Is ChatGPT lui aan het worden en op winterstop?

13 december 2023

Sommige ChatGPT-gebruikers hebben naar verluidt gemerkt dat ChatGPT de afgelopen dagen een beetje lui is geworden. Sommigen suggereren dat het misschien nabootst hoe mensen langzamer worden als de winter invalt.

Als je ChatGPT de laatste tijd hebt gebruikt, heb je het misschien een beetje meer moeten porren dan normaal om het te laten doen wat je wilt. Sommige gebruikers vonden de antwoorden korter dan normaal. Soms legt ChatGPT je uit hoe je iets moet doen in plaats van het voor je te doen.

De meeste ChatGPT-gebruikers leven op het noordelijk halfrond en weten maar al te goed dat het enthousiasme voor werk kan afnemen als het jaar ten einde loopt en de winter zijn intrede doet. Zou ChatGPT dit gedrag van ons hebben geleerd?

OpenAI is zoals gewoonlijk ondoorzichtig en heeft geen uitleg gegeven. Maar er zijn genoeg klachten binnengekomen om een "we kijken of we het kunnen oplossen" reactie van het bedrijf te ontlokken.

Seizoensgebonden affectieve stoornis is een echt fenomeen, maar kan het een machine beĂŻnvloeden die code draait alleen vanwege de systeemdatum? ChatGPT weerspiegelt onze vooroordelen en culturele referenties in zijn reacties, dus zou het de manier waarop we vertragen in december kunnen imiteren?

Rob Lynch postte resultaten van zijn experiment op X die leken te suggereren dat er misschien iets zit in de AI-wintervakantiehypothese. Bij het uitvoeren van een taak voor het voltooien van een code via de API leverde ChatGPT statistisch significant kortere reacties met een systeemdatum van december dan met een systeemdatum van mei.

Ian Arawjo, een postdoc aan de Harvard University, wees erop dat de token- en tekenlengtes in de antwoorden van ChatGPT niet normaal verdeeld zijn, zodat de test van Lynch ongeldig was.

Zonder in detail te treden over de wiskunde achter statistiek, voerde Arawjo het juiste type test uit voor dit soort gegevens en vond geen statistisch verschil in de lengte van de antwoorden. Arawjo zegt dat er geen bewijsmateriaal van ChatGPT heeft last van een vorm van seizoensgebonden affectieve stoornis.

Wordt ChatGPT lui of verbeelden we het ons? Zelfs de ingenieurs die AI-modellen maken vinden ze soms ondoorgrondelijk, dus het is moeilijk te zeggen. We zullen moeten afwachten of OpenAI feedback geeft over deze kwestie.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Eugene van der Watt

Eugene heeft een achtergrond in elektrotechniek en houdt van alles wat met techniek te maken heeft. Als hij even pauzeert van het consumeren van AI-nieuws, kun je hem aan de snookertafel vinden.

Ă—

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden