Virale diepe nepoplichtingsadvertentie richt zich op Martin Lewis en Elon Musk

7 juli 2023

Martin Lewis AI-zwendel

Martin Lewis, de oprichter van MoneySavingExpert, is het middelpunt geworden van een diepgaande AI-fraude.

De zwendel bestaat uit een nepvideo waarin Lewis ten onrechte een fictief investeringsplan onderschrijft dat wordt gesteund door Elon Musk.

Martin Lewis is een vooraanstaand financieel consumentenexpert uit het Verenigd Koninkrijk die mensen helpt met het beheren van hun geld. Er zijn andere virale oplichtingspraktijken geweest waarbij beroemdheden diep in de buidel tasten, waaronder één waarbij een crypto-zwendel waarbij Musk in 2022 betrokken was.

Deze zwendel werd echter verspreid in de vorm van advertenties en zou de eerste in zijn soort zijn.

De frauduleuze videoclip verscheen aanvankelijk op Facebook en verspreidde zich naar Twitter en Instagram.

Er stond een diepe nepversie van Martin Lewis naast een afbeelding van Elon Musk. In de valse versie van Lewis stond: "Elon Musk presenteerde zijn nieuwe project waarin hij al meer dan $3bn (£2.4bn) heeft geïnvesteerd. Het nieuwe project van Musk biedt geweldige investeringsmogelijkheden voor Britse burgers. Geen enkel project heeft ooit zulke kansen geboden aan inwoners van het land. Gezien de interessante functies van de app en gezien hoe het werkt, denken we dat het veilig is om te zeggen dat de ervaring legitiem is."

Lewis reageerde op de frauduleuze video via een tweet: "WAARSCHUWING. DIT IS OPLICHTERIJ DOOR CRIMINELEN DIE GELD PROBEREN TE STELEN. PLS DELEN.

"Dit is beangstigend, het is de eerste diepe nepvideozwendel die ik zie met mij erin. De overheid en regelgevende instanties moeten ingrijpen om te voorkomen dat grote bedrijven zulke gevaarlijke nepvideo's publiceren. Mensen zullen geld verliezen en het zal levens ruïneren."

Een woordvoerder van Meta, vertelde MoneySavingExpertWe staan dit soort advertenties niet toe op onze platforms en de originele video is proactief verwijderd door onze teams. We hebben ook een aantal gekopieerde advertenties met dezelfde beelden verwijderd."

Lewis verscheen later in het Britse tv-programma Good Morning Britain, waar hij zei"Dit is een diepe vervalsing. Ik bedoel, ze hebben het in elkaar gezet, we zijn niet helemaal zeker van de exacte techniek. Dit gaat momenteel rond op Facebook en dit is, voor zover ik weet, de eerste deepfake scam advertentie die we hebben gezien."

De bron van de video is nog onduidelijk.

"Het is zeker de eerste met mij erbij. Het is absoluut een angstaanjagende ontwikkeling. Dit is nog maar het beginstadium van de technologie en ze zullen alleen maar beter worden."

Lewis heeft een lange geschiedenis in het bevechten van grote bedrijven in juridische zaken zoals zwendeladvertenties. In 2018 vocht hij tegen Facebook over beschuldigingen dat Facebook de verspreiding van zwendeladvertenties op hun platform mogelijk had gemaakt.

Uiteindelijk heeft Facebook overeengekomen om £3m te doneren naar Citizens Advice en een project opzetten om zwendeladvertenties te voorkomen.

Lewis vertelde aan Good Morning Britain: "We hebben nog steeds een absolute wildwest op sociale media en andere grote technische advertentieplatforms waardoor oplichters ongestraft weg kunnen komen."

"En wat ik wil dat iedereen die kijkt onthoudt, elke keer dat je zo'n reclame ziet [is] dat een van de grote techbedrijven wordt betaald om die reclame te promoten, en deze vernietigen het leven van kwetsbare mensen en veel niet-kwetsbare mensen."

Weer een week, weer een deep fake saga. Dit bewijst opnieuw dat fraudeurs wendbaarder zijn dan sociale mediaplatforms.

Ze verspreiden bijna gegarandeerd diepe nepzwendel onder duizenden mensen - zelfs miljoenen - voordat ze worden verwijderd. 

En zoals Lewis zegt, zal deze zwendel alleen maar beter worden.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden