Intervju med David Palmer: David Palmer, CPO i PairPoint by Vodafone og styremedlem i Web3 Asia Alliance

9. mai 2024
  • David Palmer, CPO i PairPoint by Vodafone, diskuterte blokkjede, Web3 og AI
  • Blockchain tilbyr en tillitsarkitektur som vi kan bygge desentralisert AI på
  • Web3 og metaverse katalyserer dypere forbindelser med neste generasjons teknologi
AI David Palmer

Blockchain, metaverse, Web3 og AI - denne konstellasjonen av teknologier vil forme fremtiden. 

Men hvordan kan de kombineres og fungere sammen i praksis? Og hvilke bruksområder og fordeler kan dette økosystemet skape?

Sam Jeans fra DailyAI har snakket med David Palmer, den CPO of PairPoint by Vodafone, styremedlem i Web3 Asia Alliance, og forfatter av "The Business of the Metaverse: How Organizations Can Optimize the Opportunities of Web3 and AI", for å utforske hvordan disse teknologiene konvergerer. 

Palmer forklarer hvordan disse teknologiene er i ferd med å transformere en rekke bransjer, demokratisere AI og omdefinere vår oppfatning av tid og menneskelig samhandling.

Spørsmål: Hvordan vil blokkjede, kunstig intelligens og metaverse sammen omforme fremtiden? 

David Palmer: "Blockchain er i ferd med å bli en tillitsinfrastruktur som tilbyr tillit som en tjeneste. Det gir et sikkert grunnlag for forretnings- og forbrukeropplevelser. Samtidig er Metaverse...eller romlig databehandling, begynner å skape oppslukende miljøer og interaksjonspunkter der kunstig intelligens kan samhandle med mennesker og bedrifter på meningsfulle måter."

"Så det er to nøkkelelementer som spiller inn her: For det første har vi tillitsinfrastrukturen fra blokkjeden, som gjør det mulig for mennesker og bedrifter å bevege seg sømløst mellom ulike miljøer og applikasjoner ved hjelp av teknologier som desentralisert digital identitet og verifiserbar legitimasjon, Web3-blokkjedeapplikasjoner. For det andre fungerer Metaverse som interaksjonspunkt for AI, noe som muliggjør realistiske og engasjerende opplevelser. Metaverse tilbyr avatarer, miljøer og grensesnitt som er nødvendige for at kunstig intelligens skal kunne samhandle med mennesker og bedrifter på en naturlig og effektiv måte."

Spørsmål: Hvilken rolle spiller mobilnettverk og IoT i denne teknologiske konvergensen? 

David Palmer: "Mobilnettverk og IoT er avgjørende fordi de kobler sammen et stort antall enheter og mennesker. Prosesseringshastigheten og -kraften til disse teknologiene vil være avgjørende for å støtte veksten og funksjonaliteten til AI, særlig etter hvert som den blir mer allestedsnærværende og integrert i hverdagen vår."

"Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke all AI-beregning og -prosessering kan håndteres av sentrale databaser eller datasentre i skyen alene. En betydelig del av dette må skje i utkanten, nærmere enhetene og brukerne. Det er her edge computing, konfidensiell databehandling og homomorf kryptering kommer inn i bildet. IoT-enheter og mobiltelefoner vil være nøkkelen til å generere og behandle AI-beregninger i utkanten, noe som reduserer ventetiden og muliggjør interaksjoner i sanntid."

Palmer forklarer videre, "Blockchain blir svært relevant i denne sammenhengen. Blockchain kan tilby den desentraliserte infrastrukturen som er nødvendig for å støtte og legge til rette for edge computing for kunstig intelligens. Ved å utnytte blokkjedens distribuerte natur kan vi skape sikre og effektive systemer for AI-prosessering som strekker seg utover begrensningene til sentraliserte datasentre. Blockchain gjør det mulig å opprette desentraliserte nettverk der AI-beregninger kan utføres på et bredt spekter av enheter, noe som sikrer skalerbarhet, sikkerhet og effektivitet."

Jeans spør, "Så blockchain muliggjør i hovedsak en mer desentralisert og distribuert tilnærming til AI-beregninger, spesielt i utkanten, og overvinner begrensningene ved sentraliserte systemer?"

Palmer bekrefter, "Nettopp. Blockchain tilbyr desentralisert infrastruktur og forretningsmodeller som gjør edge AI-databehandling gjennomførbart og skalerbart. Det muliggjør sikker, distribuert prosessering på tvers av et stort nettverk av enheter i stedet for å basere seg utelukkende på sentraliserte skyplattformer. Denne desentraliserte tilnærmingen er avgjørende for å muliggjøre utbredt bruk og sømløs integrering av AI i livene våre, ettersom den sikrer at AI kan fungere effektivt på tvers av ulike enheter og sammenhenger, uten å bli begrenset av begrensningene i sentraliserte systemer."

Desentralisert kunstig intelligens har fått fart de siste månedene, med Stability AI Administrerende direktør Emad Mostaque og kunngjorde sin sjokkerende avgang fra selskapet han grunnla, og uttalte: "Jeg tror sterkt på Stability AIog føler at selskapet er i dyktige hender. Nå er det på tide å sikre at AI forblir åpent og desentralisert."

Spørsmål: Hvordan kan vi sørge for at fordelene med kunstig intelligens blir tilgjengelige for alle, ikke bare for store teknologiselskaper? 

David Palmer: "Uten desentralisering av AI - AI-lagring, AI-beregning og AI-prosessering - vil du få et oligopol av store teknologiselskaper, store cloud compute-selskaper som kommer til å dominere AI-verdenen. Og det er et veldig, veldig skummelt sted å være."

"Den eneste måten å skape like konkurransevilkår på er desentralisering, desentraliserte datamodeller, desentralisert lagring og nettsky, web3 som gir folk insentiver til å dele dataene sine og belønner dem på en måte som de ikke kunne blitt belønnet for med Web2-metoder."

Jeans spør, "Så demokratisering av AI gjennom blokkjede og Web3 er avgjørende for å forhindre sentralisert AI kontrollert av Big Tech?"

Palmer er enig, "Absolutt. Demokratiseringen av kunstig intelligens er avgjørende for å sikre at fordelene fordeles bredt og ikke konsentreres i hendene på noen få, mektige selskaper."

Spørsmål: Hvordan ser du for deg utviklingen av metaverse og AI i det neste tiåret og videre fremover, spesielt med enheter som Apple Vision Pro

David Palmer: "Etter hvert som hodetelefoner som Apple Vision Pro Når de utvikler seg, blir de slankere og mer strømlinjeformede. I tillegg vil du begynne å se tilkoblingsmuligheter innebygd direkte i disse enhetene. Brillene vil ha integrerte tilkoblingsmuligheter, noe som gjør dem mer autonome og kapable."

Palmer spår et skifte i brukeratferd på samme måte som da iPhone eller PC forandret vår interaksjon med datamaskiner, forklarer han, "Vi vil se en bevegelse bort fra visse oppgaver som vanligvis gjøres på mobiltelefoner, og over til å gjøre de samme tingene på metaverse hodesett. Etter hvert som funksjonene og brukervennligheten til disse headsettene øker, vil de bli den foretrukne enheten for en lang rekke aktiviteter."

Spørsmål om jeans, "Med tanke på fremskrittene innen datakraft og forskningen innen bioinspirert kunstig intelligens, særlig når det gjelder å konstruere lette analoge systemer etter modell av hjernen, er det fascinerende å tenke på konvergensen mellom disse teknologiene. Kan det føre til digital udødelighet i fremtiden, eller er det bare spekulasjoner?"

Palmer diskuterer dette tankevekkende konseptet, og forklarer, "Har en helt ny verden blitt skapt? Ikke sant? Tenk på kirkegårder ... i stedet for å se en gravstein, kan du gå og samhandle med disse menneskene. Du har denne digitale verdenen der folk i bunn og grunn kan oppholde seg for alltid."

"Og rent praktisk finnes det ingen historie; alt er en del av nåtiden. Så ja, det er nok bare det som er kraften til AI i teorien. I praksis tror jeg selvsagt at det koster enormt mye å trene opp modeller. Det er derfor de store aktørene gjør det: på grunn av de enkle kostnadene ved ressursene, de enkle kostnadene ved prosessering og kostnadene ved utstyret. Og det er her Web3 kommer inn i bildet, fordi du trenger å fordele disse kostnadene."

Digitale udødelighetsprosjekter er allerede i gang, og noen spekulerer i at prosjekter som Elon Musks Neuralink legge grunnlaget for å samle inn detaljerte data fra hjernen som kan "lastes opp" til en evigvarende digital verden. 

I 2013 ble Google-ingeniøren og dataforskeren Ray Kurzweil hevdet at mennesker vil kunne laste opp hjernen sin til en datamaskin og oppnå "digital udødelighet" innen 2045, noe som kanskje ser enda mer sannsynlig ut med dagens generelle systemer. 

Men som Palmer beskriver, vil vi ha nok data til å skape overbevisende og naturtro digitale kopier av mennesker lenge før det. 

Tenk deg at du ikke bare etterlater deg bilder og videoer til barnebarna dine, men en fullt interaktiv digital klone av deg selv som er i stand til å føre livaktige samtaler i metaverse? 

Spørsmål: Hvilke spennende prosjekter jobber Vodafone med som utnytter disse konvergerende teknologiene? 

David Palmer: "Vi jobber med virtuelle bilutstillingslokaler, som er bemannet 24/7/365 av AI-assistenter. Vi har virtual reality-teknologi der du kan gå inn i utstillingslokalet, samhandle med dem, oppleve bilene og så videre. Så det er noe vi jobber med, og vi utvider det også."

Palmer diskuterte senere dette prosjektet med Yahoo Finance"VR- og AI-løsningene skaper et miljø der kundene kan oppleve bilen og ekstrautstyret, samt velge og betale for det før de fysisk henter bilen i utstillingslokalet", forklarer han.

"Pairpoint-plattformen bygger på Vodafone’s 40m SIM footprint i tilkoblede biler ved å tilby et digitalt identitetspass og en lommebok som settes opp ved ombordstigning i bilen, og som kan brukes til å betale med biltjenester i detaljhandelen."

Desentralisering av kunstig intelligens fremskyndet av blokkjede- og Web3-integrasjon vil integrere virtuelle verdener med virkelige enheter og maskiner.

Men det viktigste er at en smart integrering av disse teknologiene kan sikre at AI-systemene betjener sluttbrukerne på en rettferdig måte, samtidig som de balanserer kraften til Big Tech. 

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×
 
 

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI


 

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet". 
 

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser