OpenAI en News Corp deal versnelt betaalde data race

28 mei 2024

  • OpenAI en News Corp sluiten deal voor betaalde gegevenstoegang tot nieuwsbron
  • Het omvat de Wall Street Journal, New York Post, The Times en The Sunday Times.
  • AI-bedrijven stellen nieuwsgegevens veilig om hun modellen te trainen en bij te werken
AI nieuws

OpenAI heeft een meerjarige, $250 miljoen overeenkomst gesloten met Rupert Murdoch’s News Corpdie het volgende omvat The Wall Street Journal, New York Post, The Times, and The Sunday Times.

Vergelijkbaar met een deal met de Financial Times niet veel dagen geleden, zal OpenAI toegang krijgen tot actuele en gearchiveerde inhoud om zijn AI-modellen te trainen en te verfijnen, terwijl het links bevat naar de bronartikelen. 

Deze deals worden meestal aangekondigd als een "samenwerking", maar in de eerste plaats zijn het vrij eenvoudige transacties. OpenAI krijgt schriftelijk werk van hoge kwaliteit en News Corp wordt er goed voor betaald. 

Vorig jaar nog hebben News Corp en een aantal andere vooraanstaande uitgevers sloot zich aan bij een coalitie om hun diensten te beschermen tegen ongeautoriseerd AI-schrapen. De rollen zijn omgedraaid nu er grof geld op tafel ligt.

Robert Thomson, CEO van News Corp, noemde de alliantie een historisch moment en zei in een persbericht persberichtWij geloven dat deze overeenkomst nieuwe normen zal stellen voor waarachtigheid, deugdzaamheid en waarde in het digitale tijdperk. We zijn verheugd dat we in Sam Altman en zijn getalenteerde team principiële partners hebben gevonden, die het commerciële en sociale belang van journalisten en journalistiek begrijpen."

De CEO van OpenAI, Sam Altman, sloot zich aan bij de gevoelens van Thomson: "Onze samenwerking met News Corp is een trots moment voor journalistiek en technologie," verklaarde Altman. "We waarderen de geschiedenis van News Corp als leider in het verslaan van het laatste nieuws over de hele wereld en zijn verheugd dat we de toegang van onze gebruikers tot de kwalitatief hoogstaande berichtgeving kunnen verbeteren.

De deal met News Corp is de laatste in een reeks overeenkomsten die OpenAI heeft gesloten met grote uitgevers, waaronder Axel Springer (Politico, Business Insider), De Associated Press, Financiële Times, en Dotdash Meredith (Investopedia). 

Deze partnerschappen komen op een moment dat Microsoft, OpenAI en Google steeds meer in opspraak komen vanwege het gebruik van auteursrechtelijk beschermde inhoud om AI-modellen te trainen zonder compensatie of toestemming.

Gegevens worden al lang de 'nieuwe olie' genoemd, maar die nomenclatuur begint nog toepasselijker te worden nu AI-bedrijven in de rij staan om gegevens te kopen in plaats van ze vrijelijk van het internet te schrapen terwijl ze door een zee van rechtszaken waden. 

Bovendien lopen AI-bedrijven het risico dat hun modellen steeds verder verouderen, waardoor ze in de tijd kunnen vastlopen en hun vermogen om de 'kennisgrens' van een model bij te werken wordt beïnvloed.

Nieuwsgegevens behoren tot de beste gegevens voor het trainen en optimaliseren van modellen terwijl ze actueel blijven. 

De tweedeling in AI-trainingsgegevens

Terwijl sommige media-organisaties ervoor hebben gekozen om samen te werken met AI-bedrijven, hebben andere juridische stappen ondernomen. 

De New York Times en een groep van acht grote kranten die eigendom zijn van Alden Global Capital hebben rechtszaken aangespannen tegen OpenAI en Microsoftdie miljarden schadevergoeding eist voor het vermeende gebruik van ongelicentieerde inhoud om hun AI-systemen te trainen.

Ondertussen hebben journalisten en vakbonden hun angst geuit dat het management AI zou kunnen gebruiken om inhoud voor hun merken te genereren, wat mogelijk zou leiden tot het schrappen van banen en een afname van de kwaliteit en nauwkeurigheid van de verslaggeving. 

Experimenten met AI-gegenereerde inhoud door publicaties als Sports Illustrated en CNET  hebben heeft al te maken gehad met massaal verzet vanwege talloze fouten en inconsistenties.

De vakbond Independent Association of Publishers' Employees (IAPE), die de werknemers van Dow Jones in de VS en Canada vertegenwoordigt, toonde zich teleurgesteld dat er geen akkoord was bereikt over AI-bescherming voor werk met bijschriften vóór de aankondiging van de samenwerking tussen News Corp en OpenAI. 

Dat is een belangrijk punt. Nieuwsbedrijven worden aangedreven door menselijke schrijvers die hun werk met terugwerkende kracht onder hun voeten vandaan verkocht zien worden.

Legaal? Natuurlijk. Ethisch? Misschien niet zozeer - in ieder geval niet zonder schrijvers de mogelijkheid te geven zich terug te trekken. 

Uiteindelijk zullen AI-bedrijven doorgaan met het opkopen van gegevens, wat essentieel is voor het maken van de beste modellen. Nieuwsbedrijven kunnen er spijt van krijgen als hun sites overbodig worden door toedoen van generatieve AI.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden