Politiker och världsledare tog ställning till generativ AI på Davos

22 januari 2024

WEF AI

Vid 2024 års världsekonomiska forum i Davos diskuterades bland annat Ukraina, Putin och konflikten i Mellanöstern.

Evenemanget bevittnade en bevisligen fragmenterad debatt om tekniken, där politiker och FN-tjänstemän blandade sina åsikter med branschledare som OpenAI:s VD Sam Altman och Microsofts VD Satya Nadella.

Före forumet publicerades WEF:s "Rapport om globala risker 2024" placerade AI-driven desinformation och desinformation i framkant och överträffade anmärkningsvärt klimatförändringar, krigföring och ekonomisk störning. 

Carolina Klint, Chief Commercial Officer för Europa på Marsh McLennan, som medverkat i arbetet med rapporten, berättade för CNBC "AI kan bygga upp modeller för att påverka stora väljargrupper på ett sätt som vi inte har sett tidigare. Hur det kommer att utvecklas kommer att bli mycket viktigt för oss att följa." 

AI-felinformation och valpåverkan var viktiga ämnen under själva evenemanget, med debatter där fördelarna med AI-driven produktivitet och effektivitet vägdes mot nackdelarna med felaktig information, djupa förfalskningar och andra potentiellt katastrofala konsekvenser.

Sammantaget visade tonen i debatten ett större fokus på de kortsiktiga riskerna med AI än på mer abstrakta, långsiktiga konsekvenser på utrotningsnivå. Inför årets stora val växer oron för hur AI kan komma att användas för att påverka röstningsbeteendet.

De som representerade AI-industrin var ibland försiktigt optimistiska, ibland optimistiska och ibland skeptiska till industrins förmåga att hantera dessa risker.

Låt oss ta en titt på några viktiga politiska insikter om AI från veckan:

FN:s generalsekreterare António Guterres: en försiktig hållning till AI

António Guterres framförde ett kraftfullt budskap om riskerna med den snabba expansionen av AI och kritiserade särskilt de stora teknikföretagens beteende. 

Han varnade: "Mäktiga teknikföretag strävar redan efter vinster med en hänsynslös nonchalans för mänskliga rättigheter, personlig integritet och social påverkan."

Guterres lyfte fram de bredare konsekvenserna av AI och drog en parallell mellan de utmaningar som AI innebär och klimatkrisen, och konstaterade att det saknas en global strategi för att hantera båda frågorna.

Guterres betonade det akuta behovet av styrning i samarbete och sa: "Vi behöver regeringar som snabbt kan arbeta med teknikföretag om ramverk för riskhantering för nuvarande AI-utveckling och om övervakning och begränsning av framtida skador."

Ursula von der Leyen: en mer optimistisk syn

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, gav en mer optimistisk syn på AI. 

I sitt anförande erkände hon de potentiella riskerna, men betonade också de möjligheter som AI innebär. Von der Leyen sa: "AI är också en mycket viktig möjlighet om den används på ett ansvarsfullt sätt."

Von der Leyen lyfte också fram initiativ för att hjälpa till att utnyttja AI:s potential, och nämnde ett förslag om att koppla samman europeiska AI-startups med datorkraften i kontinentens superdatorer.

Hon jämförde detta initiativ med Microsofts strategi för ChatGPT och sa: "Vi kommer att ge europeiska startups och [små och medelstora företag] tillgång till våra egna superdatorer i världsklass."

Geopolitiska konflikter kring AI

Den kinesiske premiärministern Li Qiang gjorde ett säljtal för multinationella företag att investera i Kinas ekonomi, som har ställts inför utmaningar på grund av utdragna handelsrestriktioner från USA. Nvidia, till exempel, har varit upprepade gånger blockerad från att leverera sina AI-fokuserade GPU:er till Kina.

Li Qiang uttryckte en försiktig hållning till AI under sitt senaste tal. Han sa på ett gripande sätt: "Människan måste kontrollera maskinerna i stället för att maskinerna kontrollerar oss." 

Han betonade behovet av en ansvarsfull utveckling och tillade: "AI måste styras i en riktning som bidrar till mänsklighetens framsteg, så det bör finnas en röd linje i AI-utvecklingen - en röd linje som inte får överskridas."

Li Qiang presenterade en fempunktsplan för att förbättra det ekonomiska samarbetet mellan Kina och västvärlden. 

Han betonade behovet av större makroekonomisk samordning, obehindrade leveranskedjor centrerade kring Kina, ökat samarbete kring miljömål och förbättrat tekniskt samarbete. 

Även om han inte nämnde USA direkt, hänvisade han upprepade gånger på ett negativt sätt till ospecificerade nationer, vilket symboliskt hänvisade till USA. 

Li ville lugna globala investerare som blivit skeptiska till Kina på grund av den ekonomiska avmattningen och ökade statliga ingripanden. Han betonade att investeringar på den kinesiska marknaden var en möjlighet, inte en risk, och sade att kommunistpartiet välkomnade utländska investerare.

Ursula von der Leyens tal i Davos handlade i linje med Li:s pitch om demokrati och västerländska värderingar. Hon nämnde demokrati och frihet flera gånger, framställde Europa som en global ledare när det gäller att ta itu med globala utmaningar och betonade vikten av samarbete.

Men splittringen bland världsledarna var uppenbar, eftersom många medlemmar i den amerikanska delegationen redan hade åkt före Kinas samtal, vilket återigen visade på de symbologiska motsättningar som vi har blivit vana vid. 

Ökad oro för AI i valkampanjer

Alexandra Reeve Givens, VD för Center for Democracy and Technology, uttryckte oro över att använda AI i val och hänvisade till tidigare situationer där teknik använts för att påverka röstningsbeteendet.

Det är i sig inget nytt koncept. Poängen är dock att AI ger en aldrig tidigare skådad realism till falsk propaganda och hjälper till att skala upp tvivelaktiga taktik som robotuppringning

"I tidigare valcykler har vi sett robocalls. Vi har sett automatiserade sms-kampanjer som skickar felaktig information till väljarna om var de ska rösta, om deras vallokal är öppen eller inte, eller riktade, manipulerade meddelanden som är utformade för att påverka deras beteende", säger Givens. 

Hon argumenterade för hur generativ AI kommer att förvärra dessa problem: "Generativ AI gör det lättare att rikta in sig på det. [...] det är lättare än någonsin att ta fram dessa skräddarsydda, personliga meddelanden."

Teknikföretag försvarade sin förmåga att agera på djupa förfalskningar. OpenAI:s VD Sam Altman hänvisade till Nya strategier hans företag inför det amerikanska valet, och Matthew Brittin, President of EMEA Business & Operations på Google, talade om potentialen i stora språkmodeller (LLM) för att bekämpa felaktig information. 

"Vi vill vara i en position där allt som produceras av vår generativa AI kan vattenmärkas så osynligt, även om en snutt av en video eller en bit av en bild används, att det kommer att kunna upptäckas automatiskt", förklarade Brittin och hänvisade till SynthID, ett Google DeepMind-verktyg som bäddar in digitala vattenstämplar i AI-genererat innehåll.

Hittills har det få bevis dessa tekniker fungerar effektivt i stor skala. Till exempel kan en artikel publicerad av forskare från University of California i oktober drog slutsatsen att "alla osynliga vattenstämplar är sårbara".

Dessutom, även om kommersiella AI-bildgeneratorer som DALL-E använder en effektiv vattenstämpel, är företagen inte generellt skyldiga att göra det.

Det finns också en annan sida av detta, eftersom att lägga till AI-vattenstämplar i autentiska bilder innebär att dåliga aktörer kan diskreditera riktiga bilder som falska, så kallad "liar's dividend".

AI kommer att fortsätta att vara en viktig del av det politiska samtalet i år.

Bli en del av framtiden


PRENUMERERA IDAG

Tydlig, kortfattad och heltäckande. Få grepp om AI-utvecklingen med DagligaAI

Sam Jeans

Sam är en vetenskaps- och teknikskribent som har arbetat i olika AI-startups. När han inte skriver läser han medicinska tidskrifter eller gräver igenom lådor med vinylskivor.

×

GRATIS PDF EXKLUSIV
Ligg steget före med DailyAI

Registrera dig för vårt veckovisa nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till DailyAI:s senaste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide till förbättrad produktivitet".

*Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev accepterar du vår Integritetspolicy och våra Villkor och anvisningar