IBM publiceert nieuw onderzoek naar de impact van AI op de arbeidsmarkt

20 augustus 2023

IBM AI

Uit een recent onderzoek van IBM blijkt dat maar liefst 40% van de wereldwijde beroepsbevolking zich de komende drie jaar mogelijk zal moeten herscholen of bijscholen vanwege de snelle vooruitgang van AI-technologieën. 

De studie De boodschap is duidelijk: omarm AI snel of loop het risico voorbijgestreefd te worden door degenen die dat wel doen.

Generatieve AI bewijst zijn vaardigheden voor veel technische en creatieve taken, van het maken van content tot het coderen van software. Dergelijke capaciteiten hebben de bezorgdheid aangewakkerd dat AI menselijke banen zou kunnen overnemen. Het onderzoek van IBM suggereert echter dat de focus moet liggen op het benutten van AI in plaats van het te vrezen.

Om de impact van AI op het bedrijfslandschap te begrijpen, heeft IBM gegevens uit twee grote onderzoeken samengevoegd: een onderzoek onder 3.000 C-level executives in 28 landen en een ander onderzoek onder 21.000 werknemers in 22 landen. 

C-level executives verwachten dat AI-integratie de komende drie jaar omscholing kan vereisen voor bijna 40% van hun werknemers. Om dit in perspectief te plaatsen: dit zou 1,4 miljard van de 3,4 miljard mensen in de wereldwijde beroepsbevolking kunnen treffen.

Toch gaat het niet alleen om het verplaatsen van banen. Een significante 87% van de ondervraagde executives gelooft dat generatieve AI menselijke rollen zal uitbreiden in plaats van ze te elimineren.

IBM's onderzoek onderstreept verder de voordelen van AI-aanpassing. Degenen die zich proactief aanpassen aan "technologiegedreven baanveranderingen" zien een gemiddelde omzetgroei die 15% hoger ligt, en bedrijven die de nadruk leggen op AI-integratie ervaren een 36% hogere omzetgroei dan hun concurrenten. 

IBM merkt hierover in het onderzoek nadrukkelijk op: "AI zal mensen niet vervangen, maar mensen die AI gebruiken zullen mensen vervangen die dat niet doen."

Dit volgt op een soortgelijke onderzoek door McKinsey die ontdekte dat AI de laagbetaalde banen in de dienstensector dreigt te elimineren, waar het risico op vervanging 14 keer zo groot is.

Machinebedieners, vertegenwoordigers van klanten en andere dienstverlenende beroepen lopen ook hogere risico's. Eén CEO al controversieel vervangen 90% van zijn klantenservice medewerkers met chatbots. 

Mensen moeten mogelijk hun vaardigheden herstructureren

Interessant genoeg wees het onderzoek ook op een verschuiving in de hiërarchie van gewaardeerde vaardigheden.

Het onderzoek zegt: "Het belang van bèta/technische vaardigheden daalt van de eerste plaats in 2016 naar de 12e plaats in 2023."

Terwijl AI het 'zware werk' van bèta/technische taken op zich neemt, kunnen mensen hun vaardigheden beter richten op veelgevraagde zachte vaardigheden, zoals kritisch en creatief denken.

Onderwijs onderzoekers stellen dat studenten moet worden geleerd om AI kritisch te gebruiken als een 'krachtvermeerderaar' of uitbreiding van hun vaardigheden in plaats van een vervanging.

Met dat gezegd hebbende, computerwetenschappen en AI-gerelateerde opleidingen schieten omhoog in populariteit, omdat degenen die AI echt onder de knie hebben het beste in staat zullen zijn om de technologie te benutten.

Veel AI-gerelateerde vacatures van bedrijven als OpenAI, Google en Netflix bieden salarissen over $500,000.

Zoals altijd zijn er zowel uitdagingen als kansen en bedrijven moeten een evenwicht vinden tussen het verliezen van banen door AI en het creëren van nieuwe banen om stijgende werkloosheidscijfers te voorkomen.

Doe mee met de toekomst


SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN

Duidelijk, beknopt, uitgebreid. Krijg grip op AI-ontwikkelingen met DailyAI

Sam Jeans

Sam is een wetenschap- en technologieschrijver die bij verschillende AI-startups heeft gewerkt. Als hij niet aan het schrijven is, leest hij medische tijdschriften of graaft hij door dozen met vinylplaten.

×

GRATIS PDF EXCLUSIEF
Blijf voorop met DailyAI

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang exclusieve toegang tot DailyAI's nieuwste eBook: 'Mastering AI Tools: Your 2024 Guide to Enhanced Productivity'.

* Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief accepteert u onze Privacybeleid en onze Algemene voorwaarden