Intervju med: David Palmer, CPO för PairPoint by Vodafone och styrelseledamot i Web3 Asia Alliance

9 maj 2024

  • David Palmer, CPO på PairPoint by Vodafone, diskuterade blockchain, Web3 och AI
  • Blockchain erbjuder en förtroendearkitektur som vi kan bygga decentraliserad AI på
  • Web3 och metaversen katalyserar djupare förbindelser med nästa generations teknik
AI David Palmer

Blockchain, metaverse, Web3 och AI - denna konstellation av tekniker kommer att forma framtiden. 

Men hur kombineras och samverkar de i praktiken? Och vilka tillämpningar och fördelar kan detta ekosystem skapa?

Sam Jeans från DailyAI talade med David Palmer, den CPO of PairPoint by Vodafone, styrelseledamot i Web3 Asia Allianceoch författare till "The Business of the Metaverse: How Organizations Can Optimize the Opportunities of Web3 and AI", för att utforska hur dessa tekniker konvergerar. 

Palmer förklarar hur dessa tekniker är redo att förändra många branscher, demokratisera AI och omdefiniera vår uppfattning om tid och mänsklig interaktion.

F: Hur kommer blockchain, AI och metaversen att konvergera för att omforma framtiden? 

David Palmer: "Blockchain håller på att utvecklas till en förtroendeinfrastruktur som tillhandahåller förtroende som en tjänst. Den erbjuder en säker grund för affärs- och konsumentupplevelser. Samtidigt är Metaverse, eller spatial computing, börjar ge uppslukande miljöer och interaktionspunkter där AI kan samverka med människor och företag på ett meningsfullt sätt."

"Så du har två viktiga element här: för det första, förtroendeinfrastrukturen från blockchain, som gör det möjligt för människor och företag att röra sig sömlöst mellan olika miljöer och applikationer, med hjälp av tekniker som decentraliserad digital identitet och verifierbara referenser, Web3 blockchain-applikationer. För det andra fungerar Metaverse som en interaktionspunkt för AI, vilket möjliggör realistiska och engagerande upplevelser. Metaverse tillhandahåller de avatarer, miljöer och gränssnitt som krävs för att AI ska kunna interagera med människor och företag på ett naturligt och effektivt sätt."

F: Vilken roll spelar mobilnät och IoT i denna tekniska konvergens? 

David Palmer: "Mobilnät och IoT är avgörande eftersom de kopplar samman ett stort antal enheter och människor. Bearbetningshastigheterna och kraften i dessa tekniker kommer att vara avgörande för att stödja tillväxten och funktionaliteten hos AI, särskilt när den blir mer allestädes närvarande och integrerad i våra dagliga liv."

"Det är dock viktigt att notera att inte all AI-beräkning och -bearbetning kan hanteras av centrala databaser eller datacenter i molnet. En betydande del måste ske vid kanten, närmare enheterna och användarna. Det är här edge computing, confidential computing och homomorf kryptering kommer in i bilden. IoT-enheter och mobiltelefoner kommer att spela en nyckelroll när det gäller att generera och bearbeta AI-beräkningar vid kanten, minska latensen och möjliggöra interaktioner i realtid."

Palmer förklarar vidare, "Blockchain blir mycket relevant i detta sammanhang. Blockchain kan tillhandahålla den decentraliserade infrastruktur som krävs för att stödja och underlätta edge computing för AI. Genom att utnyttja blockkedjans distribuerade natur kan vi skapa säkra och effektiva system för AI-behandling som sträcker sig bortom begränsningarna för centraliserade datacenter. Blockchain gör det möjligt att skapa decentraliserade nätverk där AI-beräkningar kan utföras på en mängd olika enheter, vilket säkerställer skalbarhet, säkerhet och effektivitet."

Jeans frågar, "Så blockchain möjliggör i huvudsak ett mer decentraliserat och distribuerat tillvägagångssätt för AI-beräkning, särskilt vid kanten, vilket övervinner begränsningarna för centraliserade system?"

Palmer bekräftar, "Precis. Blockchain tillhandahåller den decentraliserade infrastruktur och de affärsmodeller som gör edge AI computing genomförbart och skalbart. Det möjliggör säker, distribuerad bearbetning över ett stort nätverk av enheter snarare än att enbart förlita sig på centraliserade molnplattformar. Detta decentraliserade tillvägagångssätt är avgörande för att möjliggöra en utbredd användning och sömlös integration av AI i våra liv, eftersom det säkerställer att AI kan fungera effektivt och effektivt på olika enheter och i olika sammanhang, utan att begränsas av begränsningarna i centraliserade system."

Decentraliserad AI har fått fart under de senaste månaderna, med Stability AI VD Emad Mostaque meddelar sin chockartade avgång från det företag han grundade och sade: "Jag tror starkt på Stability AIoch känner att bolaget är i goda händer. Nu är det dags att se till att AI förblir öppet och decentraliserat."

Fråga: Hur kan vi se till att AI:s fördelar blir tillgängliga för alla, inte bara för stora teknikföretag? 

David Palmer: "Utan Web3 och blockchain decentralisering av AI - AI-lagring, AI-beräkning och AI-bearbetning - kommer du att ha ett oligopol av big tech, stora molnberäkningsföretag som kommer att dominera AI-världen. Och det är en mycket, mycket skrämmande plats att vara på."

"Det enda sättet att jämna ut spelplanen är att ha decentralisering, att ha decentraliserade datamodeller, att ha decentraliserad lagring och moln, att ha web3 som ger incitament för människor att dela sina data och belöna dem på ett sätt som de inte skulle kunna belönas med Web2-metoder."

Jeans frågar, "Så att demokratisera AI genom blockchain och Web3 är avgörande för att förhindra centraliserad AI som styrs av Big Tech?"

Palmer håller med, "Absolut. Demokratiseringen av AI är avgörande för att säkerställa att dess fördelar fördelas brett och inte koncentreras i händerna på ett fåtal mäktiga företag."

F: Hur ser du på utvecklingen av metaversen och AI under det kommande decenniet och därefter, särskilt med enheter som Apple Vision Pro

David Palmer: "Eftersom headsets som Apple Vision Pro Med tiden kommer de att bli tunnare och mer strömlinjeformade. Dessutom kommer vi att se att uppkopplingsmöjligheter byggs in direkt i dessa enheter. Det kommer alltså att finnas glasögon med integrerade uppkopplingsmöjligheter, vilket gör dem mer autonoma och kapabla."

Palmer förutspår en förändring i användarnas beteende, på samma sätt som när iPhone eller PC förändrade vår interaktion med datorer, förklarar han, "Vi kommer att börja se en rörelse från vissa uppgifter som vanligtvis utförs på mobiltelefoner till att göra samma saker på metaverse-headsets. I takt med att dessa headsets blir mer avancerade och praktiska kommer de att bli den föredragna enheten för en rad olika aktiviteter."

Jeans frågor, "Med tanke på framstegen inom datorkraft och forskningen inom bioinspirerad AI, särskilt när det gäller att konstruera lätta analoga system som är modellerade efter hjärnan, är det fascinerande att fundera över konvergensen mellan dessa tekniker. Kan det leda till digital odödlighet i framtiden, eller är det bara spekulationer?"

Palmer diskuterar detta tankeväckande koncept och förklarar, "En helt ny värld håller på att skapas? Ja, det är det. Tänk på kyrkogårdar ... snarare än att se en gravsten, kan du gå och interagera med dessa människor. Du har den här digitala världen där människor i princip kan vara för evigt."

"Och rent praktiskt finns det ingen historia, utan allt är en del av nuet. Så ja, det är nog bara AI:s kraft i teorin. I praktiken tror jag att utbildningsmodellerna är enorma, enorma kostnadsmässigt. Det är därför de stora aktörerna gör det: på grund av den enkla kostnaden för resurserna, den enkla kostnaden för bearbetning och kostnaden för utrustningen. Och det är här Web3 kommer in i bilden, eftersom man måste fördela dessa kostnader."

Projekt för digital odödlighet är redan på gång, och vissa spekulerar i att projekt som Elon Musks Neuralink lägga grunden för att samla in detaljerade data från hjärnan för att "ladda upp" till en evig digital värld. 

År 2013 fick Google-ingenjören och datavetaren Ray Kurzweil hävdade att år 2045 kommer människor att kunna ladda upp sina hjärnor till en dator och uppnå "digital odödlighet", vilket kanske ser ännu mer sannolikt ut med dagens allmänna system. 

Men som Palmer beskriver kommer vi att ha tillräckligt med data för att skapa övertygande och verklighetstrogna digitala kopior av människor långt innan dess. 

Tänk dig att inte bara lämna foton och videor till dina barnbarn, utan en helt interaktiv digital klon av dig själv som kan föra verklighetstrogna samtal i metaversen? 

F: Vilka spännande projekt arbetar Vodafone med som utnyttjar dessa konvergerande tekniker? 

David Palmer: "Vi arbetar med virtuella bilsalonger, som bemannas 24/7/365 av AI-assistenter. Vi har virtual reality-teknik där du kan gå in i utställningslokalen, interagera med dem, uppleva bilarna och så vidare. Så det är något vi arbetar med och utökar det också."

Palmer diskuterade senare detta projekt med Yahoo Finance"VR- och AI-lösningarna skapar en miljö där kunderna kan uppleva bilen och tillvalen, samt välja och betala för dem innan de fysiskt hämtar bilen i utställningslokalen."

"Pairpoint-plattformen bygger på Vodafone’s 40m SIM footprint i uppkopplade bilar genom att tillhandahålla ett digitalt identitetspass och en plånbok för fordon som installeras vid ombordstigning på bilen och kan användas för att betala med biltjänster."

AI-decentralisering som påskyndas av blockchain och Web3-integration kommer att integrera virtuella världar med verkliga enheter och maskiner.

Avgörande är dock att en smart integrering av dessa tekniker kan säkerställa att AI-system tjänar slutanvändarna på ett rättvist sätt samtidigt som de balanserar Big Techs makt. 

Bli en del av framtiden


PRENUMERERA IDAG

Tydlig, kortfattad och heltäckande. Få grepp om AI-utvecklingen med DagligaAI

Sam Jeans

Sam är en vetenskaps- och teknikskribent som har arbetat i olika AI-startups. När han inte skriver läser han medicinska tidskrifter eller gräver igenom lådor med vinylskivor.

×

GRATIS PDF EXKLUSIV
Ligg steget före med DailyAI

Registrera dig för vårt veckovisa nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till DailyAI:s senaste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide till förbättrad produktivitet".

*Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev accepterar du vår Integritetspolicy och våra Villkor och anvisningar