Duolingo ontslaat vertalers ten gunste van AI-alternatieven

8 januari 2024

Duolingo AI

Duolingo, de toonaangevende vertaalapp, heeft de aandacht getrokken op sociale media na de beweringen van een voormalige werknemer dat het bedrijf verschillende vertalers heeft ontslagen ten gunste van AI.

Het zijn een paar drukke dagen geweest voor AI-gerelateerde baanverplaatsing, waarbij een groot aantal bedrijven door AI gegenereerde promotiemateriaal op sociale media heeft gepubliceerd en vervolgens enorme kritiek heeft gekregen. 

Magic: The Gathering gebruikte bijvoorbeeld AI om gedeeltelijk beelden te creëren nieuwe kaarten promoten en Xbox's divisie voor indiegames AI gebruikt om een afbeelding voor een X-post te genereren. 

Maar de grootste verliezer is waarschijnlijk het kunsttabletbedrijf Wacom, dat opmerkelijk genoeg een door AI gegenereerde afbeelding gebruikte om een korting te promoten. Dit is een bedrijf dat producten maakt om kunstenaars te helpen digitale kunst te maken.

Nu duiken er berichten op over Duolingo die menselijke vertalers ontslaat. Volgens een bericht op Reddit heeft Duolingo een aanzienlijk aantal van zijn contractmedewerkers "ontslagen", naar verluidt 10% van zijn contractanten.

Een commenter deelde een e-mail van Duolingo met de volgende tekst: "Hier is de laatste e-mail die ik twee weken geleden kreeg. Voor het geval je het wilde zien. Ik heb er vijf jaar gewerkt. Ons team bestond uit vier kernleden en twee van ons werden ontslagen. De twee die overbleven zullen alleen de AI-inhoud beoordelen om er zeker van te zijn dat het acceptabel is."

Groot ontslag bij Duolingo
dooru/No_Comb_4582 induolingo

Echte verslagen van banenverlies door AI zijn één ding, maar het is de ongevoeligheid van de e-mail die velen schokkend vonden. 

Duolingo experimenteert al een tijdje met AI. Een blogbericht uit september 2023 verklaardeBij Duolingo zijn we goed thuis in het gebruik van AI. Het is letterlijk ingebakken in alles wat we doen - van het personaliseren van je taallessen, tot het onderbouwen van geavanceerde beveiligingsfuncties op de DET, onze Engelse test met hoge inzet, tot het helpen bij het leren van muziek met onze gloednieuwe cursus."

Er staat verder: "Dit gaat niet over het vervangen van leerkrachten, of over alles overhoop halen en opnieuw beginnen. Het gaat erom technologie optimaal te gebruiken om de resultaten te verbeteren." De De partijdige post zegt verder: "AI heeft de kracht om onze wereld te transformeren. We weten hoe transformerend AI is omdat we het elke dag zien."

De reacties op deze ontslagen bij Duolingo komen overeen met de kritiek die de afgelopen dagen is geuit op bedrijven. Voor velen is het een signaal dat bedrijven actief beginnen te snijden in de mogelijkheden voor mensen om te werken. 


Dit heeft ook een nieuwe vorm van PR-risico aan het licht gebracht en bedrijven moeten uiterst voorzichtig zijn met de manier waarop ze AI gebruiken in hun processen. 

Kunstenaar Reid Southen, die samenwerkte met cognitief wetenschapper Dr. Gary Marcus om Midjourney's laissez-faire gebruik van auteursrechtelijke gegevensverklaarde: "Dit is de wereld die we creëren. We verwijderen de menselijkheid uit de manier waarop we leren contact te maken met de mensheid."

Duolingo heeft contact opgenomen met Softonic naar aanleiding van hun berichtgeving over dit verhaal, onder vermelding van, "We kunnen bevestigen dat sommige werknemers van Duolingo niet zijn vernieuwd na afloop van hun projecten eind 2023. Maar dit zijn geen ontslagen. Dit betrof een kleine minderheid van Duolingo werknemers, aangezien de meerderheid is behouden."

Ondanks die verdediging staat dit voor veel toeschouwers symbool voor de vervanging van AI-banen, een van de meest gevreesde effecten van de technologie.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden