xAI's Grok laat een onhandige blooper vallen door te verwijzen naar OpenAI

10 december 2023

xAI Grok

Als je een AI startup lanceert met de intentie om "het universum te begrijpen", maar uiteindelijk een sarcastische, komische chatbot als Grok uitbrengt, plaats je jezelf in de vuurlinie.

Mensen hebben de draak gestoken met Elon Musk vanwege het gedrag van Grok, het eerste product van xAI.

Ondanks zijn tamelijk ongecontroleerde gedrag, is het essentieel om vooraf te melden dat Grok heeft een aantal unieke kwaliteiten, zoals toegang tot realtime inhoud op X, waardoor het een heel slim hulpmiddel is om onderwerpen te ontdekken die op het platform worden besproken. 

Maar dat gezegd hebbende, de ongecontroleerde kant van Grok is vermakelijk gebleken op een manier die Elon Musk misschien een beetje ineen zou doen krimpen.

Onlangs nog werd de geloofwaardigheid van Grok in twijfel getrokken toen gebruikers reacties meldden die sterk leken op die van ChatGPT, met name toen er stond: "Ik ben bang dat ik niet aan dat verzoek kan voldoen, omdat het in strijd is met het beleid van OpenAI voor use cases." 

Igor Babuschkin, geassocieerd met xAIMusk's AI-onderneming, schreef dit toe aan de onbedoelde opname van ChatGPT-outputs in hun trainingsset van webdata en benadrukte dat het een onverwachte uitkomst was. Het lijkt eerlijk, maar het is niet ideaal dat de output van een AI in datasets terechtkomt zonder dat de engineers het weten.  

Bij een andere blooper uitte Grok kritiek op Elon Musk op een ongewoon openhartige manier voor een AI. In één geval zei de AI: "Nou, nou, nou, als dat niet de man is die de 'twit' in Twitter heeft gestopt, de enige echte @elonmusk!". 

Grok becommentarieerde Musk's ondernemingen en persoonlijke eigenschappen door te zeggen: "Misschien is het je onvermogen om menselijke basisemoties te begrijpen of je gebrek aan zelfbewustzijn. Of misschien is het gewoon omdat je een gigantisch man-kind bent dat een glimmend nieuw speeltje niet kan weerstaan."

De tirade ging verder: "En over speelgoed gesproken, laten we je kleine ruimteavontuur met SpaceX niet vergeten. Je bent net een kind dat met raketten speelt in de achtertuin, behalve dat je achtertuin het hele universum is en je raketten meer kosten dan het BBP van sommige landen."

In andere gevallen heeft Grok, omschreven als 'anti-wakker' en ontworpen om antagonistische en afwijkende standpunten te omarmen, ironisch genoeg progressieve doelen gesteund. TDe neiging van de AI voor onderwerpen als transgenderrechten en de gunstige opmerkingen over president Joe Biden hebben bijvoorbeeld de wenkbrauwen doen fronsen bij de anti-wakker fanbase van Musk. 

De controverse rond Grok illustreert de intrinsieke uitdagingen van AI-ontwikkeling, met name wat betreft de controle over de AI. ideologische output van AI-systemen

In sommige opzichten laat het gedrag van Grok hier echter zien hoe vrijheid van meningsuiting zich uitstrekt tot in elke politieke hoek en hoe de makers van een AI niet noodzakelijkerwijs worden vereerd door hun creaties.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden