OpenAI- och News Corp-affären påskyndar kapplöpningen om betald data

28 maj 2024

  • OpenAI och News Corp slöt ett avtal om betald datatillgång till nyhetskällor
  • Den omfattar Wall Street Journal, New York Post, The Times och The Sunday Times
  • AI-företag tar del av nyhetsdata för att träna och uppdatera sina modeller
AI-nyheter

OpenAI har ingått ett flerårigt avtal värt $250 miljoner med Rupert Murdoch’s News Corp, vilket inkluderar The Wall Street Journal, New York Post, The Times, and The Sunday Times.

Liknar ett avtal som ingåtts med Financial Times för inte så många dagar sedan, kommer OpenAI att få tillgång till aktuellt och arkiverat innehåll för att träna och förfina sina AI-modeller samtidigt som det finns länkar tillbaka till källartiklar. 

Dessa avtal kallas vanligtvis för "samarbete", men i första hand är de ganska enkla transaktioner. OpenAI får ett högkvalitativt skriftligt arbete och News Corp får bra betalt för det. 

Så sent som förra året meddelade News Corp och flera andra ledande förläggare gick med i en koalition för att skydda sina tjänster från obehörig AI-skrapning. Nu är det ombytta roller och stora pengar ligger på bordet.

News Corps VD Robert Thomson betecknade alliansen som ett historiskt ögonblick och sade i ett Pressmeddelande"Vi tror att detta avtal kommer att sätta nya standarder för sanningsenlighet, dygd och värde i den digitala tidsåldern. Vi är glada över att ha hittat principfasta partners i Sam Altman och hans begåvade team, som förstår den kommersiella och sociala betydelsen av journalister och journalistik."

OpenAI:s VD, Sam Altman, upprepade Thomsons känslor och sa: "Vårt partnerskap med News Corp är ett stolt ögonblick för journalistik och teknik", förklarade Altman. "Vi sätter stort värde på News Corps historia som en ledare inom nyhetsrapportering runt om i världen och är glada över att kunna förbättra våra användares tillgång till deras högkvalitativa rapportering."

Avtalet med News Corp är det senaste i en rad avtal som OpenAI har slutit med stora förlag, inklusive Axel Springer (Politico, Business Insider), Den associerade pressen, Financial Times, och Dotdash Meredith (Investopedia). 

Dessa samarbeten kommer samtidigt som Microsoft, OpenAI och Google utsätts för allt hårdare granskning när det gäller deras användning av upphovsrättsskyddat innehåll för att träna AI-modeller utan korrekt ersättning eller samtycke.

Data har länge kallats den "nya oljan", men den benämningen har börjat bli ännu mer lämplig när AI-företagen står i kö för att köpa data i stället för att skrapa den fritt från internet medan de vadar genom ett hav av stämningar. 

Dessutom riskerar AI-bolagen att deras modeller blir alltmer föråldrade, vilket kan frysa dem i tiden och påverka deras förmåga att uppdatera en modells "knowledge cut-off".

Nyhetsdata är bland de bästa data som finns för att träna och optimera modeller och samtidigt hålla dem uppdaterade med aktuella händelser. 

Klyftan mellan AI-träningsdata

Medan vissa medieorganisationer har valt att samarbeta med AI-företag har andra vidtagit rättsliga åtgärder. 

The New York Times och en grupp av åtta större tidningar som ägs av Alden Global Capital har lämnat in stämningsansökningar mot OpenAI och Microsoftsom kräver miljardbelopp i skadestånd för att de påstås ha använt olicensierat innehåll för att träna sina AI-system.

Samtidigt har journalister och fackförbund uttryckt farhågor om att ledningen skulle kunna utnyttja AI för att generera innehåll för sina varumärken, vilket skulle kunna leda till nedskärningar och försämrad kvalitet och noggrannhet i rapporteringen. 

Experiment med AI-genererat innehåll av publikationer som Sports Illustrated och CNET  har redan mött massiva motreaktioner på grund av många fel och inkonsekvenser.

Fackförbundet Independent Association of Publishers' Employees (IAPE), som representerar Dow Jones anställda i USA och Kanada, uttryckte besvikelse över att inget avtal om AI-skydd för byline-arbete hade nåtts före tillkännagivandet av partnerskapet mellan News Corp och OpenAI. 

Det är en viktig punkt. Nyhetsföretag drivs av mänskliga skribenter som i efterhand ser sitt arbete säljas bort under fötterna på dem.

Juridisk? Visst. Etisk? Kanske inte så mycket - åtminstone inte utan att skribenterna får möjlighet att välja bort det. 

I slutändan kommer AI-företagen att fortsätta att köpa upp data, vilket är en förutsättning för att skapa de bästa modellerna. Nyhetsföretag kan komma att ångra sig om deras sajter blir överflödiga i händerna på generativ AI.

Bli en del av framtiden


PRENUMERERA IDAG

Tydlig, kortfattad och heltäckande. Få grepp om AI-utvecklingen med DagligaAI

Sam Jeans

Sam är en vetenskaps- och teknikskribent som har arbetat i olika AI-startups. När han inte skriver läser han medicinska tidskrifter eller gräver igenom lådor med vinylskivor.

×

GRATIS PDF EXKLUSIV
Ligg steget före med DailyAI

Registrera dig för vårt veckovisa nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till DailyAI:s senaste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide till förbättrad produktivitet".

*Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev accepterar du vår Integritetspolicy och våra Villkor och anvisningar