Amerikanska och kinesiska AI-företag har haft hemliga säkerhetssamtal

11 januari 2024

Kina AI

Viktiga amerikanska AI-företag och kinesiska AI-experter har fört konfidentiella diskussioner med fokus på säkerheten för AI. 

Dessa diskussioner, som har ägt rum i Genève i Schweiz, visar på ett sällsynt exempel på samarbete mellan de två globala makterna, särskilt med tanke på de geopolitiska spänningar som eskalerar i samband med AI-utvecklingen. 

Företagen OpenAI, Anthropic och Cohere, som representerar USA, har deltagit tillsammans med kinesiska delegater från Tsinghua University och andra kinesiska statsstödda enheter, enligt Financial Times.

Dessa sammankomster, som hölls i juli och oktober 2023, har inte rapporterats offentligt förrän nu. 

Insiders föreslog att stora kinesiska AI-företag som ByteDance, Tencent och Baidu var frånvarande från samtalen, medan Google DeepMind informerades men inte deltog.

Diskussionerna handlade om tekniskt samarbete och policyförslag, som potentiellt kan bidra till internationella forum som FN:s säkerhetsråds möte om AI och Storbritanniens AI-toppmöte, till vilket Kina var inbjudet.

I dialogerna mellan makterna ska man enligt uppgift ta upp de potentiella farorna med AI, t.ex. spridning av felaktig information och samhällsstörningar, och främja investeringar i forskning om AI-säkerhet.

En icke namngiven deltagare i samtalen beskrev: "Det finns inget sätt för oss att fastställa internationella standarder kring AI-säkerhet och anpassning utan överenskommelse mellan denna uppsättning aktörer. Och om de kommer överens blir det mycket lättare att få med sig de andra." 

Kina och USA har hamnat i en geopolitisk konflikt med varandra, med USA skärper handelsrestriktionerna för att begränsa deras inköp av avancerad AI-hårdvara. Syftet är att hålla Kina generationer efter USA.

Även om Kina inte har anslutit sig till alla multilaterala initiativ för AI-säkerhet har de uttryckt samarbetsvilja, och den kinesiska ambassaden i Storbritannien har sagt: "Kina stöder ansträngningarna att diskutera styrning av AI och utveckla nödvändiga ramverk, normer och standarder baserade på bred konsensus."

Financial Times uppgav att samtalen förmedlades av Shaikh Group, en privat medlingsorganisation med erfarenhet av konfliktdiplomatiska förhandlingar. 

Framgångarna med dessa möten har enligt uppgift bidragit till framtida dialoger med fokus på att anpassa AI-system till rättsliga koder och samhälleliga normer och värderingar.

Regleringen av AI kommer säkerligen att behöva samordnas, men i slutändan vet vi inte mycket om resultatet av dessa samtal. 

Bli en del av framtiden


PRENUMERERA IDAG

Tydlig, kortfattad och heltäckande. Få grepp om AI-utvecklingen med DagligaAI

Sam Jeans

Sam är en vetenskaps- och teknikskribent som har arbetat i olika AI-startups. När han inte skriver läser han medicinska tidskrifter eller gräver igenom lådor med vinylskivor.

×

GRATIS PDF EXKLUSIV
Ligg steget före med DailyAI

Registrera dig för vårt veckovisa nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till DailyAI:s senaste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide till förbättrad produktivitet".

*Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev accepterar du vår Integritetspolicy och våra Villkor och anvisningar