AI metgezellen: een potentieel tegengif tegen eenzaamheid, zegt expert

28 mei 2024

  • AI zou eenzaamheid bij sommige mensen kunnen genezen volgens expert van de Universiteit van Sheffield
  • AI-begeleiders kunnen advies en ondersteuning bieden, hoewel dit risico's met zich meebrengt
  • Een recent onderzoek van Stanford bevestigde dit uit een enquête onder 1.006 studenten
AI nieuws

AI metgezellen - ooit science fiction, is deze uitdrukking werkelijkheid geworden. Maar zouden ze troost kunnen bieden aan mensen in een steeds eenzamere wereld?

Dat is wat Tony Prescott, een professor in cognitieve robotica aan de Universiteit van Sheffield, suggereert in zijn nieuwe boek ".De psychologie van kunstmatige intelligentie." 

Prescott stelt dat AI-technologie de wereldwijde eenzaamheidsepidemie zou kunnen helpen verlichten door gezelschap en sociale interactie te bieden.

"In een tijd waarin veel mensen hun leven als eenzaam omschrijven, kan het waardevol zijn om AI-gezelschap te hebben als een vorm van wederzijdse sociale interactie die stimulerend en persoonlijk is."

Hij stelt dat AI metgezellen kunnen helpen om de vicieuze cirkel van eenzaamheid te doorbreken, waarbij isolatie het gevoel van eigenwaarde aantast en verdere sociale interactie ontmoedigt. 

De impact van eenzaamheid op de gezondheid is goed gedocumenteerd en neemt toe. A 2023 verslag ontdekten dat sociale disconnectie schadelijker is dan obesitas, het risico op vroegtijdig overlijden 26% verhoogt en de kans op verschillende gezondheidsproblemen vergroot. 

In het Verenigd Koninkrijk lijden zo'n 3,8 miljoen mensen aan chronische eenzaamheid, terwijl een Grootschalig Harvard-onderzoek bleek dat 36% van de volwassenen in de VS en 61% van de jongvolwassenen ernstige eenzaamheid ervaart.

"Er kunnen manieren zijn waarop AI-gezelschap kan helpen om deze cyclus te doorbreken door gevoelens van eigenwaarde te ondersteunen en sociale vaardigheden te behouden of te verbeteren. Als dat zo is, zouden relaties met AI's mensen kunnen helpen om gezelschap te vinden met zowel menselijke als kunstmatige anderen", stelt Prescott. 

Hij waarschuwt echter ook dat dit potentiële voordeel risico's met zich meebrengt. AI-gezelschap "zou ontworpen kunnen worden om gebruikers aan te moedigen tot steeds langere interacties en ervoor te zorgen dat ze terug blijven komen." 

Een recent onderzoek in Cambridge hypothetische situaties beschreven waar AI-modellen die overleden familieleden nabootsen de levenden digitaal kunnen 'achtervolgen' en de menselijke psychologie en instellingen kunnen beïnvloeden. 

Prescott's beweringen worden ondersteund door een recente studie van de universiteit van Stanforddat licht werpt op de mogelijke voordelen van AI-gezellen voor de geestelijke gezondheid van eenzame en suïcidale studenten. 

De onderzoekers ondervroegen 1.006 gebruikers van Replika, een AI-chatbot die generatieve AI gebruikt om op mensen lijkende gesprekken te voeren.

Ze ontdekten dat 90% van de deelnemers eenzaamheid ervoeren, waarbij 43% kwalificeerden als ernstig of zeer ernstig eenzaam.

Ondanks enkele negatieve reacties gaven de meeste deelnemers aan dat Replika hun geestelijke gezondheid op vier belangrijke manieren had geholpen: 1) Ze beschouwden Replika als een vriend die er altijd voor hen was, die hun angst verminderde en sociale steun bood; 2) Het had een therapeutisch effect en hielp hen om problemen te verwerken; 3) Het leidde tot positieve veranderingen in hun leven, zoals meer empathie; en 4) Het weerhield 30 deelnemers er direct van om een zelfmoordpoging te doen.

De meerderheid van de studenten die deelnamen aan het onderzoek verdienden minder dan $20.000, waardoor het voor hen een uitdaging was om zich menselijke begeleiding of therapie te kunnen veroorloven. 

Dit is een echo van soortgelijke debatten rond sociale media - dat het mensen zowel kan verdelen als samenbrengen. 

Zonder diepere, meer structurele oplossingen voor eenzaamheid, zou technologie wel eens een van de beste mogelijkheden kunnen zijn. 

Dit kan echter leiden tot een riskante en mogelijk onaangepaste cyclus, waarin AI-gezellen de verwondingen die de technologie heeft toegebracht, kunnen oplappen. 

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden