Ex-Google CEO Eric Schmidt: AI vormt een "existentieel risico"

26 mei 2023

AI-impact debat

Eric Schmidt, CEO van Google van 2001 tot 2011, voegt een andere verontruste stem toe aan het debat over de impact van AI. 

Weer een dag, weer een stem in het debat over de maatschappelijke gevolgen van AI. Dit keer is het ex-Google CEO Eric Schmidt op de CEO Council Summit van The Wall Street Journal in Londen. 

Schmidt zei dat AI een "existentieel risico" vormt. Hij verduidelijkte dat hij dit interpreteerde als "vele, vele, vele mensen die gewond raken of gedood worden".

Hij gaf in ieder geval wat details over hoe dat zou kunnen gebeuren: "Er zijn scenario's, niet vandaag, maar redelijk snel, waarbij deze systemen in staat zullen zijn om zero-day exploits in cyberproblemen te vinden of nieuwe soorten biologie te ontdekken." 

Zero-day exploits zijn softwarefouten waarvan ontwikkelaars zich niet bewust zijn. Hackers kunnen AI gebruiken om zwakke plekken in software te testen om toegang te krijgen tot netwerken, systemen en programma's voordat de eigenaars kunnen reageren. 

Een "AI-pact" zou kunnen worden ingevuld voordat de regelgeving van kracht wordt

Het was pas eind maart dat 1.100 opmerkelijke tech- en IT-leiders een open brief ondertekend waarin werd gepleit voor een pauze van 6 maanden in de ontwikkeling van AI. Ondertekenaars van OpenAI en andere AI-bedrijven waren echter opvallend afwezig.

Terwijl regelgeving zoals de EU AI Act eraan komt, wordt er gesproken over het maken van informele afspraken om de ontwikkeling af te remmen. On dezelfde dag dat Schmidt over AI sprak, hadden twee EU-functionarissen, Margrethe Vestager en Thierry Breton, een ontmoeting met Google CEO Sundar Pichai om een potentieel AI-pact te bespreken. 

Breton verklaarde: "Sundar en ik waren het erover eens dat we het ons niet kunnen veroorloven om te wachten tot de AI-regelgeving daadwerkelijk van toepassing wordt, en om samen te werken met alle AI-ontwikkelaars om al vóór de wettelijke deadline op vrijwillige basis een AI-pact te ontwikkelen", en Vestager zei dat er "geen tijd te verliezen" was. 

Schmidt over AI die banen vervangt

Het debat tijdens de CEO Council Summit ging over AI-gerelateerd banenverlies.

"Dit zijn de feiten. We krijgen niet genoeg kinderen en we krijgen al zo lang niet genoeg kinderen dat er sprake is van een demografische crisis", zei hij. Een daling in het aantal geboortes kan mogelijk leiden tot een tekort aan arbeidskrachten dat door AI kan worden opgevangen. 

Schmidt is niet de eerste techneut die de aandacht vestigt op de potentiële demografische crisis die dreigt door dalende vruchtbaarheids- en geboortecijfers, vooral in Europa, Japan en de VS. In 2022, Elon Musk een onderbevolkingscrisis genoemd "verreweg het grootste gevaar voor de beschaving."

In 2022 zal een MIT-studie stelde dat de vergrijzing van de bevolking de drang naar automatisering aanwakkerde vanwege de afnemende werkgelegenheid in veel sectoren, wat het potentieel van AI voor het opvullen van gaten in de arbeidsmarkt benadrukte. 

Schmidt is mogelijk iets op het spoor. Uiteindelijk kan AI de economische gevolgen van deze demografische verschuiving verlichten in plaats van mensen te vervangen. 

En de levensbedreigende existentiële dreiging? Daar moeten we nog even op wachten.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden