Interview: David Palmer, CPO van PairPoint by Vodafone en bestuurslid Web3 Asia Alliance

9 mei 2024
  • David Palmer, CPO bij PairPoint by Vodafone, besprak blockchain, Web3 en AI
  • Blockchain biedt een vertrouwensarchitectuur waarop we gedecentraliseerde AI kunnen bouwen
  • Web3 en de metaverse katalyseren diepere verbindingen met next-gen technologie
AI David Palmer

Blockchain, de metaverse, Web3 en AI - deze constellatie van technologieën zal de toekomst vormgeven. 

Maar hoe praktisch combineren en werken ze samen? En welke toepassingen en voordelen kan dit ecosysteem creëren?

Sam Jeans van DailyAI sprak met David Palmerde CPO of PairPoint by Vodafone, een bestuurslid van de Web3 Asia Allianceen de auteur van "The Business of the Metaverse: How Organizations Can Optimize the Opportunities of Web3 and AIom te onderzoeken hoe deze technologieën samenkomen. 

Palmer legt uit hoe deze technologieën klaar staan om talloze industrieën te transformeren, AI te democratiseren en onze perceptie van tijd en menselijke interactie te herdefiniëren.

V: Hoe gaan blockchain, AI en de metaverse de toekomst vormgeven? 

David Palmer: "Blockchain is in opkomst als de vertrouwensinfrastructuur, die vertrouwen als een dienst aanbiedt. Het biedt een veilige basis voor bedrijfs- en consumentenervaringen. Tegelijkertijd is de Metaverseof spatial computing, begint omgevingen en interactiepunten te bieden waarin AI op een zinvolle manier kan samenwerken met mensen en bedrijven."

"Je hebt hier dus twee belangrijke elementen in het spel: ten eerste de vertrouwensinfrastructuur van blockchain, die mensen en bedrijven in staat stelt om naadloos tussen verschillende omgevingen en toepassingen te bewegen, met behulp van technologieën zoals gedecentraliseerde digitale identiteit en verifieerbare referenties, Web3 blockchain-toepassingen. Ten tweede dient de Metaverse als interactiepunt voor AI, waardoor realistische en boeiende ervaringen mogelijk worden. De Metaverse biedt de avatars, omgevingen en interfaces die nodig zijn voor AI om op een natuurlijke en effectieve manier te communiceren met mensen en bedrijven."

V: Welke rol spelen cellulaire netwerken en IoT in deze technologische convergentie? 

David Palmer: "Mobiele netwerken en IoT zijn cruciaal omdat ze enorme aantallen apparaten en mensen met elkaar verbinden. De verwerkingssnelheden en kracht van deze technologieën zullen essentieel zijn om de groei en functionaliteit van AI te ondersteunen, vooral naarmate het alomtegenwoordiger wordt en in ons dagelijks leven wordt geïntegreerd."

"Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle AI-berekeningen en -verwerkingen alleen door centrale databases of cloud-datacenters kunnen worden afgehandeld. Een aanzienlijk deel zal aan de rand moeten gebeuren, dichter bij de apparaten en gebruikers. Dit is waar edge computing, vertrouwelijke computing en homomorfe encryptie om de hoek komen kijken. IoT-apparaten en mobiele telefoons zullen de sleutel zijn tot het genereren en verwerken van AI-berekeningen aan de rand, waardoor de latentie afneemt en realtime interacties mogelijk worden."

Palmer legt verder uit, "Blockchain wordt in deze context zeer relevant. Blockchain kan de gedecentraliseerde infrastructuur bieden die nodig is om edge computing voor AI te ondersteunen en faciliteren. Door gebruik te maken van de gedistribueerde aard van blockchain kunnen we veilige en efficiënte systemen voor AI-verwerking creëren die verder gaan dan de beperkingen van gecentraliseerde datacenters. Blockchain maakt het mogelijk om gedecentraliseerde netwerken te creëren waar AI-berekeningen kunnen worden uitgevoerd op een groot aantal apparaten, wat schaalbaarheid, veiligheid en efficiëntie garandeert."

vraagt Jeans, "Dus blockchain maakt in wezen een meer gedecentraliseerde en gedistribueerde aanpak van AI-computing mogelijk, met name aan de rand, waarbij de beperkingen van gecentraliseerde systemen worden overwonnen?"

Palmer bevestigt, "Precies. Blockchain biedt de gedecentraliseerde infrastructuur en bedrijfsmodellen die edge AI computing haalbaar en schaalbaar maken. Het maakt veilige, gedistribueerde verwerking over een enorm netwerk van apparaten mogelijk in plaats van uitsluitend te vertrouwen op gecentraliseerde cloudplatforms. Deze gedecentraliseerde aanpak is cruciaal voor de wijdverspreide adoptie en naadloze integratie van AI in ons leven, omdat het ervoor zorgt dat AI effectief en efficiënt kan functioneren op verschillende apparaten en in verschillende contexten, zonder beperkt te worden door de beperkingen van gecentraliseerde systemen."

Gedecentraliseerde AI is de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt, met Stability AI CEO Emad Mostaque de aankondiging van zijn schokkende vertrek van het bedrijf dat hij oprichtte en zei: "Ik geloof sterk in Stability AIen hebben het gevoel dat het bedrijf in capabele handen is. Het is nu tijd om ervoor te zorgen dat AI open en gedecentraliseerd blijft."

V: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de voordelen van AI voor iedereen toegankelijk zijn, niet alleen voor grote techbedrijven? 

David Palmer: "Zonder Web3 en blockchain decentralisatie van AI - AI opslag, AI rekenkracht en AI verwerking - krijg je een oligopolie van grote tech, grote cloud compute bedrijven die de wereld van AI zullen domineren. En dat is een hele, hele enge plek om te zijn."

"De enige manier om het speelveld gelijk te trekken is decentralisatie, gedecentraliseerde datamodellen, gedecentraliseerde opslag en cloud, web3 dat mensen stimuleert om hun data te delen en hen beloont op een manier die ze niet zouden kunnen met Web2 methodes."

vraagt Jeans, "Dus democratisering van AI via blockchain en Web3 cruciaal is om gecentraliseerde AI onder controle van Big Tech te voorkomen?"

Palmer is het daarmee eens, "Absoluut. De democratisering van AI is essentieel om ervoor te zorgen dat de voordelen ervan wijd verspreid zijn en niet geconcentreerd zijn in de handen van een paar machtige bedrijven."

V: Hoe ziet u de evolutie van de metaverse en AI in de komende tien jaar en daarna, vooral met apparaten zoals de Apple Vision Pro

David Palmer: "Aangezien headsets zoals de Apple Vision Pro evolueren, worden ze slanker en gestroomlijnder. Daarnaast zul je connectiviteit direct in deze apparaten ingebouwd gaan zien. Je krijgt dus brillen met geïntegreerde connectiviteit, waardoor ze autonomer en capabeler worden."

Palmer voorspelt een verschuiving in gebruikersgedrag zoals toen de iPhone of PC onze interacties met computers veranderde, "Je zult een verschuiving zien van bepaalde taken die normaal gesproken op mobiele telefoons worden gedaan, naar het doen van diezelfde dingen op metaverse headsets. Naarmate de mogelijkheden en het gemak van deze headsets toenemen, zullen ze het voorkeursapparaat worden voor een breed scala aan activiteiten."

Vragen over jeans, "Gezien de vooruitgang in rekenkracht en het onderzoek naar bio-geïnspireerde AI, in het bijzonder in het bouwen van lichtgewicht analoge systemen gemodelleerd naar de hersenen, is het fascinerend om na te denken over de convergentie van deze technologieën. Zou dit in de toekomst kunnen leiden tot digitale onsterfelijkheid, of is dat slechts speculatie?"

Palmer bespreekt dit breinbrekende concept en legt uit, "Een hele nieuwe wereld laten creëren? Toch? Denk aan begraafplaatsen... in plaats van een grafsteen te zien, kun je naar die mensen toe gaan en er interactie mee hebben. Je hebt deze digitale wereld waar mensen in wezen voor altijd kunnen blijven."

"En praktisch gezien is er geen geschiedenis; alles maakt deel uit van het heden. Dus ja, dat is waarschijnlijk gewoon de kracht van AI in theorie. In de praktijk zijn trainingsmodellen natuurlijk enorm, enorm duur. Dit is waarom de grote spelers het doen: vanwege de eenvoudige kosten van de middelen, de eenvoudige kosten van de verwerking en de kosten van de apparatuur. En hier kom je op het punt waar Web3 om de hoek komt kijken, omdat je die kosten moet verdelen."

Digitale onsterfelijkheidsprojecten zijn al aan de gang, waarbij sommigen speculeren dat projecten zoals Elon Musk's Neuralink de basis leggen voor het verzamelen van gedetailleerde gegevens van de hersenen om te 'uploaden' naar een eeuwigdurende digitale wereld. 

In 2013, Google ingenieur en computerwetenschapper Ray Kurzweil beweerde dat mensen in staat zullen zijn om hun hersenen te uploaden naar een computer en "digitale onsterfelijkheid" te ontsluiten tegen 2045, wat misschien nog waarschijnlijker lijkt met de algemene systemen van vandaag. 

Maar, zoals Palmer beschrijft, zullen we al veel eerder genoeg gegevens hebben om overtuigende en levensechte digitale kopieën van mensen te maken. 

Stel je voor dat je niet alleen foto's en video's achterlaat voor je kleinkinderen, maar een volledig interactieve digitale kloon van jezelf die in staat is tot levensechte conversaties in de metaverse? 

V: Aan welke spannende projecten werkt Vodafone die gebruikmaken van deze convergerende technologieën? 

David Palmer: "We werken aan virtuele autoshowrooms, die 24/7/365 worden bemand door AI-assistenten. We hebben virtual reality-technologie waarbij je de showroom kunt binnengaan, met hen kunt communiceren, de auto's kunt ervaren, enzovoort. Dus dat is iets waar we aan werken en dat we ook aan het uitbreiden zijn."

Palmer besprak dit project later met Yahoo FinanceHij legt uit: "De VR- en AI-oplossingen creëren een omgeving waarin klanten de auto en optionele extra's kunnen ervaren, selecteren en betalen voordat ze de auto fysiek afhalen in de showroom."

"Het Pairpoint platform bouwt voort op Vodafone’s 40m SIM footprint in verbonden auto's door een digitaal identiteitspaspoort en een portemonnee aan te bieden die worden ingesteld tijdens het onboarden van de auto en die kunnen worden gebruikt voor pay by car diensten in de detailhandel."

AI-decentralisatie versneld door blockchain en Web3-integratie zal virtuele werelden integreren met echte apparaten en machines.

Cruciaal is echter dat de slimme integratie van deze technologieën ervoor kan zorgen dat AI-systemen eindgebruikers eerlijk bedienen en tegelijkertijd de macht van Big Tech in balans houden. 

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×
 
 

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI


 

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'. 
 

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden