Människor och robotar delar webben lika mycket när AI ger upphov till "dött internet

6 maj 2024
  • En ny rapport visar att icke-mänskliga källor är ansvariga för nästan 50% av internettrafiken
  • Bad bots står för nästan en tredjedel av internettrafiken och AI gör dem mer avancerade och undvikande
  • AI gör det lättare att göra enkla dåliga botar som ger trovärdighet åt döda internetteorier

Enligt Impervas Threat Research-rapport 2024 är icke-mänskliga källor, eller botar, ansvariga för nästan hälften av all internettrafik.

"Teorin om ett dött internet" började som en konspirationsteori på 4chan 2019, men får allt större trovärdighet i takt med att AI-drivna robotar blir allt vanligare.

Teorin bygger på två påståenden: att merparten av internettrafiken genereras automatiskt och att detta sker avsiktligt för att manipulera människors aktivitet på nätet.

Den senaste rapporten från cybersäkerhet företaget Imperva verkar bekräfta att det första påståendet är sant, med bots som står för 49,6% av internettrafiken 2023.

Inte alla botar är dåliga. Vi är beroende av webbsökare som Googles bot för att indexera webbplatser för sin sökplattform. ChatGPT bygger på data som skrapats fram från internet av OpenAIs bot. Huruvida det ska klassificeras som bra eller dåligt debatteras fortfarande.

Bad bots är automatiserade webbagenter som skadliga aktörer använder för att begå bedrägerier, datainsamling eller andra skadliga aktiviteter. Impervas rapport säger att 32% av all internettrafik är bad bot-aktivitet.

Framstegen inom AI gör att tekniken inte längre bara kan användas i chattgränssnitt utan även som AI-agenter. Dessa AI-agenter kan interagera med webbplatser för att utföra uppgifter som människor normalt skulle behöva göra.

De kan också göra det möjligt för dåliga bots att efterlikna mänskliga rörelser och musklick för att förfalska botdetektering. Många av dessa botar kan besegra de alltmer relevanta CAPTCHA-utmaningarna "bevisa att du är mänsklig".

AI gör det enklare

Rapporten noterade en ökning av både avancerade bad bots och mer grundläggande sådana. I en kommentar till den ökade trafiken med bad bots konstaterade rapporten: "Trafiknivåerna för bad bots ökade för femte året i rad, vilket tyder på en alarmerande trend."

I rapporten dras slutsatsen att denna ökning åtminstone delvis beror på den ökande populariteten för AI och LLM. Tillgången till AI-verktyg sänker ribban för dåliga aktörer som tidigare inte hade färdigheterna att skapa dåliga bots.

Rapporten säger: "Den växande användningen av AI-teknik påverkar volymen av dåliga bots på internet och deras sofistikeringsnivå. Det skapade en tydlig uppdelning mellan sofistikerade aktörer med medel och resurser för att distribuera avancerade skadliga bots och de som förlitar sig på grundläggande verktyg, till exempel att fråga AI, för att generera ett botskript."

Resultatet är att enkla bad bots stod för 39,6% av all bad bot-trafik under 2023, jämfört med 33,4% under 2022 och 26,3% för fem år sedan.

Impervas rapport säger att API:er är ett favoritmål för dåliga bots. När fler företag använder API:er för att få tillgång till AI-modeller för sina chatbottar, AI-lösningar för företag eller AI-agenter kommer risken för att dåliga robotar utnyttjar dessa verktyg bara att öka.

Det finns mänskliga aktörer bakom dessa automatiserade bad bots. De kanske inte är den globalistiska kabal som författarna till teorin om det döda internet föreställde sig, men de vill utnyttja och manipulera människor.

Automatiserat innehåll kommer att överträffa mänskligt genererat innehåll med AI-genererad musik, YouTube-videor och AI-influencers. Vi ser till och med att AI-konton på sociala medier engagerar sig i annat AI-genererat innehåll och andra AI-konton.

Wikipedia kallar fortfarande teorin om det döda internet för en "konspirationsteori". Det kan ha börjat som en, men det håller snabbt på att bli en AI-driven verklighet.

Bli en del av framtiden


PRENUMERERA IDAG

Tydlig, kortfattad och heltäckande. Få grepp om AI-utvecklingen med DagligaAI

Eugene van der Watt

Eugene kommer från en bakgrund som elektronikingenjör och älskar allt som har med teknik att göra. När han tar en paus från att konsumera AI-nyheter hittar du honom vid snookerbordet.

×

GRATIS PDF EXKLUSIV
Ligg steget före med DailyAI

Registrera dig för vårt veckovisa nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till DailyAI:s senaste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide till förbättrad produktivitet".

*Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev accepterar du vår Integritetspolicy och våra Villkor och anvisningar