Nobelprijswinnaar waarschuwt tegen bèta/technische studies

2 januari 2024

Nobelprijswinnaar Sir Christopher Pissarides heeft jongere generaties gewaarschuwd voor overhaaste studies in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM) vanwege AI.

Pissarides is een gerenommeerd econoom en hoogleraar economie aan de London School for Economics. Hij ontving de Nobelprijs voor Economische Wetenschappen in 2010, samen met Peter A. Diamond en Dale T. Mortensen, voor hun analyse van markten met zoekfricties.

Pissarides' werk richt zich voornamelijk op het begrijpen hoe werkloosheid, vacatures en lonen worden beïnvloed door regelgeving en economisch beleid. Dus als hij zegt dat AI een specifieke banensector zal overnemen, moeten we waarschijnlijk opletten.

In het verleden werden studenten aangemoedigd om bèta/technische vakken te volgen en de salarissen en huidige kansen op werk in die vakgebieden bevestigen dat dit een goed advies was. Pissarides zegt dat AI op het punt staat dit te veranderen.

Hij zegt dat sommige IT-banen hun "eigen zaad van zelfvernietiging" zaaien door de opmars van AI die uiteindelijk dezelfde banen zal overnemen die ze in de toekomst doen.

Om AI-modellen en -toepassingen te maken, moeten computerwetenschappers en ingenieurs gegevens verzamelen, vergelijken en vervolgens deze modellen trainen zodat ze bruikbaarder worden in de echte wereld.

Terwijl ze dat doen, zegt Pissarides dat ze de technologie creëren die hun technische en computervaardigheden in de toekomst overbodig zal maken.

Het is interessant om een aantal voorspellingen te zien die Pissarides in 2018 deed.

Als het geen bèta/techniek is, wat dan wel?

Het is niet allemaal kommer en kwel op het gebied van banen. Hij ziet AI een netto positief effect hebben op de banenmarkt, maar met een verschuiving naar banen die moeilijker te vervangen zijn door AI.

Banen die meer empathie vereisen, zoals klantgerichte functies in de horeca of klantenservice, zullen waarschijnlijk veel gevraagd blijven. Hoewel, met de vooruitgang in humanoïde robotica zal zelfs dat waarschijnlijk veranderen.

Rollen die afhankelijk zijn van creatief denken en emotionele intelligentie zijn veel moeilijker te vervangen door koude, berekenende kunstmatige intelligentie.

Pissarides maakt deel uit van een project genaamd Het instituut voor de toekomst van werkdie de nadruk legt op welzijn in de context van arbeidsmarktbeleid en nieuwe technologieën. AI zal ertoe leiden dat veel mensen heel ander werk gaan doen dan ze nu doen. Hoe zullen ze zich daarover voelen?

Het Institute for the Future of Work zegt te willen samenwerken met het maatschappelijk middenveld, de industrie en het bestuur om "een goede samenleving te creëren waarin iedereen zich kan ontplooien dankzij deze nieuwe technologische revolutie".

Als je nadenkt over welke studierichting in de toekomst de meest gevraagde banen zal opleveren, is het misschien goed om na te denken over wat AI makkelijk vindt om te doen en waar het moeite mee heeft.

AI en robotica zijn niet goed in humor, behendigheid of empathie. Dus in plaats van programmeren zou Pissarides je kunnen aanraden om een komiek, loodgieter of verzorger te worden.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Eugene van der Watt

Eugene heeft een achtergrond in elektrotechniek en houdt van alles wat met techniek te maken heeft. Als hij even pauzeert van het consumeren van AI-nieuws, kun je hem aan de snookertafel vinden.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden