Stability AI utforsker et potensielt oppkjøp i en presset investormarked

29. november 2023

Stabilitet AI Stabil chat

Stability AI, kjent for sin Stable Diffusion-bildegenerator, utforsker angivelig et salg.

Dette skjer etter et økende press fra investorene når det gjelder selskapets finansielle situasjon. 

Det London-baserte selskapet har vært i innledende samtaler med flere potensielle kjøpere, selv om ingen avtale er nært forestående.

Situasjonen har eskalert på grunn av økende spenning mellom Stability AI og noen av selskapets viktigste investorer, særlig Coatue Management. Coatue Management krevde at selskapet skulle Administrerende direktør i Stability AI går avEmad Mostaque, etter bekymringer rundt hans lederskap og selskapets finansielle helse. 

Mostaque har flere ganger i år blitt kritisert for sitt lederskap, inkludert et søksmål innlevert av medgrunnlegger Cyrus Hodes, som hevdet at Mostaqu "svindlet" ham fra hans eierandel i selskapet. 

Coatue Managements bekymringer ble understreket i et brev til Stability AIs ledelse, der det blant annet ble pekt på at ledende ansatte hadde sluttet og at selskapets finansielle stilling var usikker under Mostaques ledelse.

En talsperson for Stability AI kommenterte situasjonen slik: "Selv om flere parter har uttrykt interesse for å kjøpe Stability AI, prøver vi ikke å selge selskapet, men fokuserer på å lansere ledende modeller." Selskapet lanserte ekstremt imponerende tekst-til-bilde-generatorer i sanntid denne uken.

Til tross for utfordringer har Stability AI blitt en sentral del av bransjens forskning på åpen kildekode. I 2022 samlet de inn $101 millioner dollar, oppnådde enhjørningstatus og tiltrakk seg ytterligere investeringer fra Intel. 

Selskapet står imidlertid overfor en økonomisk krise. Rapporter tyder på at selskapet brukte rundt $8 millioner kroner i måneden da avtalen med Intel ble inngått, og at inntektene bare utgjorde en brøkdel av utgiftene.

Andre AI-selskaper vil sannsynligvis møte disse problemene i de kommende månedene og årene, med AI som viser seg å dyrt å vedlikeholde og vanskelig å tjene penger på.

Stabilitet: et år med problemer

Stability AI har fått det tøffe kallenavnet "Instability AI". Her er grunnen til det:

  • Tvist om opphavsrett og lederens avgang: Visepresident for lyd hos Stability AI nylig fratrådt over selskapets holdning til bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale i maskinlæringsmodeller. 
  • Søksmål fra medgrunnlegger: En medstifter av Stability AI saksøkte selskapet og dets administrerende direktør, og hevdet at han ble villedet til å selge sin 15%-andel for bare $100, bare måneder før selskapet nådde en verdsettelse på $1 milliard. Søksmålet anklaget administrerende direktør Emad Mostaque for bedragersk oppførsel og krevde tilbakebetaling av eierandelen og straffeerstatning.
  • Intern ledelse og økonomiske spørsmål: Selskapet opplevde en bølge av avganger blant topplederne, inkludert COO og forskningssjef. Dette skapte bekymring for Stability AIs interne ledelse og finansielle stabilitet. Det ble rapportert om ubetalte regninger, rettstvister og uorganisering i selskapet, samt mangel på klar retning under administrerende direktør Emad Mostaques ledelse.
  • Stiller spørsmålstegn ved administrerende direktørs legitimasjon: Forbes publiserte en artikkel som stilte spørsmålstegn ved legitimasjonen og prestasjonene til Emad Mostaque, administrerende direktør i Stability AI. Dette skjedde midt i selskapets raske vekst fra pre-seed til enhjørningstatus.
  • Søksmål fra Getty Images: Getty Images leverte inn en søksmål mot Stability AI for angivelig å ha brukt over 12 millioner av sine bilder uten tillatelse til å trene opp Stable Diffusion AI-systemet. Søksmålet, som også omfatter en separat sak i Storbritannia og et beslektet gruppesøksmål i California, anklager Stability AI for brudd på opphavsrett og varemerkerett. Getty Images ba retten om å stanse Stability AI fra å bruke deres bilder og krevde erstatning, inkludert fortjeneste fra den påståtte krenkelsen.

Til tross for kontroversen er det mange som setter pris på Stability AI for forskningsbidraget med åpen kildekode og de pragmatiske, kraftfulle modellene.

Bli med i fremtiden


ABONNER I DAG

Tydelig, kortfattet og omfattende. Få et grep om AI-utviklingen med DagligAI

Sam Jeans

Sam er en vitenskaps- og teknologiskribent som har jobbet i ulike oppstartsbedrifter innen kunstig intelligens. Når han ikke skriver, leser han medisinske tidsskrifter eller graver seg gjennom esker med vinylplater.

×

GRATIS PDF EKSKLUSIV
Hold deg i forkant med DailyAI

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få eksklusiv tilgang til DailyAIs nyeste e-bok: "Mastering AI Tools: Din 2024-guide til økt produktivitet".

*Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev aksepterer du vår Retningslinjer for personvern og vår Vilkår og betingelser