Golfstaten zijn grote kopers geworden van high-end Nvidia-chips

15 augustus 2023

Golf AI

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) volgen agressieve AI-strategieën door duizenden krachtige Nvidia-chips te bemachtigen.

Naar verluidt heeft Saoedi-Arabië, via de openbare onderzoeksinstelling King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), minimaal 3.000 van Nvidia's H100-chips gekocht, die elk ongeveer $40.000 kosten. 

De VAE zitten niet ver achter en hebben ook duizenden Nvidia-chips aangeschaft. Het Technology Innovation Institute van Abu Dhabi heeft al een open-source groot taalmodel (LLM) met een parameter van 40 miljard gemaakt. Valk. Falcon is een krachtige LLM die ooit aan de top stond van Het klassement van Hugging Face

Een analist vertelde de Financiële Times"De VAE willen hun eigen rekenkracht en talent bezitten en controleren, hun platformen ontwikkelen en onafhankelijk blijven van de invloed van grote spelers zoals de Chinezen of de Amerikanen. Met het kapitaal en de energiebronnen die ze tot hun beschikking hebben, trekken ze ook wereldwijd toptalent aan."

De AI-wapenwedloop woedt wereldwijd in alle hevigheid, met toonaangevende techgiganten die strijden om de controle over zoveel mogelijk high-end chips als ze maar te pakken kunnen krijgen. 

Nvidia is al klaar om ongeveer 550.000 H100-chips wereldwijd te verschepen in 2023, voornamelijk aan in de VS gevestigde techbedrijven. Chinese bedrijven hebben ook een belangrijke order ter waarde van ongeveer $5 miljard nu de Amerikaanse regering verdere stappen onderneemt om de uitvoer van technologie naar het land te beperken. 

Ondertussen lanceren universiteiten en onderzoeksinstellingen in de Golfstaten plannen om een supercomputer genaamd Shaheen III te lanceren, die KAUST zal gebruiken om een LLM te trainen die vergelijkbaar is met GPT-4 van OpenAI.

Sommigen hebben kritiek geuit op het mogelijke misbruik van AI door autoritaire staten. Iverna McGowan, directeur van het Europese kantoor van het Center for Democracy and Technology, wees er bijvoorbeeld op dat AI het optreden van regeringen tegen mensenrechtenverdedigers en journalisten zou kunnen versterken.

De AI-race is niet tweezijdig

De Golfstaten dagen de traditionele dynamiek van twee supermachten, de VS en China, uit, hoewel de aankoop door China van zo'n 100.000 Nvidia-chips - zij het zwakkere A800-varianten - een extreem voorbeeld is van hoe ver bedrijven willen gaan om AI-hardware te bemachtigen. 

Bedrijven in Saoedi-Arabië en de VAE worden echter vaak sterk gesteund door de overheid, wat een troef zal zijn voor de ontwikkeling van een samenhangend AI-ecosysteem. 

De toekomstige leiders van AI worden mogelijk deels bepaald door innovatie en deels door wie de meeste AI-chips kan bemachtigen. tekort op handen zou kunnen zijn.

Nvidia staat er hier immers min of meer alleen voor - hoe lang kunnen ze dit volhouden?

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden