetflyene forventes at kunne flyve så lavt som 30 meter over jorden med en hastighed på 600 km/t. Her er et kig på en af kandidaterne, MQ-28 fra Boeing, som er udviklet i Australien.

At bruge kunstig intelligens til at flyve disse jetfly falder ikke i god jord hos nogle jagerpiloter, som er klar over, at de måske snart skifter sædet i jetflyet ud med et skrivebordsjob med kommando og kontrol. De AI-systemers overlegenhed i forhold til menneskelige piloter er allerede blevet demonstreret og vil kun blive bedre.

Indtil videre vil disse jetfly blive brugt som eskorte i stedet for helt at erstatte alle menneskestyrede fly.

De omkostninger, der er forbundet med traditionelle kampfly og pilottræning, er store faktorer i dette projekt. De autonome jetfly forventes at koste omkring $10 mio. hver, hvilket er ti gange mindre end en F-35.

De seneste fremskridt inden for AI-teknologi har givet stadig mere effektive flystyringssystemer. En stor spiller på dette område er Shield AI. De har udviklet Hivemind, en AI-pilot, der gør det muligt for sværme af droner og fly at operere autonomt uden GPS, kommunikation eller en pilot.

Ved hjælp af Hivemind kan en enkelt controller på jorden styre 10 jetfly fra hvor som helst i verden. Jetflyene kunne få et mål og selv styre sig selv i en sværm uden menneskelig indgriben.

Det er let at se, hvorfor disse jetfly appellerer til Pentagons personale, der har til opgave at modvirke Kinas voksende militære magt. Hvor stor en del af budgettet på $6b, der er afsat til etikken i et AI-drevet autonomt kampfly med missiler, er uklart.

Deltag i fremtiden


TILMELD DIG I DAG

Klar, kortfattet, omfattende. Få styr på AI-udviklingen med DailyAI

Eugene van der Watt

Eugene har en baggrund som elektronikingeniør og elsker alt, hvad der har med teknologi at gøre. Når han tager en pause fra at læse AI-nyheder, kan du finde ham ved snookerbordet.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIVT
Vær på forkant med DailyAI

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få eksklusiv adgang til DailyAI's seneste e-bog: 'Mastering AI Tools: Din 2024-guide til forbedret produktivitet'.

*Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores Politik for beskyttelse af personlige oplysninger og vores Vilkår og betingelser