Aftale mellem OpenAI og News Corp fremskynder kapløbet om betalte data

28. maj 2024

  • OpenAI og News Corp har indgået en aftale om betalt dataadgang til nyhedskilder
  • Det omfatter Wall Street Journal, New York Post, The Times og The Sunday Times.
  • AI-virksomheder sikrer sig nyhedsdata til at træne og opdatere deres modeller
AI-nyheder

OpenAI har indgået en flerårig aftale til en værdi af $250 millioner med Rupert Murdoch’s News Corpsom omfatter The Wall Street Journal, New York Post, The Times, and The Sunday Times.

Svarer til en indgået aftale med Financial Times Det er ikke mange dage siden, at OpenAI fik adgang til aktuelt og arkiveret indhold for at træne og forfine sine AI-modeller, samtidig med at der er links tilbage til kildeartikler. 

Disse aftaler kaldes typisk for "samarbejde", men primært er det ganske simple transaktioner. OpenAI får skriftligt arbejde af høj kvalitet, og News Corp bliver godt betalt for det. 

Så sent som sidste år blev News Corp og flere andre førende udgivere sluttede sig til en koalition for at beskytte deres tjenester mod uautoriseret AI-scraping. Bordene er vendt, og nu er der store penge på bordet.

News Corps CEO Robert Thomson kaldte alliancen for et historisk øjeblik og sagde i en pressemeddelelse"Vi mener, at denne aftale vil sætte nye standarder for sandfærdighed, dyd og værdi i den digitale tidsalder. Vi er glade for at have fundet principfaste partnere i Sam Altman og hans talentfulde team, som forstår den kommercielle og sociale betydning af journalister og journalistik."

OpenAI's CEO, Sam Altman, var enig med Thomson og sagde: "Vores partnerskab med News Corp er et stolt øjeblik for journalistik og teknologi," sagde Altman. "Vi sætter stor pris på News Corps historie som førende inden for rapportering af breaking news i hele verden, og vi glæder os til at forbedre vores brugeres adgang til rapportering af høj kvalitet."

Aftalen med News Corp er den seneste i en række aftaler, som OpenAI har indgået med store udgivere, herunder Axel Springer (Politiken, Business Insider), Den associerede presse, Financial Timesog Dotdash Meredith (Investopedia). 

Disse partnerskaber kommer på et tidspunkt, hvor Microsoft, OpenAI og Google i stigende grad bliver undersøgt for deres brug af ophavsretligt beskyttet indhold til at træne AI-modeller uden ordentlig kompensation eller samtykke.

Data er længe blevet kaldt "den nye olie", men den betegnelse er begyndt at se endnu mere passende ud, efterhånden som AI-virksomheder står i kø for at købe data i stedet for at skrabe dem frit fra internettet, mens de vader gennem et hav af retssager. 

Desuden risikerer AI-virksomheder, at deres modeller bliver stadigt mere forældede, hvilket kan fastfryse dem i tid og påvirke deres evne til at opdatere en models 'vidensgrænse'.

Nyhedsdata er blandt de bedste data til at træne og optimere modeller og samtidig holde dem ajour med aktuelle begivenheder. 

Kløften mellem AI-træningsdata

Mens nogle medieorganisationer har valgt at samarbejde med AI-virksomheder, har andre taget retslige skridt. 

The New York Times og en gruppe af otte store aviser, der ejes af Alden Global Capital, har lagt sag an. mod OpenAI og Microsoftog kræver milliarder i erstatning for angiveligt at have brugt ulicenseret indhold til at træne deres AI-systemer.

I mellemtiden har journalister og fagforeninger udtrykt frygt for, at ledelsen kan udnytte AI til at generere indhold til deres brands, hvilket potentielt kan føre til jobnedskæringer og en nedgang i kvaliteten og nøjagtigheden af rapporteringen. 

Eksperimenter med AI-genereret indhold i publikationer som Sports Illustrated og CNET  har har allerede mødt massiv modreaktion på grund af mange fejl og uoverensstemmelser.

Fagforeningen Independent Association of Publishers' Employees (IAPE), som repræsenterer Dow Jones-medarbejdere i USA og Canada, udtrykte skuffelse over, at der ikke var indgået en aftale om AI-beskyttelse af arbejde med byline før annonceringen af News Corp-OpenAI-partnerskabet. 

Det er en vigtig pointe. Nyhedsvirksomheder drives af menneskelige skribenter, som ser deres arbejde blive solgt med tilbagevirkende kraft.

Juridisk? Helt sikkert. Etisk? Måske ikke så meget - i hvert fald ikke uden at forfatterne får lov til at vælge det fra. 

I sidste ende vil AI-virksomheder fortsætte med at opkøbe data, som er afgørende for at skabe de bedste modeller. Nyhedsvirksomheder kan komme til at fortryde det, hvis deres websteder bliver overflødige i hænderne på generativ AI.

Deltag i fremtiden


TILMELD DIG I DAG

Klar, kortfattet, omfattende. Få styr på AI-udviklingen med DailyAI

Sam Jeans

Sam er videnskabs- og teknologiforfatter og har arbejdet i forskellige AI-startups. Når han ikke skriver, kan han finde på at læse medicinske tidsskrifter eller grave i kasser med vinylplader.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIVT
Vær på forkant med DailyAI

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få eksklusiv adgang til DailyAI's seneste e-bog: 'Mastering AI Tools: Din 2024-guide til forbedret produktivitet'.

*Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores Politik for beskyttelse af personlige oplysninger og vores Vilkår og betingelser