The Financial Times en OpenAI sluiten deal over trainingsgegevens

29 april 2024

  • De Financial Times heeft een trainingsdatadeal gesloten met OpenAI
  • ChatGPT zal beginnen met het retourneren van directe citaten en samenvattingen van FT-artikelen
  • Als onderdeel van de deal zal OpenAI ook samenwerken met de FT om AI-tools te ontwikkelen.
AI-gegevens

De FT verleent OpenAI toegang tot zijn nieuwsarchieven terwijl AI-bedrijven doorgaan met het beveiligen van privégegevensbronnen. 

De regeling omvat ChatGPT met samenvattingen, directe citaten en hyperlinks naar volledige artikelen die door de FT zijn gepubliceerd, waarbij direct wordt teruggelinkt naar de oorspronkelijke inhoud op de website.

Als onderdeel van de deal, OpenAI heeft toegezegd samen te werken met de FT om nieuwe AI-gestuurde producten te ontwikkelen. De FT is een ChatGPT Enterprise-klant en heeft al eerder geëxperimenteerd met AI, waaronder Anthropic's Claude in een generatieve zoekmachine met de naam "Ask FT".

John Ridding, CEO FT, vermeld van de deal"Afgezien van de voordelen voor de FT, zijn er bredere implicaties voor de industrie. Het is natuurlijk goed dat AI-platforms uitgevers betalen voor het gebruik van hun materiaal. OpenAI begrijpt het belang van transparantie, attributie en compensatie - allemaal essentieel voor ons." 

Een eerlijk sentiment - hoewel sommigen het daar niet mee eens zijn OpenAI begrijpt het belang van transparantie en toeschrijving. 

Brad Lightcap, COO van OpenAIheeft ook gereageerd: "Ons partnerschap en de voortdurende dialoog met de Financial Times draait om het vinden van creatieve en productieve manieren waarop AI nieuwsorganisaties en journalisten kan versterken en de kwaliteit van hun werk kan verrijken. ChatGPT ervaring met realtime journalistiek van wereldklasse voor miljoenen mensen over de hele wereld."

Hoewel toegang tot de gegevens van de FT waardevol is voor OpenAIDe huidige datasets bestaan uit triljoenen woorden van dubieuze 'openbare' of 'open source' gegevens.

Deals met de FT en andere mediabedrijven zoals Axel Springer komen als AI-bedrijven erkennen dat ze moeten gaan betalen voor gegevens om de toenemende juridische druk het hoofd te bieden. Ze zijn zich er ook terdege van bewust dat hun modellen snel verouderd zullen zijn zonder nieuwe gegevens van hoge kwaliteit.

AI-bedrijven strijden om gegevens

De ethische belangen bij het gebruik van AI-gegevens zijn enorm. In hun eindeloze zoektocht naar gegevens hebben techgiganten zoals OpenAIGoogle en Meta zijn betrokken bij praktijken die wettelijke en ethische grenzen verleggen of zelfs overschrijden. 

Een New York Times onderzoek wees uit dat OpenAI een hulpmiddel ontwikkeld met de naam Whisper om YouTube-video's transcriberen - ondanks mogelijke overtredingen van het beleid van YouTube tegen het gebruik van zijn video's voor onafhankelijke toepassingen.

Ook Google en Meta hebben strategieën verkend of geïmplementeerd die bestaande copyright- en privacywetten omzeilen of herinterpreteren om meer gegevens te verzamelen. 

Een van de schadelijkere strategieën is het wijzigen van het privacybeleid om AI-toepassingen toe te staan om openbaar beschikbare inhoud van platforms zoals Google Docs te gebruiken. 

AI-bedrijven zijn nu bereid om te betalen voor gegevens, maar dat spaart ze niet om elders de regels te omzeilen.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden