200+ artister varnar för generativ AI som blandar sig i musiken

4 april 2024

  • 200 inflytelserika artister undertecknar ett brev där de varnar för AI:s påverkan på musikindustrin
  • Den ber utvecklare och intressenter att lova att inte använda AI för att underminera artister
  • Detta kommer i kölvattnet av Sunos nya text-till-ljud-modell
AI-musik

Över 200 artister, däribland Billie Eilish, Nicki Minaj, Pearl Jam, R.E.M, Chase & Status och Jon Bon Jovi, har krävt att AI:s ökande inflytande över musikindustrin ska stoppas. 

Artist Rights Alliance publicerade brevet, som riktar sig direkt till AI-utvecklare, teknikföretag och digitala streamingplattformar.

Förutom att varna för AI:s påverkan på den musikaliska kreativiteten, brevet diskuterar urholkningen av utövande konstnärers rättigheter: "Detta angrepp på den mänskliga kreativiteten måste stoppas. Vi måste skydda oss mot den rovgiriga användningen av Al för att stjäla professionella artisters röster och bilder, kränka upphovsmännens rättigheter och förstöra musikens ekosystem."

Den anklagar också några av de mäktigaste teknikföretagen för att använda AI för att träna modeller på konstnärers verk utan samtycke, i syfte att ersätta konst som skapats av människor med AI-genererade "ljud".

200+ musiker har undertecknat detta brev som varnar för AI:s framfart i musikbranschen. Källan är: Artist Rights Alliance.

Brevet avslutas med en uppmaning till handling, där intressenter inom AI- och musiksektorerna uppmanas att avstå från att utveckla eller använda AI-teknik för musikgenerering som kan ersätta mänskligt konstnärskap eller neka upphovsmän rättvis ersättning. 

"Vi uppmanar alla Al-utvecklare, teknikföretag, plattformar och digitala musiktjänster att lova att de inte kommer att utveckla eller distribuera Al-musikgenererande teknik, innehåll eller verktyg som undergräver eller ersätter låtskrivares och artisters mänskliga konstnärskap eller nekar oss rättvis ersättning för vårt arbete."

Musiker tar sikte på generativ AI

Så vad är det egentligen som detta brev syftar på? 

För det första lanserar plattformar som TikTok AI-verktyg för musikskapande som gör att de slipper betala artister genom skivbolag som Universal Music Group (UMG), som drog tillbaka sin katalog från webbplatsen och anklagade TikTok för att underminera artister. 

Google ska också ha utvecklat en ännu inte offentliggjord text-till-ljud-modell som tränats på en stor samling musik, inklusive låtar från stora skivbolag, utan att söka tillstånd från upphovsrättsinnehavarna.

Lyor Cohen, Googles och YouTubes globala musikchef, sa: "Demis [Hassabis, VD för Google Deepmind] och hans team presenterade ett forskningsprojekt kring genAI och musik, och mitt huvud föll av mina axlar. Jag gick runt i London i två dagar och var upprymd över möjligheterna, funderade över alla problem och insåg att genAI inom musik är här - det är inte runt hörnet."

Sedan finns det befintliga AI-musikplattformar, till exempel Suno, som kan generera otroligt högkvalitativt ljud från textmeddelanden. 

Limewire har också nyligen lanserat en AI-musikplattform, komplett med inbyggda funktioner för publicering och intäktsgenerering.

Ed Newton-Rex, som lämnade Stabilitys ljudteam och grundade det etiska generativa AI utan vinstsyfte Rättvist utbildadI samband med detta inledde Suno en serie tester som till synes avslöjade Suno med att producera nästan kopior av kända melodier och texter, bland annat Eminems låtar och Queens "Bohemian Rhapsody".

Newton-Rex skriver in Musikbranschen i hela världen"Jag, och andra, har funnit att Suno regelbundet producerar musik som är mycket lik upphovsrättsskyddat material. Detta gäller över musikalisk stil, melodier, ackordsekvenser, instrumentala delar och texter. I det här inlägget kommer jag att dela några exempel och utvärdera vad de betyder."

Detta innebar uppmaningar som: 

"För den här låten använde jag Sunos sekundära låtskaparläge, där du kan ange anpassade texter. Här har jag kopierat och klistrat in texten från Dancing Queen. Så du kan ignorera texterna och bara uppmärksamma stilen.

Stil: 70-talspop

Titel: prancing queen

Text: [hela Dancing Queen-texten]

Resultat:"

Newton-Rex AI-genererade Bohemian Rhapsody kan vara den som är mest kusligt lik originalet:

Konsekvenserna

Generativ AI har nu flyttat från text till rikare och mer komplexa medieformat som ljud och video. Detta medför nya risker.

Text är förmodligen den rikligaste datakällan på planeten, men melodier och texter är ganska lätta att hänföra till de ursprungliga artisterna, och musikrelaterade upphovsrättsmål tenderar att vara mer aggressiva och tydliga. 

Kommer musiker att ansluta sig författare och bildkonstnärer genom att inleda en rad brutala stämningar mot företag som Suno?

Kommer människor att försöka marknadsföra AI-genererad musik med tvivelaktig äkthet via populära streamingplattformar som Spotify? 

Om AI-företag hamnar på fel sida av branschjättar som Disney och Universal eller får dålig press från artister som Taylor Swift kan helvetet bryta lös.

Det är förmodligen inte en fråga om om, utan när. 

Bli en del av framtiden


PRENUMERERA IDAG

Tydlig, kortfattad och heltäckande. Få grepp om AI-utvecklingen med DagligaAI

Sam Jeans

Sam är en vetenskaps- och teknikskribent som har arbetat i olika AI-startups. När han inte skriver läser han medicinska tidskrifter eller gräver igenom lådor med vinylskivor.

×

GRATIS PDF EXKLUSIV
Ligg steget före med DailyAI

Registrera dig för vårt veckovisa nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till DailyAI:s senaste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide till förbättrad produktivitet".

*Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev accepterar du vår Integritetspolicy och våra Villkor och anvisningar