YouTube fortsätter att satsa på AI med kommande kreativa verktyg

16 november 2023

YouTube AI

YouTube lanserar en serie AI-musikexperiment som ger användarna nya möjligheter att komponera musik med hjälp av framstående artisters röster och omvandla nynnande melodier till musikaliska kompositioner.

YouTube publicerade ett blogginlägg som beskriver en serie nya AI-drivna visioner. Detta kommer kort efter att företaget släppt en paket av åtgärder för att stävja olika former av AI-missbruk på plattformen, inklusive vissa former av djupt falskt innehåll.

En av dessa spännande nya funktioner, som kallas "Dream Track", är redan tillgänglig för utvalda kreatörer och utformad för att integreras i YouTube Shorts. 

Med Dream Track kan användarna snabbt skapa låtar i samma stil som de officiellt licensierade artisterna, till exempel Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain och Troye Sivan. 

Användare har friheten att ange låtens stämning och teman, med AI som skapar musik skräddarsydd efter deras preferenser och passar den till deras Shorts-inlägg. AI hittar sin väg in i arbetsflöden för skapande av innehåll på sociala medier, med Meta meddelar också nya generativa AI-verktyg för Instagram.

Enligt YouTubes beskrivning gör "Dream Track" det möjligt för användare att "snabbt producera låtar i folks stil".

Ett annat övertygande verktyg i YouTube AI-musikarsenalen har det passande namnet "Music AI Tools", utformat för att stödja musiker i deras kreativa processer. Detta uppstod enligt uppgift från YouTubes Music AI Incubator, en samling artister, låtskrivare och producenter som hjälper företaget att experimentera med musikaliska projekt. 

YouTube konstaterar att deltagarna i det här programmet är "intensivt nyfikna på AI-verktyg som kan flytta fram gränserna för vad de trodde var möjligt" och aktivt söker sätt att förbättra sina kreativa processer. 

Det slutgiltiga målet är att underlätta omvandlingen av idéer till musik med minimal produktion.

YouTube föreställer sig en värld där musiker utan ansträngning kan omsätta sina tankar och idéer i musikaliska kompositioner. En utopi för vissa, en dystopi för andra. 

Tekniken bakom dessa verktyg är främst rotad i Google Deepminds Lyria-system, som är skräddarsytt uttryckligen för musikskapande. Lyria kan generera långa, sammanhängande ljudsekvenser. Deepmind utvecklar ytterligare en melodisk AI-generator, SynthID, för att komplettera Lyria. 

SynthID introducerar också en ohörbar vattenstämpel i musiken, omöjlig att upptäcka för mänskliga öron men igenkännbar av AI-verktyg, vilket bekräftar att låtarna har genererats automatiskt. Deepmind säger: "Den här nya metoden liknar inget annat som finns idag, särskilt inte när det gäller ljud."

YouTube driver på trenden att integrera AI i musiken. På andra håll i branschen tjänar AI-musiker till och med skivkontrakt på flera miljoner dollar.

När YouTube vidtar åtgärder för att omfamna AI-innovation och samtidigt skydda musikens och det konstnärliga uttryckets integritet, är det med blandade känslor som musikindustrin tar ställning. 

Bli en del av framtiden


PRENUMERERA IDAG

Tydlig, kortfattad och heltäckande. Få grepp om AI-utvecklingen med DagligaAI

Sam Jeans

Sam är en vetenskaps- och teknikskribent som har arbetat i olika AI-startups. När han inte skriver läser han medicinska tidskrifter eller gräver igenom lådor med vinylskivor.

×

GRATIS PDF EXKLUSIV
Ligg steget före med DailyAI

Registrera dig för vårt veckovisa nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till DailyAI:s senaste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide till förbättrad produktivitet".

*Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev accepterar du vår Integritetspolicy och våra Villkor och anvisningar