Elon Musk trekt rechtszaak tegen OpenAI in, wordt beschuldigd van handel met voorkennis

12 juni 2024

  • Elon Musk diende een rechtszaak in tegen OpenAI met kritiek op winstbejag
  • Hij heeft dat nu ingetrokken en heeft nog geen officiële verklaring gegeven
  • Musk bekritiseerde onlangs OpenAI en Apple's nieuwe samenwerking
OpenAI X

Elon Musk heeft zijn rechtszaak wegens contractbreuk tegen OpenAI en CEO Sam Altman geseponeerd. 

De rechtszaakdie in februari 2023 werd ingediend, beschuldigde OpenAI ervan zijn oorspronkelijke missie om AI te ontwikkelen voor het welzijn van de mensheid in plaats van voor winst, te hebben opgegeven. 

Het beweerde dat "OpenAI, Inc. is omgevormd tot een closed-source de facto dochteronderneming van het grootste technologiebedrijf ter wereld: Microsoft. Onder het nieuwe bestuur is het niet alleen een AGI aan het ontwikkelen, maar is het in feite bezig met het verfijnen van een AGI om de winst voor Microsoft te maximaliseren, in plaats van ten voordele van de mensheid."

Musks advocaten gaven geen reden voor het laten vallen van de zaak, die woensdag door een rechter van het Hooggerechtshof van San Francisco zou worden behandeld.

De juridische strijd tussen Musk en het bedrijf dat hij in 2015 oprichtte is al maanden aan de gang. Musk beweerde dat OpenAI was afgeweken van zijn altruïstische doelen en ver was afgedreven van haar grondbeginselen

Het is twijfelachtig of de rechtszaak ooit benen had. Musks vete met OpenAI en Altman is in de loop der jaren verhit geraakt en de rechtszaak, hoewel waarschijnlijk eerlijk in zijn sentiment, leek meer op een nieuwigheid dan een echte juridische uitdaging. 

OpenAI stelde daar tegenover dat Musk eerder het idee van een structuur met winstoogmerk had gesteund en zelfs een fusie met Tesla had voorgesteld. 

"We zijn verdrietig dat het zover heeft moeten komen met iemand die we diep bewonderd hebben - iemand die ons inspireerde om hoger te mikken, vervolgens zei dat we zouden falen, een concurrent begon en ons vervolgens aanklaagde toen we zonder hem zinvolle vooruitgang begonnen te boeken richting OpenAI's missie," schreef OpenAI in een blogpost na de rechtszaak.

De steeds openlijker wordende vete tussen Musk en andere Big Tech generatieve AI-protagonisten werd eerder deze week verhevigd toen Apple een samenwerking aankondigde om zijn spraakassistent Siri en besturingssystemen te verbeteren met ChatGPT.

Commentaar op de AppleOpenAI partnerschapMusk beschimpte zowel OpenAI als Apple op X en zei: "Apple heeft geen idee wat er echt gebeurt zodra ze je gegevens aan OpenAI geven. Ze verkopen je aan de rivier." 

Ondanks de zorgen van Musk over de samenwerking van Apple met OpenAI, reageerden beleggers positief, want de beurswaarde van Apple steeg tot boven de $3 biljoen en bereikte daarmee een recordhoogte.

Waarom Musk zijn OpenAI rechtszaak introk

Dit was misschien wel een rechtszaak te veel voor Musk.

Eerder deze week werd bekend dat Musk wordt geconfronteerd met een andere rechtszaak die is aangespannen door het Employees' Retirement System of Rhode Island (ERSRI), een institutionele belegger in Tesla.

In de rechtszaak wordt beweerd dat Musk en zijn broer Kimbal, een Tesla-directeur, tussen eind 2021 en eind 2022 samen voor $30 miljard aan aandelen hebben verkocht, naar verluidt om geld in te zamelen vooruitlopend op ontwikkelingen die de aandelen in waarde zouden doen dalen.

De ERSRI rechtszaak Verder beweert Musk dat hij de aandelen tegen opgeblazen prijzen verkocht door te verhullen dat hij van plan was om de opbrengst te gebruiken om Twitter te kopen.

Het is ook beweert dat Musk Tesla-aandelen verkocht toen hij wist dat de leveringsschema's achterliepen. Ook worden er zorgen geuit over slecht bestuur, zoals het omleiden van Tesla-werknemers om bij X te werken en het dwingen van Tesla-werknemers om bij X te werken. Tesla gaat betalen voor reclame op X.

En wacht, er is meer. Tesla-aandeelhouder Michael Perry heeft vorige maand nog een rechtszaak aangespannen, waarin hij beweert dat Musk met voorkennis handelt. 

Er zijn maar zoveel rechtszaken die een techbaas aankan, zelfs iemand die zo gevoelig is voor kritiek als Musk.

Maar zelfs met deze rechtszaak buiten beschouwing gelaten, is OpenAIHet leiderschap van Altman blijft onder druk staan. Na de strijd om het leiderschap van vorig jaar heeft Altman de schijnwerpers van de AI-industrie nog niet helemaal verlaten. 

Altman werd onlangs veroordeeld door insiders van OpenAI en kort nadat vooraanstaande AI-onderzoekers het bedrijf verlieten, werd een controversiële clausule in werknemerscontracten opgenomen die hen verbood kwaad te spreken over het bedrijf. werd geschrapt. Dit wierp een steeds langere schaduw over Altmans leiderschapsstijl. 

Medewerkers van OpenAI en Google sloegen later de handen ineen om hun "recht om te waarschuwen" doorgeven als ze AI-gerelateerde risico's tegenkomen in hun bedrijf. 

De rechtszaak tegen OpenAI is verworpen, maar het sentiment blijft. Musk en zijn advocaten houden zich ondertussen bezig met andere, mogelijk serieuzere zaken.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden