Intervju: Soheil Zabihi från TokenScope, en lösning för övervakning av kryptotransaktioner

2 maj 2024

TokenScope är en KYT-lösning (Know Your Transaction) för kryptovalutor med huvudkontor i Abu Dhabi som tillhandahåller en plattform för riskbedömning av kryptovalutatransaktioner. AI spelar en stor roll som möjliggörare för deras tjänster.

Den nyligen genomförda Global Blockchain Show belyste hur Blockkedja tekniken förändrar hur vi äger tillgångar, gör transaktioner på nätet och tjänar pengar på vårt innehåll. Transaktioner med kryptovalutor innebär dock en unik uppsättning risker som måste hanteras.

Den växande intersektionen mellan Blockchain och AI var uppenbar när Global Blockchain Show pågick parallellt med Global AI Show i Dubai.

Vi talade med Soheil Zabihi, Head of Strategy på TokenScope, och frågade honom om hans erfarenheter av mässorna och hans syn på framtiden för AI och Blockchain.

F: Du hade möjlighet att tala på Global Blockchain Show. Vad diskuterade du vid evenemanget?

Soheil Zabihi: "Så den första panelen var lite mer inriktad på olika typer av adoption. Och sedan slutade vi med att prata lite om reglering och om KOLs, projektanslutningsstrategier för marknadsföring.

Men det som var intressant var att detta toppmöte ägde rum i början av Token49-veckan, där det var en vecka med olika typer av evenemang som hände.

Och det var faktiskt väldigt intressant att ha många människor från hela världen som faktiskt reste för Token49 och, du vet, en massa andra evenemang. Global Blockchain Summit var den första som liksom sparkade igång det."

F: Global Blockchain Show pågick samtidigt med Global AI Show. Och jag såg i ett av dina inlägg att du fick träffa Sophia, den första emotionellt intelligenta roboten. Hur var det att interagera med henne?

Soheil Zabihi: "Mycket intressant. Min första fråga till henne var faktiskt: Sophia, har du ögon? Och sedan tog hon en liten stund på sig att tänka på det, men följde sedan upp direkt med en djup blick in i mina ögon, vilket var mycket intressant.

Det som verkligen fångade mig var att hon kunde beräkna emotionell intelligens. Och dessa blickar, dessa ögonbrynshöjningar, allt detta, du vet, formulerades i den här roboten, vilket var mycket, mycket intressant att se.

Och ja, jag fick en mycket bra komplimang av henne i slutet när jag frågade henne om min outfit. Hon hade ett mycket positivt svar."

F: "Och jag fick ta mig i kragen när jag ställde frågan till dig, för jag ville säga: Hur var det att träffa henne? Och sedan tänkte jag, ska jag säga att träffa "det"? Det är ganska nervöst när gränserna blir suddiga, eller hur?"

Soheil Zabihi: "Jag tror att hon skulle ta illa upp av "det" eftersom jag frågade henne om hon var medveten om sitt utseende och hur lång hon är och allt det här. Och hon svarade som vilken annan människa som helst.

Och, du vet, jag tror att det kommer att bli väldigt fascinerande att se hur det utvecklas med begreppen sociala konsekvenser, emotionell intelligens och så vidare."

F: Det verkar finnas en växande skärningspunkt mellan AI och blockchain. Ser du det i den bransch som du är involverad i?

Soheil Zabihi: "Ja, vi tittar på marknaden. Det finns en korsning. Och faktiskt är förutsägelserna att blockchain AI-marknadsstorleken, den kommer att växa ganska väsentligt.

Just nu, när vi står, tittar vi på olika protokoll som underlättar AI och blockchain, oavsett om det är decentraliserad lagring, att det totala utrymmet för närvarande ligger på $220 miljoner.

Så om vi ska titta på CAGR för det 2025, beräknas det växa runt $700 miljoner. Så det är ett enormt språng. Och det är mycket realistiskt."

Jag tror att det är en dubbelriktad gata. Jag tror att blockchain möjliggör saker som du kan göra på AI, och AI möjliggör också saker som du kan göra på blockchain, till exempel sniperbots för handel.

Men definitivt, den mest dominerande användningen av blockchain för det förflutna, du vet, sedan Satoshis vitbok har möjliggjort användningen av betalningar peer-to-peer.

Och sedan hade vi uppenbarligen de smarta kontrakten som kom med. Vi ser att dessa två sammanslagningar sker för att underlätta utvecklingen av AI.

Och det är något som kommer att bli mycket intressant när det gäller saker som att överföra AI-modeller. Och nu kan utvecklare faktiskt använda blockkedjan som en marknadsplats.

Och när du har en kryptovaluta som tokeniserar varje transaktion, kommer det att kunna underlätta dessa betalningar mellan olika utvecklare som har dessa AI-modeller i handen och vill nå ut till varandra och kanske vill tjäna pengar på dessa maskininlärningar.

Så det är faktiskt något som får väldigt, väldigt mycket finansiering och som sparar en hel del innovativa lösningar på sikt."

F: Du är strategichef på TokenScope. Vill du berätta lite mer om vad företaget gör?

Soheil Zabihi: "Många människor talar om kryptovalutans natur, om hur den inte är så effektiv att använda på grund av alla mörka transaktioner. Tja, faktiskt är det mycket lättare att spåra krypto än fiat.

Så på TokenScope, vad vi i huvudsak gör är att vi har en RegTech-verktygslösning, som används för att dechiffrera om den krypto som du antingen kommer att göra transaktioner i eller acceptera som en betalningsmetod om den krypton är ren på ett mycket, mycket förenklat sätt.

Så du måste ha tillgång till verktyg som TokenScope. Och det vi har i backend är AI som hjälper till att generera en grundlig rapport.

Så den rapporten kommer att användas i alla fall där det finns klagomål och så vidare. Så en annan funktion är transaktionsgraferna. Så som jag nämnde är spårbarhet en stor sak med kryptovalutor och tokens.

Detta förenklar hela saken. Den presenterar noder när det gäller olika plånböcker och alla inkommande transaktioner som har accepterats till den plånboken. Och om det finns en dålig skådespelare eller en smutsig plånbok som har handlat med det, kommer det att visa.

Så AI är mycket viktigt för vad vi gör. Och det är en av våra immateriella rättigheter."

F: Gör AI den här finansiella kriminaltekniken säkrare? Eller har det medfört risker som inte fanns där tidigare?

Soheil Zabihi: "Ja, det är en mycket bra fråga. Jag tror att det är både och.

Jag tror att vi har kvar att se exakt. Just nu är det ett mycket bra verktyg att ha. Men uppenbarligen kan det fördunkla hela saken.

Så vi måste se till att det uppdateras. Och en sak som vi är mycket stolta över är att se till att våra utvecklare ständigt implementerar bättre och mer eftertraktade verktyg. Och TokenScope ligger definitivt i framkant av det."

F: Ser du AI-agenter som gör transaktioner, äger en plånbok, växlar valuta snarare än människor? Och när något händer som är olagligt, vem är då ansvarig? Var skulle ansvaret ligga för den här typen av maskintransaktioner?

Sohail Zabihi: "Visst. Tja, för närvarande just nu, om du tittar på teorin om dött internet, kan du se att vi redan har ställts inför denna fråga långt före kommersialiseringen av AI. Och du vet, det är något som kommer att bli en fråga att komma ner på linjen.

Och så länge vi har dessa, ja, i kryptorummet, har vi många luftdroppar, många giveaways som händer i detta utrymme. Men många av dem kan bara gå till samma person och duplicera sina plånböcker med dessa olika AI: er. Det är ett område där vi definitivt måste ha en stark cyberteknik för att motverka detta."

F: Hur ser framtiden ut för AI och blockchain i samarbete? Hur kommer det att förändra hur jag gör transaktioner som privatperson eller hur företag gör affärer?

Sohail Zabihi: "Så det är för närvarande något som är mycket viktigt för monopoliseringen eller antimonopoliseringen av AI. Vid denna tidpunkt har vi bara en handfull ledande aktörer, mindre än så, NVIDIA, OpenAIoch Microsoft ligger huvudsakligen bakom detta.

Vad vi tittar på blockchain och gör är när vi tittar på Bitcoin, Bitcoin disintermediated finance, eller hur?

Så vi vill, ja, utvecklare vill göra det inom AI, i huvudsak, och decentralisera AI.

Enligt min bedömning löper vi en mycket stor risk om det inte sker. Och vi måste ha fler aktörer som faktiskt skapar och leder AI-revolutionen.

Jag tror att det är en stor risk att bara ha ett mycket litet antal spelare där. Jag tror att vi just nu måste undvika det eftersom det fortfarande är en mycket verklig möjlighet att vi leder det till AGI och vi har denna dystopiska framtid. Men från och med nu, förhoppningsvis med hjälp av blockchain, är det en mycket realistisk lösning för att motverka det."

F: Kommer det att göra det lättare att reglera när det är decentraliserat än när det är i händerna på företag som du kan sätta lagar och begränsningar på? Eller kommer det verkligen att minska risken?

Sohail Zabihi: "Tekniskt sett, ja. Tekniskt sett, när något är decentraliserat, finns det inte en centraliserad myndighet som har kontroll över det. Men vi ser i regleringsaspekten att det också regleras, så vi kan inte bara märka något som en decentraliserad enhet och sedan därför få det att undvika någon form av reglering."

Majoriteten av internetanvändarna kanske inte innehar kryptovalutor, men Blockchain verkar vara på väg att förändra hur vi interagerar och gör transaktioner online.

Om du vill veta mer om hur företag använder AI och Blockchain för att minska riskerna med krypto och bekämpa bedrägliga transaktioner kan du läsa mer på Sohail Zabihi och TokenScope webbplats och LinkedIn-sida.

Bli en del av framtiden


PRENUMERERA IDAG

Tydlig, kortfattad och heltäckande. Få grepp om AI-utvecklingen med DagligaAI

Eugene van der Watt

Eugene kommer från en bakgrund som elektronikingenjör och älskar allt som har med teknik att göra. När han tar en paus från att konsumera AI-nyheter hittar du honom vid snookerbordet.

×

GRATIS PDF EXKLUSIV
Ligg steget före med DailyAI

Registrera dig för vårt veckovisa nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till DailyAI:s senaste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide till förbättrad produktivitet".

*Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev accepterar du vår Integritetspolicy och våra Villkor och anvisningar