AI kan diagnosticere skizofreni ved at analysere talemønstre

10. oktober 2023

Forskere fra UCL Institute for Neurology og Oxford har udviklet AI-modeller, der kan hjælpe psykiatere med at diagnosticere patienter med skizofreni.

Skizofreni rammer ca. 24 millioner mennesker eller 1 ud af 300 mennesker på verdensplan og kan være svær at diagnosticere i de tidlige stadier. Der findes ingen blodprøve, der kan diagnosticere skizofreni, så psykiatere stiller deres diagnoser mest på baggrund af samtaler med patienten og dennes nærmeste.

I deres eksperiment bad UCL-forskerne 52 deltagere om at gennemføre opgaver om verbal fluency. Halvdelen af deltagerne var tidligere blevet diagnosticeret med skizofreni, mens den anden halvdel fungerede som kontrolgruppe.

De fik 5 minutter til at finde på så mange ord som muligt, der enten startede med bogstavet "p" eller tilhørte kategorien "dyr".

Forskerne brugte derefter en AI-model til at analysere svarene for at se, hvor forudsigelige de ord var, som deltagerne kom med.

Modellen blev trænet på en stor mængde internettekst, så den havde en god idé om, hvilken slags sprog man kunne forvente fra den gennemsnitlige person.

Kontrolgruppen af deltagere kom med ord, der stemte godt overens med, hvad modellen forudsagde. Deltagerne med skizofreni udviste reduceret forudsigelighed, som fortsatte med at falde, efterhånden som sværhedsgraden af deres symptomer steg.

Vores hjerner lærer relationer mellem minder og ideer og gemmer dem i det, forskerne kalder "kognitive kort". Disse kognitive kort hjælper os med at sammensætte sammenhængende tanker og udtrykke dem med ord.

Forskerne mener, at skizofrenipatienter har svært ved at gøre det, fordi de områder i hjernen, der er ansvarlige for at skabe og lagre kognitive kort, er defekte. De hjernescanninger forskerne udførte på deltagerne i denne undersøgelse, bekræftede teorien.

Hovedforfatteren til undersøgelsen, Dr. Matthew Nour, sagde: "Dette arbejde viser potentialet i at anvende AI-sprogmodeller i psykiatrien - et medicinsk område, der er tæt forbundet med sprog og mening."

Forskerne planlægger at udvide testningen af deres AI-model for at se, om den kan vise sig at være nyttig i en klinisk sammenhæng for skizofreni og andre psykiske lidelser.

AI-modeller er virkelig gode til at analysere store mængder data og opdage ting, som mennesker simpelthen ikke kan. Vi har tidligere set, hvordan Øjenscanninger kan opdage symptomer af Parkinsons, Alzheimers eller endda skizofreni.

Hvis man kombinerer sprogmodeller med visuelle AI-modeller, kan det føre til hurtigere og tidligere diagnosticering af mentale tilstande. Vi har også set en lovende udvikling i, hvordan AI bruges til at skabe nye lægemidler til at behandle dem.

Deltag i fremtiden


TILMELD DIG I DAG

Klar, kortfattet, omfattende. Få styr på AI-udviklingen med DailyAI

Eugene van der Watt

Eugene har en baggrund som elektronikingeniør og elsker alt, hvad der har med teknologi at gøre. Når han tager en pause fra at læse AI-nyheder, kan du finde ham ved snookerbordet.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIVT
Vær på forkant med DailyAI

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få eksklusiv adgang til DailyAI's seneste e-bog: 'Mastering AI Tools: Din 2024-guide til forbedret produktivitet'.

*Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores Politik for beskyttelse af personlige oplysninger og vores Vilkår og betingelser